Τετάρτη 4 Ιουλίου 2012

Μουσείο αγροτικής και πολιτιστικής κληρονομίας αποκτά ο Ίασμος

Θα είναι ανοιχτό καθ΄ όλη τη διάρκεια των εκδηλώσεων «Προφήτης Ηλίας 2012»  του πολιτιστικού συλλόγου 

      ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ





Το μουσείο Αγροτικής και Πολιτιστικής κληρονομιάς Ιάσμου εγκαινιάζεται την Κυριακή 8 Ιουλίου 2012 και ώρα 19:30 το βράδυ και γίνεται έτσι πράξη ένα μεγάλο όνειρο των μελών του πολιτιστικού συλλόγου Ιάσμου. Πρόκειται για ένα αρχοντικό που γέμισαν με είδη λαϊκής τέχνης και καθημερινότητας των κατοίκων, τα μέλη του συλλόγου με τη βοήθεια των συμπατριωτών τους. Το μουσείο που με κόπο και προσωπική δουλειά έστησαν από το μηδέν τα μέλη του πολιτιστικού συλλόγου, πρόκειται να ανοίξει και επίσημα της πύλες του, στέλνοντας ένα μήνυμα ότι ακόμα και σε εποχές κρίσιμες για την πατρίδα και τον τόπο μας, ο πολιτισμός πρωταγωνιστεί στη ζωή μας. Για τα εγκαίνια του μουσείου ο πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου Κυριάκος Μόσχος μίλησε στο «Χ», λέγοντας πως προγραμματίστηκαν μία εβδομάδα πριν την έναρξη των εκδηλώσεων «Προφήτης Ηλίας 2012», και θα αποτελέσουν ένα σημαντικό γεγονός για τους πολίτες του Ιάσμου. «Αυτό ήταν έργο και αγώνας πολλών χρόνων από τις παλαιότερες διοικήσεις και μπορώ να πω από την ίδρυση του συλλόγου. Οι προσπάθειες αυτές καρποφόρησαν και βρισκόμαστε λίγο πριν τα εγκαίνια, με τη βοήθεια πολλών ανθρώπων, όχι μόνο της διοίκησης, αλλά και απλών πολιτών και των τοπικών αρχόντων», σημείωσε ο κ. Μόσχος.

ΕΙΔΗ ΛΑΪΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ

Ιδιαίτερη ήταν η αναφορά του στα είδη λαϊκής τέχνης που κοσμούν το μουσείο. Γι΄ αυτό ευχαρίστησε θερμά τους κατοίκους του Ιάσμου, οι οποίοι, όπως είπε, δώρισαν όλα αυτά τα αντικείμενα, ώστε να στολίσουν τους χώρους του μουσείου και οι νέες γενιές με αυτόν τον τρόπο να μάθουν για τον τρόπο ζωής των παλαιότερων. «Αν δεν υπήρχαν αυτοί οι άνθρωποι δεν θα είχαμε αυτό το πλούσιο υλικό που σήμερα έχει το μουσείο», είπε χαρακτηριστικά.
Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ

Να σημειωθεί ότι το μουσείο, στεγάζεται σε ένα παραδοσιακό κτίσμα, το οποίο ανακαινίστηκε πλήρως και τοποθετήθηκαν οι ειδικές προθήκες για την προβολή των εκθεμάτων. Όσον αφορά στη λειτουργία του μουσείου, το βάρος πέφτει στον πολιτιστικό σύλλογο, καθώς τα μέλη του θα αναλάβουν εθελοντικά να το λειτουργούν είπε ο κ. Μόσχος μη παραλείποντας να ευχαριστήσει τους ανθρώπους που εργάστηκαν για να ανοίξει αυτός ο χώρος πολιτισμού και ιστορίας. Ο κ Μόσχος ευχαρίστησε τον πρώην κοινοτάρχη Θεόδωρο Γεωργιάδη ο οποίος όπως είπε, αγόρασε για λογαριασμό του συλλόγου το κτίριο της παλιάς οικίας του Παπαγιάννη όπου στεγάζεται σήμερα το μουσείο. «Το όλο εγχείρημα άρχισε μέσω προγράμματος επί δημαρχίας Καζάκη και οι εργασίες ολοκληρώθηκαν επί δημάρχου Κυριάκου Αμούτζα. Παραδόθηκε έπειτα στο σύλλογο, μετά από απόφαση του δημοτικού συμβουλίου της τωρινής δημοτικής αρχής». Όλοι αυτοί και μία σειρά από δεκάδες δωρητές συνέβαλαν στην κοινή προσπάθεια και παρέδωσαν ένα στολίδι στον Ίασμο, σημείωσε ο κ. Μόσχος. «Εμείς το αφήνουμε παρακαταθήκη, στους νεότερους και για να μπορούν να συνεχίσουν αυτόν το έργο», πρόσθεσε.


«ΠΡΟΦΗΤΗΣ ΗΛΙΑΣ 2012»

Αξίζει να σημειωθεί ότι το λαογραφικό μουσείο, θα είναι ανοιχτό όλες τις ημέρες των εκδηλώσεων «Προφήτης Ηλίας 2012». Η λειτουργία του δηλαδή θα ξεκινήσει αμέσως μετά τα εγκαίνια του, την Κυριακή 8 Ιουλίου και θα συνεχιστεί καθ΄ όλη τη διάρκεια των εκδηλώσεων προκειμένου οι επισκέπτες να έχουν τη δυνατότητα να ξεναγηθούν στους χώρους του. Όσον αφορά στις εκδηλώσεις του «Προφήτη Ηλία», κάνουν πρεμιέρα την Κυριακή στις 15 Ιουλίου στις 10:30 το πρωί, στο χώρο του δημοτικού σχολείου του Ιάσμου με αγώνες σκάκι. Η φιλοσοφία και φέτος του πολιτιστικού συλλόγου, είναι η αξιοποίηση του ντόπιου καλλιτεχνικού δυναμικού. Έτσι η φιλαρμονική, η χορωδία του δήμου και τα χορευτικά συγκροτήματα του πολιτιστικού συλλόγου, θα έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Φυσικά δε θα λείψουν από το πρόγραμμα οι εκθέσεις βιβλίων, ζωγραφικής, αγιογραφίας, φωτογραφίας, τμήματα δηλαδή που λειτουργεί ο πολιτιστικός σύλλογος Ιάσμου. Όπως είπε και ο κ. Μόσχος, ο Ίασμος και φέτος κάνει τη δική του πρόταση πολιτισμού, διοργανώνοντας με το ίδιο πάθος και σε πείσμα των καιρών, τις εκδηλώσεις «Προφήτης Ηλίας 2012». Οι εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν στις 20 Ιουλίου και η χρηματοδότηση τους με 15.000 ευρώ, είναι εξασφαλισμένη.