Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2012

Τον Γάλλο Πρόξενο συνάντησε η Αντιπεριφερειάρχης Έβρου

Συζήτησαν διεξοδικά για την δημιουργία Ελεύθερης Οικονομικής Ζώνης αλλά και για τη Νίκη της Σαμοθράκης που κοσμεί το μουσείο του Λούβρου

    ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΙΠΑΝ;



Την Αντιπεριφερειάρχη Έβρου Γεωργία Νικολάου επισκέφτηκε την Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2012, ο Γενικός Πρόξενος της Γαλλίας στη Θεσσαλονίκη, Christophe Le Rigoleur, στο πλαίσιο εθιμοτυπικής επίσκεψης που πραγματοποίησε στον Έβρο.


Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα που αφορούν την τοπική αυτοδιοίκηση, το νέο αυτοδιοικητικό θεσμό του Καλλικράτη, και αναφέρθηκαν δυσκολίες που έχουν προκύψει στην εφαρμογή του. Η κ. Νικολάου τόνισε ότι «παρά τα όποια προβλήματα και τις αδυναμίες, ο Καλλικράτης, χρόνιο αίτημα του λαού, αποτελεί κατάκτηση που ως Περιφέρεια οφείλουμε με τις δράσεις και τις ενέργειές μας να στηρίξουμε και να εδραιώσουμε».

Υπογράμμισε ότι η αποκέντρωση αρμοδιοτήτων και εξουσίας από το κράτος προς τις Περιφέρειες είναι μεν το ζητούμενο, αλλά θα πρέπει να συνοδεύεται από ανάλογες χρηματοδοτήσεις. «Οι περιορισμένοι προϋπολογισμοί της Αυτοδιοίκησης, λόγω της οικονομικής στενότητας που διέρχεται η χώρα, δυσχεραίνουν το έργο μας, αλλά το θέμα είναι πώς αξιοποιεί κανείς τα χρήματα που έχει, ακόμη κι αν είναι μειωμένα σε σχέση με το παρελθόν. Ως Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας  - Θράκης θεωρώ ότι ανταποκρινόμαστε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».

Ερωτηθείσα για τη θέση της Περιφέρειας όσον αφορά τη δημιουργία Ελεύθερης Οικονομικής Ζώνης στη Θράκη η Αντιπεριφερειάρχης απάντησε ότι «αντιμετωπίζουμε το ενδεχόμενο αυτό με επιφύλαξη. Αυτή τη στιγμή καταρτίζεται σχετική μελέτη από στελέχη της Περιφέρειας ώστε να αναδειχθούν όλες οι πλευρές, τυχόν συνέπειες μιας τέτοιας ενέργειας για την περιοχή μας. Θέλουμε να γνωρίζουμε όλα τα δεδομένα ώστε να καταλήξουμε σε ασφαλές συμπέρασμα. Προτεραιότητά μας βέβαια παραμένει η διασφάλιση των εργασιακών σχέσεων».

Η συζήτηση επικεντρώθηκε και σε θέματα πολιτισμού, κάνοντας αναφορά στους ιδιαίτερους ιστορικούς και πολιτιστικούς δεσμούς του Έβρου με τη Γαλλία. «Το 2013 συμπληρώνονται 150 χρόνια της Νίκης της Σαμοθράκης στο Μουσείο του Λούβρου. Ζητήσαμε και λάβαμε τη διαβεβαίωση του Προξένου πως θα μας βοηθήσει ώστε αυτό το γεγονός να αποτελέσει απαρχή εκδηλώσεων και συνεργασίας ανάμεσα στην πόλη του Παρισιού και το νησί της Σαμοθράκης.

Ο στόχος είναι η ανάδειξη του νησιού μας. Οι επισκέπτες του Λούβρου θα πρέπει να γνωρίσουν τον τόπο καταγωγής του αγάλματος. Πιστεύω ότι έχουμε το χρόνο μπροστά μας να διοργανώσουμε κάτι που πραγματικά θα είναι γεγονός για το καλοκαίρι του 2013 στη Σαμοθράκη. Συνεργοί μας σε αυτή την προσπάθεια θα σταθούν και τα μέλη του συλλόγου Σπίτι της Αντουανέτας», δήλωσε η κ. Νικολάου.

Να σημειωθεί ότι τον Γενικό Πρόξενο συνόδευε η Μαρίνα Δουλάμη, Επίτιμη Πρόξενος της Γαλλίας στην Αλεξανδρούπολη.