Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου 2012

Αποκάλυψη: Έτσι θα είναι η Κεντρική Πλατεία Ορεστιάδας όταν τελειώσουν τα έργα

Με γοργούς ρυθμούς συνεχίστηκαν  καθ’ όλη την διάρκεια του καλοκαιριού οι εργασίες ανάπλασης, οι οποίες ξεκίνησαν στις αρχές Απριλίου και προκάλεσαν αρχικά σφοδρότατες αντιδράσεις
ΠΟΤΕ ΘΑ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ;
ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΜΑΚΕΤΑ





Με γοργούς ρυθμούς συνεχίστηκαν  καθ’ όλη την διάρκεια του καλοκαιριού οι εργασίες ανάπλασης της κεντρικής πλατείας Ορεστιάδας και του εμπορικού κέντρου της πόλης, οι οποίες ξεκίνησαν στις αρχές Απριλίου και προκάλεσαν αρχικά σφοδρότατες αντιδράσεις επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται γύρω από την πλατεία, αλλά και δημοτών οι οποίοι διαμαρτύρονταν για το σκοτάδι που είχε καλύψει την περιοχή κατά την διάρκεια της νύχτας καθώς είχαν αφαιρεθεί όλοι οι στύλοι ηλεκτροφωτισμού γύρω από την πλατεία.

Το έργο – σταθμός για την ακριτική πόλη αναμένεται να ολοκληρωθεί σε 18 μήνες περίπου, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της αναδόχου κοινοπραξίας ΜΙΧΑΗΛ ΚΟΥΓΚΟΥΛΟΣ & ΣΙΑ Ε.Ε, ΠΛΑΙΣΙΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ Ε.Ε – Γ.ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ ΑΤΕ. Όσον αφορά δε τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό, επελέγη το σχέδιο που σας παρουσιάζουμε σήμερα έπειτα από διαγωνισμό στον οποίο έλαβαν μέρος αρκετές κατασκευαστικές εταιρίες.

Η ανάπλαση της Κεντρικής Πλατείας και του εμπορικού κέντρου Ορεστιάδας έχει ενταχθεί στον Άξονα Προτεραιότητας 9 «ΑΕΙΦΟΡΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΜ-Θ» του Ε.Π. «Μακεδονίας – Θράκης 2007 - 2013», (θεματική προτεραιότητα 61) «ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΑ ΣΧΕΔΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ» και θα στοιχίσει συνολικά 1.592.880.29 με Φ.Π.Α. 23 %

Σύμφωνα με την τεχνική περιγραφή του έργου: "Βασική επιδίωξη είναι η διαμόρφωση ενός ενιαίου σώματος υπαιθρίων χώρων που οργανικά να αποτελεί τη ραχοκοκαλιά των κοινωνικών δρώμενων της πόλης. Στόχος είναι να αποδοθεί στον αστικό ιστό μια αλληλουχία χωρικών ενοτήτων ανάλογα με τις επιμέρους συνθήκες και ανάγκες. Όλες όμως οι επεμβάσεις θα πρέπει να συνυφαίνονται και να αρθρώνουν ένα αδιάσπαστο σύνολο, να γίνονται αντιληπτές ως μία αδιαίρετη συνθετική χειρονομία οργάνωσης χωρικών ποιοτήτων.

Με γνώμονα τα παραπάνω, ο Δήμος Ορεστιάδας έχει συντάξει αρχιτεκτονική οριστική μελέτη εφαρμογής για την Κεντρική Πλατεία και το Εμπορικό Κέντρο, η οποία προέκυψε μετά από Διεθνή Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό.

Η πρόταση που προέκυψε, στηρίζεται στη χάραξη ενός ιστού αξόνων οι οποίοι αποτελώντας μια οργανωτική συνθετική σπονδυλική στήλη, θα μπορούσαμε να πούμε επιλύουν σε κάθε περιοχή τα εκάστοτε προβλήματα και αποδίδουν στις χρήσεις στις οποίες απευθύνονται την υπαίθρια εκτόνωση που τους αρμόζει. Η όλη εν λόγω δομή, βρίσκεται στην αποκορύφωσή της στην οργάνωση του χώρου της κεντρικής πλατείας. Οι επεμβάσεις αν και εκτείνονται σε μια ευρύτερη περιοχή, κάθε επιμέρους στοιχείο τους αποτελεί αναπόσπαστο μέλος μιας αρθρωτής ομοιογενούς διαμόρφωσης, αναγνωρίσιμης στον περιπατητή. Βασικό εκτελεστικό εργαλείο αυτής της ιδέας είναι η χρησιμοποίηση αξόνων που προκαθορίζουν, οριοθετούν και αναδεικνύουν τις οπτικές φυγές προς τα ενδιαφέροντα σημεία. Οι εν λόγω άξονες απαντώμενοι σε διάφορες συνθετικές παραλλαγές οργανώνουν ένα σύνολο υπαιθρίων διαμορφώσεων. Οι άξονες αυτοί υλοποιούνται είτε ως μορφές 3 διαστάσεων στο χώρο, διαμορφώνοντας διακριτά στοιχεία που σηματοδοτούν επεμβάσεις, είτε συνθέτουν χαράξεις στη δαπεδόστρωση που ορίζουν πορείες και υποδεικνύουν νοηματικές ενότητες. Η φορά των αξόνων αυτών, αφορμή της έχει την οργάνωση των προοπτικών φυγών από και προς ενδιαφέροντα σημεία αναφοράς και τοπόσημα".

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΜΑΚΕΤΑ ΣΕ ΜΕΓΑΛΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΠΑΝΩ ΤΗΣ: