Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2012

Παιδιά έχει αλλά όχι και... παιδίατρο η Σαμοθράκη


Το θέμα της έλλειψής του καταγγέλλει με ερώτησή του στην Βουλή ο Μαρίνος Ουζουνίδης

   ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ




Tο θέμα της έλλειψης παιδιάτρου από τη Σαμοθράκη θέτει στον υπουργό υγείας Ανδρέα Λυκουρέντζου ο βουλευτής Έβρου των Ανεξάρτητων Ελλήνων Μαρίνος Ουζουνίδης.
Ο κ. Ουζουνίδης στην ερώτησή του τονίζει την απομόνωση του νησιού και το αίσθημα ανασφάλειας των κατοίκων.

Το κείμενο της ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Υγείας

Θέμα: «Χωρίς παιδίατρο παραμένει το νησί της Σαμοθράκης»
Δραματική και άκρως επικίνδυνη είναι η κατάσταση που διαμορφώνεται στις παρεχόμενες υπηρεσίες πρωτοβάθμιας υγείας στο ακριτικό νησί της Σαμοθράκης, καθώς μείζονος σημασίας αίτημα αποτελεί για το νησί η πλήρωση της θέσης του Παιδιάτρου του Κέντρου Υγείας, προκειμένου να καλυφθούν οι διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες.
Η χρόνια απαξίωση του Κέντρου Υγείας του νησιού, με την αδιαφορία όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων έχουν οδηγήσει στην τραγική κατάσταση την οποία εδώ και χρόνια βρίσκεται η υγεία στο νησί και ιδιαιτέρως των παιδιών.
Υπάρχουν οι έκτακτες στιγμές που τα παιδιά χρειάζονται άμεση εξέταση και ιατρική βοήθεια και σε αυτές τις περιπτώσεις οι γονείς είτε είναι αναγκασμένοι να πηγαίνουν τα παιδιά τους για εξέταση στο Κέντρο Υγείας από τους γιατρούς γενικών καθηκόντων είτε προσπαθούν να βρουν κάποιον παιδίατρο στην Αλεξανδρούπολη με αποτέλεσμα να μεταβαίνουν οι ίδιοι στο Νοσοκομείο επιβαρυνόμενοι όλα τα κόστη που συνεπάγονται.
Λόγω των ανωτέρω προβλημάτων και των ελλείψεων σε γιατρούς ειδικοτήτων και εργαστηρίων, οι περισσότεροι από τους κατοίκους που απέμειναν ετοιμάζονται για μια ακόμη φορά να μεταναστεύσουν κυριολεκτικά στην Αλεξανδρούπολη, για να μπορέσουν να επιζήσουν και να επιβιώσουν κατά τους χειμερινούς μήνες. Αυτό συμβαίνει εδώ και χρόνια λόγω των αντίξοων καιρικών συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή μας και σε συνδυασμό με την μη ύπαρξη κάποιου εναέριου μέσου (ελικοπτέρου παντός καιρού) για την άμεση μεταφορά των ασθενών που χρήζουν άμεσης ιατρικής περίθαλψης.
Σαν να μην ήταν αρκετή η ολοένα και σημαντικότερη ανάπτυξη του αισθήματος ανασφάλειας και απομόνωσης στους κατοίκους που νιώθουν σαν πολίτες δεύτερης κατηγορίας, σε ό,τι αφορά στην υγειονομική τους φροντίδα και περίθαλψη, το Κέντρο Υγείας του νησιού καθημερινά απαξιώνεται, υποβαθμίζεται, διαλύεται αφού δε μπορεί ουσιαστικά να προσφέρει πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.
Κατά καιρούς επισκέφθηκαν το νησί Πρωθυπουργός, Υπουργοί και Υφυπουργοί για να δουν το πρόβλημα «επί τόπου» όπως χαρακτηριστικά έλεγαν αλλά δυστυχώς τα αποτελέσματα ήταν μηδαμινά.
Η οριστική διευθέτηση του θέματος δεν θα επιβάρυνε ιδιαίτερα τον κρατικό προϋπολογισμό και θα έδινε σαφώς την αίσθηση στον κάτοικο του ακριτικού μας αυτού νησιού ότι πράγματι η Πολιτεία σκύβει με ενδιαφέρον στα προβλήματα υγείας του που αντιμετωπίζει. Ιδιαίτερα η υγεία των παιδιών δεν είναι προς διαπραγμάτευση και όλοι οι πολίτες δικαιούνται δημόσιας και δωρεάν παροχής υπηρεσιών υγείας.

Κατόπιν τούτων.
ΕΡΩΤΑΣΤΕ:
             Για ποιους λόγους δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη η διαδικασία διορισμού του Παιδιάτρου στο ακριτικό Κ.Υ Σαμοθράκης;
             Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προχωρήσετε προκειμένου να μην υπάρξει περαιτέρω αδικαιολόγητη καθυστέρηση στην πλήρωση της θέσης του Παιδιάτρου στο Κ.Υ. Σαμοθράκης, ώστε να καλυφθούν οι διαρκώς αυξημένες ανάγκες του νησιού;

Αθήνα 15 Οκτωβρίου 2012
Ο ερωτών βουλευτής
Μαρίνος Ουζουνίδης