Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2012

Αγέλη πεινασμένων σκύλων έφαγε 34 πρόβατα στη Διαλαμπή


Ανάστατοι οι κάτοικοι του οικισμού της Ροδόπης
Μαρτυρίες των κτηνοτρόφων κάνουν λόγο για οχτώ σκυλιά
Έσπευσαν οι ανταποκριτές του ΕΛΓΑ καταγράφοντας της ζημιές
    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ







Μία αγέλη πεινασμένων σκύλων έχει γίνει πραγματικός εφιάλτης για τους κτηνοτρόφους της Διαλαμπής, όπου τις τελευταίες μέρες καταγράφηκαν επιθέσεις σε ποιμνιοστάσια του οικισμού με θλιβερό απολογισμό 34 νεκρά ζώα. Ο προϊστάμενος του υποκαταστήματος ΕΛΓΑ Αλεξανδρούπολης Θανάσης Πανάγος επιβεβαίωσε τις πρωτόγνωρες επιθέσεις, αφού ήδη οι κτηνοτρόφοι έχει απευθυνθεί στους οικείους ανταποκριτές του οργανισμού. Από την περασμένη εβδομάδα ξεκίνησαν οι επιθέσεις και συνεχίστηκαν μέχρι την περασμένη Κυριακή από μία ομάδα 9 σκύλων, όπως μαρτυρούν οι ίδιοι οι κτηνοτρόφοι.

«ΚΟΙΜΑΜΑΙ ΣΤΟ ΜΑΝΤΡΙ»

Θύμα τους δύο φορές υπήρξε ο Αντώνιος Βαλέρας, ο οποίος διατηρεί μονάδα με 150 πρόβατα στη Διαλαμπή, από όπου προέρχεται και το μοναδικό εισόδημα του ίδιου και της οικογένειάς του. «Μπήκαν στο δικό μου νύχτα και μου έφαγαν δέκα την πρώτη φορά, μερικά ήταν πεθαμένα μερικά ζούσαν ακόμα, αλλά ήρθε ο κτηνίατρος από τον ΕΛΓΑ και τα θανάτωσε γιατί δε γινόταν διαφορετικά. Πριν λίγες μέρες που έφαγαν άλλα τρία», είπε μιλώντας στο «Χ» ο κ. Βαλέρας κάνοντας γνωστό ότι τα σκυλιά επιτέθηκαν και σε μαντρί του αδερφού του, «Την προηγούμενη εβδομάδα στον αδερφό μου έφαγαν 9 πρόβατα. Και στο μαντρί ενός ξάδερφό μου μπήκαν, αλλά τα είδε και πρόλαβε τα να διώξει. Και ο αδερφός μου τα είδε ήταν 8 σκυλιά. Εγώ πλέον κοιμάμαι στο μαντρί μαζί με τη γυναίκα μου», παραδέχεται ο κτηνοτρόφος θέλοντας με αυτό τον τρόπο να προλάβει νέα επίθεση στα ζώα του.

ΠΡΟΒΛΕΠΟΝΤΑΙ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ

Εκτός από τον κ. Βαλέρα, άλλοι δύο κτηνοτρόφοι από τη Διαλαμπή δήλωσαν ανάλογα περιστατικά στους οικείους ανταποκριτές του ΕΛΓΑ και σύμφωνα με τις αυτοψίες που διενεργήθηκαν συνολικά τα ζώα που θανατώθηκαν είναι 34. Πάντως, σύμφωνα με προϊστάμενο του υποκαταστήματος ΕΛΓΑ Αλεξανδρούπολης Θανάση Πανάγο προβλέπονται αποζημιώσεις στην περίπτωση αυτή, αλλά, όπως τόνισε, «δεν καλύπτονται αν ο κτηνοτρόφος διαθέτει υποτυπώδη εγκατάσταση για τη φιλοξενία των ζώων του». Πάντως επιθέσεις σκύλων σε ποιμνιοστάσια έχουν καταγραφεί και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, με πιο πρόσφατη, αυτή στην περιοχή της Ρογδιάς στο Ηράκλειο, όπου πεινασμένα σκυλιά έπνιξαν και κατασπάραξαν τουλάχιστον 20 από τα πρόβατα ενός κοπαδιού.


Πηγή:  http://www.xronos.gr/