Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2012

Όλα όσα είπε στην συνέντευξη Τύπου ο Ντόλιος

Την παραχώρησε στο γραφείο του στην Αλεξανδρούπολη και επεκτάθηκε σε όλα τα θέματα του Έβρου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕ 
ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΟΛΑ





Συνέντευξη τύπου για σειρά θεμάτων που αφορούν τον Έβρο έδωσε ο βουλευτής Έβρου του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Ντόλιος στο πολιτικό του γραφείο στην Αλεξανδρούπολη. Ο κ. Ντόλιος, μίλησε για τις υπηρεσίες που κλείνουν στο νομό, για τον κάθετο άξονα, τα λατομεία του Κουφόβουνου, το λιμάνι, αλλά και για την εξόρυξη ζεολίθου στα Πετρωτά, θέμα που όπως τόνισε δεν το εγκατέλειψε.

Το κείμενο της συνέντευξης τύπου του πρώην Υφυπουργού.

Επιχειρώ αυτή τη συνέντευξη σε μία εποχή πραγματικά δύσκολη και για τη χώρα και για την πολιτική και για τους πολιτικούς, με στόχο να δώσω μία ενημέρωση όσον αφορά τοπικά ζητήματα που είναι υπαρκτά και τα οποία αναδείχθηκαν την τελευταία περίοδο.
Έχω τη γνώμη ότι αυτό που δεν θα πρέπει να κάνουμε είναι να μην δημιουργούμε αρνητικές επιπτώσεις όταν δεν υπάρχουν αρνητικά δεδομένα. Βεβαίας, δεν εννοώ σε καμία περίπτωση ότι δεν θα πρέπει να υπάρχουν κινητοποιήσεις, το αντίθετο. Η εκτίμησή μου είναι ότι οι κινητοποιήσεις δίνουν τη δυνατότητα να πιέσουν καταστάσεις κι αν θέλετε μας εξοπλίζουν κι εμάς που έχουμε τις επαφές στην κυβέρνηση, να έχουμε επιχειρήματα. Πρέπει όμως να λέμε τα πράγματα όπως ακριβώς έχουν.

Δημόσιες υπηρεσίες και η τύχη τους…
Υπάρχουν ζητήματα, στα οποία έχουμε ήδη επιτυχίες και δημιουργούμε χωρίς λόγο αρνητικό κλίμα. Για παράδειγμα, το νοσοκομείο Διδυμοτείχου. Για πολλοστή φορά θέλω να ξαναπώ ότι δεν υπάρχει κανένα ενδεχόμενο να κλείσει. Είναι ένα νοσοκομείο που μεγάλωσε κατά τη διάρκεια της κρίσης. Έχει 15 μόνιμους γιατρούς περισσότερους, παιδιατρική κλινική που δεν είχε, αξονικό τομογράφο, μονάδα οστικής πυκνότητας, και εδώ και 2 εβδομάδες έχει μία πρωτοποριακή δράση, με τη νοσηλεία κατ’ οίκων. Κανένα ενδεχόμενο απολύτως να κινδυνεύσει το νοσοκομείο Διδυμοτείχου. Ωστόσο το κλίμα και οι πληροφορίες που διαχέονται είναι ότι κινδυνεύει. Θεωρώ ότι έτσι δημιουργούμε μια ηττοπάθεια. Υπάρχουν άλλα παραδείγματα θετικά; θα έλεγα ότι ακούστηκε κάποια στιγμή ότι θα κλείσει το πυροσβεστικό κλιμάκιο στο Τρίγωνο, ανατρέψαμε όμως την κατάσταση.

ΔΟΥ
Έχω την άποψη ότι θα πρέπει να θέτουμε εφικτούς στόχους. Η απόφαση της κυβέρνησης είναι να κλείσουν οι ΔΟΥ σε όλους τους νομούς, πέρα των πολύ μεγάλων νομών, και να μείνει μία σε κάθε ένα. Ποια η επιδίωξή μας; Να κρατήσουμε μία ακόμη στον Έβρο, πράγμα που καταφέραμε, κι έτσι θα έχουμε δύο.

Σχολές αστυφυλάκων
Την κρατήσαμε στο Διδυμότειχο, παρά τη δύσκολη συγκυρία και το μικρό αριθμό φοιτητών που εισήχθησαν. Ό,τι καταφέρνουμε, ό,τι κρατάμε, το περνάμε αβασάνιστα κι εξακολουθούμε με το λόγο μας να δημιουργούμε μια αρνητική εικόνα.

ΙΚΑ
Επανειλημμένες επαφές και τελευταία μία συνάντηση με διοικητή ΙΚΑ Σπυρόπουλο. Θέλουν να κρατήσουν ένα υποκατάστημα σε κάθε νομό της χώρας, ισχυρίζονται χωρίς καμία εξαίρεση, βάσει μελέτης ΙΚΑ.
Εκείνο που λέω είναι γιατί δείχνει η μελέτη αυτό; Επειδή υπάρχουν υγειονομικές υπηρεσίες του ΙΚΑ που ανήκουν πλέον στον ΕΟΠΥΥ. Δεν υπάρχει ενδεχόμενο, κι αυτό είναι για την ενημέρωση των πολιτών, να μετακινηθεί καμία υπηρεσία του ΕΟΠΥΥ από καμία πόλη του νομού Έβρου. Οι πρώην υγειονομικές υπηρεσίες του ΙΚΑ παραμένουν ως έχουν.
Θα έχουμε ένα υποκατάστημα; Γίνεται μία μεγάλη προσπάθεια, νομίζω έχουμε πιθανότητες επιτυχίες, ο Έβρος, εφόσον υπάρχουν εξαιρέσεις να έχουμε και δεύτερο στο βόρειο Έβρο. Τι θα γίνει εκεί που υπάρχουν σήμερα υποκαταστήματα ΙΚΑ; Υπάρχει πρόθεση να υπάρξουν γραφεία κοινωνικής ασφάλισης σε δήμους και διαδημοτικές ενότητες με πληθυσμό πάνω από 20.000. Σε αυτή την περίπτωση δεν θα είχαμε στο Σουφλί. Με παρέμβαση μας έγινε αποδεκτό να υπάρχουν γραφεία σε πόλεις άνω των 15.000 κατοίκων. Έτσι και στο Σουφλί θα παραμείνει το γραφείο.

Τι θα γίνει με το προσωπικό; Θα βρεθεί τρόπος να εργάζεται στον τόπο που εργαζόταν. Έχουμε επεξεργαστεί κάποια σενάρια και στο ΙΚΑ. Θεωρώ αδιανόητο να μετακινηθούν υπάλληλοι σε τόσο μεγάλη απόσταση.

Θα πρέπει να θέτουμε εφικτούς στόχους, να αντιλαμβανόμαστε ότι τα ζητήματα θα πρέπει να είναι θετικά ΄κι επιπλέον δεν είναι δυνατόν, να ανεχτώ ως βουλευτής την ύπαρξη εξαιρέσεων σε άλλους ομοειδής ή λίγο μεγαλύτους νομούς, αλλά όχι στον Έβρο.

Λατομείο Κουφόβουνου
Πολύ μεγάλη προσπάθεια και έρευνα για το αν υπάρχει τρόπος να παρατείνουν οι τοπικές αρχές τη λειτουργία αυτών των λατομείων. Δεν υπάρχει δυνατότητα εξαντλήθηκαν όλες οι σκέψεις. Ετοίμασε η περιφέρεια μία τροπολογία, την αποστείλαμε στο υπουργείο. Είχαμε επικοινωνία με όλη την ηγεσία του υπουργείου και τους υπηρεσιακούς παράγοντες.
Όλοι συμφωνούν ότι δεν είναι δυνατόν να μη λειτουργήσουν τα λατομεία. Επομένως, προωθείται η λύση της νομοθετικής ρύθμισης, που είναι υποχρεωμένοι να αποδεχθούν. Δεν θέτουμε άλλου είδους ζητήματα που ανακύπτουν εκ της νομοθετικής ρύθμισης. Δεν μας ενδιαφέρει ο τρόπος που θα επιλεγεί για να συνεχιστεί η λειτουργία τους, αλλά η συνέχιση της λειτουργίας τους. Η πολιτική
Ηγεσία του υπουργείου αποδέχθηκαν ότι θα πρέπει να βρεθεί τρόπος παράτασης. Κατά τη γνώμη μου θα χρειαστεί να κάνουν νομοθετική ρύθμιση.

Ζεόλιθος
Δεν το εγκατέλειψα το θέμα. οι εκδοχές που υπάρχουν είναι να προχωρήσουμε σε διεθνή διαγωνισμό, για το θέμα και η πολιτική ηγεσία υπουργείου και Μακεδονίας-Θράκης, αλλά και άλλα πολιτικά πρόσωπα. Η εκτίμησή μου να είναι άγονος ο διαγωνισμός πολύ μεγάλη. Ή θα βρεθεί ένας τρόπος να ανακληθεί το θέμα κατά κάποιο τρόπο για να αντιμετωπιστεί με διαφορετικό τρόπο. Δεν θέλω να μπω σε άλλες λεπτομέρειες, αλλά θεωρώ ότι δεν είναι δυνατόν η παραμικρή δυνατότητα επέμβασης να μην αξιοποιείται. Είναι μία ήπιας μορφής εξόρυξη ο ζεόλιθος που δεν πρέπει να χαθεί.

Κάθετος άξονας
Θέλουν να πάρουν υλικό από λατομείο Κουφόβουνου. Συμφωνούμε, αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να πάρουν όλο το υλικό, με αποτέλεσμα να μην μείνει για άλλες περιοχές και έργα. Έχουν κάνει αίτηση να εγκριθούν ΜΠΕ για απόληψη υλικών από άλλες περιοχές. Δαδιά, Κορνοφωλιά και αλλού. Νομίζω βρίσκεται προς το τέλος η διαδικασία έγκριση των μελετών. Όχι άλλη καθυστέρηση, έχουμε πρόβλημα με εκτέλεση έργων.

Λιμάνι
Εκτός χρονοδιαγραμμάτων. Όταν διεκόπη το έργο, λέγαμε ότι μέχρι 31-12-2012 θα έχουμε εργολάβο. Έχουμε μία μελέτη του υπουργείου, η οποία έχει αποσταλεί στη διαχειριστική αρχή της περιφέρειας μαζί με τεύχη δημοπράτησης. Ελπίζω θα εγκριθεί σε 1-2 εβδομάδες. Στη συνέχεια, έχουμε διαγωνισμό, ο προϋπολογισμός είναι στα 21 εκ. η διάρκεια προκήρυξης δίμηνη, θα έχουμε περίοδο ενστάσεων, μετά έγκριση από το ελεγκτικό συνέδριο, για να έχουμε εργολάβο, υπό κανονικές συνθήκες άνοιξη με καλοκαίρι.
Ποιος θα χρηματοδοτήσει; Η συμφωνία περιφέρειας με υπουργείο υποδομών ήταν να αναλάβει το υποδομών.
Είναι ανοιχτό το ζήτημα, περισσότερες διευκρινήσεις από γγ υπουργείου που επισκέπτεται νομό μας κ περιφερειάρχη.
Όχι άλλη καθυστέρηση.
Έχουμε ευθύνες.

Ορμένιο
Δόθηκαν 50 χιλ. ευρώ που αφορούσε αποζημιώσεις σε πρώτο χρόνο. Πριν εκπνεύσει το βίο η κυβέρνηση Παπαδήμου, είχαν υπογραφεί από αρμόδιο υπουργείο άλλες 200.000 ευρώ για οικοσκευές. Αυτές έχουν πάρει όλες υπογραφές και αναμένεται ένταλμα για να πληρωθούν. Και υπάρχει το μεγάλο θέμα των ζημιών σε κτίρια και επιχειρήσεις, αναμέναμε εκτίμηση ΥΑΣΒΕ, έγινε εδώ και καιρό, αλλά ενώ είχε εκδοθεί υπουργική απόφαση δεν υπέγραφε Καλογιάννης τελική απόφαση για να δοθούν ρήματα. Ειχα εντύπωση ότι ο κ. Καλογιάννης υπέγραψε, ψάχνοντας στο διάυγεια ότι δεν είναι αναρτημένη. Κρατώ επιφυλάξεις, νομιζω θα εκδοθεί φεκ κ θα ισχύσει.