Σάββατο 21 Αυγούστου 2010

Το ΠΑΣΟΚ Ξάνθης για το... πράσινο σκουλήκι


Ο Τομέας Αγροτικού εξέδωσε ανακοίνωση για τις ζημιές που προκλήθηκαν στις καλλιέργειες και υπολογίζονται σε πάνω από 30%. Τι αναφέρει στο κείμενο και τι προτείνει ως λύσεις;




Στο νομό Ξάνθης όπως και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας (Κ. Μακεδονία, Θεσσαλία Αν. Μακεδονία και Θράκη) έχουμε μεγάλη προσβολή από το πράσινο σκουλήκι σε καλλιέργειες κυρίως βαμβακιού αλλά και σε υπαίθριες πιπεριές, τομάτες και άλλα κηπευτικά.


Επισημαίνουμε ότι η πολιτική ηγεσία του Υπ. Αγρ.Αναπτ. Τροφίμων έχει λάβει γνώσει και έχει τοποθετηθεί για τις ζημιές αυτές με δελτίο τύπου από 10-8-2010 όπου έχει δώσει οδηγίες σε ΕΛΓΑ, ΕΘΙΑΓΕ και νομαρχίες. Παράλληλα, με την συμβολή Βουλευτών του ΠΑΣΟΚ της περιοχής μας, ενημερώθηκε το Υπουργείο Οικονομικών και γίνεται σημαντική προσπάθεια από όλους να βρεθεί λύση για το συγκεκριμένο πρόβλημα.


Η οικονομική ζημιά που είναι σε εξέλιξη, ποικίλει από 30% και πάνω. Είναι διασκορπισμένη σε όλο τον κάμπο του Νομού Ξάνθης και η απώλεια εισοδήματος θα προέλθει από δύο αίτια:


α) από την μειωμένη παραγωγή


β) από την απώλεια της συνδεδεμένης ενίσχυσης (80€/στρέμμα το 2009) λόγω μη τήρησης του πλαφόν παραγωγής (70% της μέσης παραγωγής της βαμβακοκαλλιέργειας της περιοχής).



Όσον αφορά η οικονομική ανακούφιση των ζημιωθέντων κατά τη γνώμη μας θα πρέπει να γίνει με δύο τρόπους:


α) να προβλεφθεί η συγκεκριμένη και διαπιστωμένη ζημιά ως δικαιολογητικό μη τήρησης του πλαφόν παραγωγής βαμβακιού για να μη χαθεί η συνδεδεμένη ενίσχυση.


β) να καλυφθεί από την πολιτεία με όποιον τρόπο (το πιο πιθανό και λογικό μέσω ΠΣΕΑ) η απώλεια εισοδήματος των βαμβακοπαραγωγών.


Θεωρούμε ευνόητο και επιβεβλημένο όλα αυτά να γίνουν με την συμβολή του ΕΛΓΑ και των γεωπόνων - εκτιμητών για να αποτιμηθεί η πραγματική ζημιά, να αποζημιωθούν αυτοί που πραγματικά επλήγησαν και να μην έχουμε φαινόμενα του παρελθόντος που έφεραν στον ΕΛΓΑ τεράστιες ζημιές.



Η αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος τεχνικά αυτήν την στιγμή είναι αδύνατη. Έχουν δοκιμασθεί πολλά και διάφορα σκευάσματα παλιάς και νέας τεχνολογίας και δεν έχουν καταφέρει να περιορίσουν αισθητά το πρόβλημα. Το πράσινο σκουλήκι αντιμετωπίζεται με παρακολούθηση και έγκαιρη επέμβαση όταν η κάμπια είναι μικρής ηλικίας. Τώρα, η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη.


Σημειώνουμε ότι η ζημιά εκτιμάται ότι θα είναι εκατομμύρια ευρώ για το Νομό μας και εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ για όλη την Ελλάδα, χρήματα πολύ σημαντικά όχι μόνο για τις οικογένειες των αγροτών αλλά και για την ήδη «παγωμένη» αγορά των αγροτικών περιοχών.



Με βάση αυτά αναρωτιόμαστε, πόσο πραγματικά κοστίζει στο κράτος και στην ελληνική γεωργία η απουσία τεχνικής στήριξης λόγω απουσίας εφαρμοσμένης έρευνας τουλάχιστον για τα αυτονόητα ή για τα ελάχιστα;


Κι εδώ ευθύνη έχουμε όλοι και αυτοί που έχουν υποχρέωση να την θεσμοθετήσουν (την έρευνα) και να την χρηματοδοτήσουν και αυτοί που καλούνται να την πραγματοποιήσουν και αυτοί που πρέπει να την εφαρμόσουν και αυτοί που πρέπει να την απαιτήσουν για το δικό τους καλό. Δυστυχώς όμως δεν έχει γίνει τίποτα προς την κατεύθυνση αυτή τα προηγούμενα χρόνια, με αποτέλεσμα κάθε φορά να πιέζουν στην ουσία τον εκάστοτε Υπουργό Οικονομικών να κάνει τον μάγο για να βγάζει τον λαγό από το καπέλο