Σάββατο 21 Αυγούστου 2010

Καταστροφική χρονιά για το μετάξι στο Σουφλί


Μείωση τζίρου ως 50%.

Η κρίση χτυπά παντού και τα πάντα.

Τι αναφέρουν στα "Νέα" οι αδελφές Δεμερτζή, που τρέχουν την οικογενειακή επιχείρηση των εμπόρων γονέων τους...





ΠΙΣΤΕΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ, αλλά και στην ξακουστή τοπική παράδοση, οι αδελφές Δήμητρα και Ελένη Δεμερτζή βαδίζουν στα χνάρια των εμπόρων γονέων τους, που από το 1975 καταπιάστηκαν με το μετάξι- σήμα κατατεθέν στο Σουφλί του Εβρου. Στην ομώνυμη ομόρρυθμη επιχείρησή τους, οικοτεχνία με κατάστημα, εκθετήριο και εργαστήριο στο κέντρο της πόλης, σήμερα οι δυο τους ασχολούνται αποκλειστικά με τα μεταξωτά κεντήματα και υφάσματα και εμπορεύονται (και μέσω Ιντερνετ) γραβάτες, φουλάρια, υφαντά, μπόλιες, τσεβρέδες, κουβερλί, τραπεζομάντιλα, κλωστές και άλλα ολομέταξα χειροποίητα είδη σε όλη την Ελλάδα, αλλά και στην Κύπρο. Χονδρική και λιανική. Το μετάξι, ωστόσο, δείχνει πλέον να πουλάει λιγότερο, η φετινή χρονιά είναι ολότελα διαφορετική, σχεδόν καταστροφική, σύμφωνα με την κ. Δήμητρα Δεμερτζή.

«Τα αρνητικά σημάδια φάνηκαν πάρα πολύ έντονα από τον Ιανουάριο. Τα προϊόντα μας δεν είναι είδος πρώτης ανάγκης, θεωρούνται πολυτελείας, οπότε αναγκαστικά αυτά έκοψαν οι καταναλωτές. Εως πότε θα απέχουν από τέτοιου είδους αγορές είναι άγνωστο, ελπίζουμε όλο αυτό να είναι προσωρινό. Ηδη καταγράφουμε μηνιαία μείωση του τζίρου μας από 30-50%. Αναπόφευκτα, δεν προχωράμε σε νέα σχέδια όπως συνηθίζαμε παλαιά. Μείναμε πια στάσιμοι στις κινήσεις μας...», παραδέχεται.

«Και οι δώδεκα επιχειρήσεις μεταξωτών στο Σουφλί αντιμετωπίζουμε το ίδιο πρόβλημα. Δουλεύαμε όλοι μας με τον τουρισμό, αλλά πλέον πολύς κόσμος δεν επισκέπτεται την πόλη μας και, όσοι έρχονται, ψωνίζουν ελάχιστα. Η αλήθεια είναι πως φοβόμαστε για το μέλλον μας στη δουλειά αυτή, είναι πια εξαιρετικά αβέβαιο. Τώρα είμαστε ίσα βάρκα- ίσα νερά, αλλά τα φίδια μας έζωσαν για τα καλά...».



Πηγή: http://www.tanea.gr/