Τρίτη 24 Αυγούστου 2010

Ανάγνωση για όλους στον Εβρο


Επιτυχία σε πιλοτικό πρόγραμμα για τον εκσυγχρονισμό των βιβλιοθηκών

Σύντομα θα μεταφερθεί και στην Ξάνθη. Διαβάστε τις λεπτομέρειες...



Ενα πιλοτικό πρόγραμμα για την προώθηση της ανάγνωσης και τον εκσυγχρονισμό των βιβλιοθηκών στο νομό Εβρου οδήγησε στην πραγματικά θεαματική αύξηση τόσο των αναγνωστών όσο και του αριθμού των βιβλιοθηκών στην περιοχή. Το συγκεκριμένο πρότζεκτ μάλιστα θεωρήθηκε τόσο επιτυχημένο που αποφασίστηκε η εφαρμογή του και στην Ξάνθη. Πιο συγκεκριμένα, το πρόγραμμα «Προώθηση της ανάγνωσης - Εκσυγχρονισμός των βιβλιοθηκών στο νομό Εβρου» που μόλις ολοκληρώθηκε, ξεκίνησε για δέκα χρόνια και τελικά διήρκεσε δεκατρία. Η συντονίστρια του προγράμματος και πρόεδρος της Επιτροπής Παρακολούθησης, Αθανασία Χρυσανίδου, εξηγεί ότι ο νομός Εβρου επιλέχθηκε ακριβώς επειδή έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. «Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε φέτος και το υπουργείο Πολιτισμού εκτιμώντας τα αποτελέσματα αποφάσισε να το εφαρμόσει και στην Ξάνθη. Ολα αυτά τα χρόνια υλοποιήσαμε έρευνες αναγνωστικής συμπεριφοράς σε ενήλικες και μαθητές, κάναμε καταγραφή της πολιτισμικής κατάστασης του νομού, των χαρακτηριστικών του καθώς και της αναπτυξιακής του κατάστασης. Αυτά μας έδωσαν τη δυνατότητα να προχωρήσουμε συστηματικά και να οργανώσουμε δράσεις που ανταποκρίνονται στα ενδιαφέροντα των αναγνωστών. Το πρόγραμμα αυτό έδωσε τη δυνατότητα πρόσβασης στο βιβλίο και στην ανάγνωση σε όλους τους κατοίκους του νομού», σημειώνει η κ. Χρυσανίδου.


Αύξηση αναγνωστών και βιβλιοθηκών

Τα αποτελέσματα του πιλοτικού προγράμματος είναι εντυπωσιακά. Τα μέλη των βιβλιοθηκών αντιστοιχούν στο 23,18% του πληθυσμού του νομού Εβρου, ενώ το 1996 το αντίστοιχο ποσοστό έφτανε μόλις στο 1,93%. Σήμερα στο νομό λειτουργούν δέκα δημοτικές βιβλιοθήκες, ενώ το 1996 λειτουργούσαν μόλις έξι. Οι δέκα βιβλιοθήκες στεγάζονται σε χώρους άνω των 50 τ.μ., ενώ σε αυτές εργάζονται βιβλιοθηκάριοι οι οποίοι έχουν επιμορφωθεί κατάλληλα. Παράλληλα, λειτουργούν δυο κινητές μονάδες - βιβλιοαυτοκίνητα που δανείζουν βιβλία η μια στο στρατό και η άλλη σε απομακρυσμένα από βιβλιοθήκες σχολεία. Ακόμη, υπάρχουν δυο κινητές βιβλιοθήκες - καρότσια που δανείζουν βιβλία και εξασφαλίζουν την πρόσβαση στην ανάγνωση στα άτομα που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία Διδυμοτείχου και Αλεξανδρούπολης. Επίσης, οκτώ μικρές βιβλιοθήκες προέκυψαν από τη δημιουργία των ομάδων ανάγνωσης, βιβλιοθήκες οι οποίες δεν υπήρχαν πριν από την εφαρμογή του προγράμματος. Δυο βιβλιοθήκες λειτουργούν για άτομα με ειδικές ανάγκες, μια στο Σύλλογο Ελληνοβουλγαρικής Φιλίας, μια στο Μορφωτικό Σύλλογο του δήμου Τραϊανούπολης, από μια στα απομακρυσμένα χωριά Ρίζια και Καβύλη και τρεις βιβλιοθήκες ειδικών ενδιαφερόντων στην Κινηματογραφική Λέσχη Αλεξανδρούπολης και στους δήμους Τυχερού και Διδυμοτείχου. Τέλος, μια κινητή βιβλιοθήκη - καρότσι δανείζει βιβλία στους εργαζομένους στη νομαρχία Εβρου.

Το πρόγραμμα σε... νούμερα

Στα δεκατρία χρόνια λειτουργίας του προγράμματος, τα εκπαιδευτικά προγράμματα παρακολούθησαν συνολικά 32.986 μαθητές, 1.635 δάσκαλοι και δανείστηκαν 15.802 βιβλία. Το 82,7% των αναγνωστών έγιναν μέλη στις βιβλιοθήκες και το 83,1% χρήστες στη διάρκεια εφαρμογής του προγράμματος. Το 1996 οι βιβλιοθήκες στις συλλογές τους είχαν 62.657 βιβλία, ενώ το 2006 136.629 βιβλία και 25 εκπαιδευτικά προγράμματα. Σήμερα, οι αριθμοί αυτοί έχουν αυξηθεί εντυπωσιακά. Τα βιβλία φτάνουν τις περίπου 143.000, ενώ τρέχουν 33 εκπαιδευτικά προγράμματα. Οι δυο κινητές βιβλιοθήκες οι οποίες κινούνται στα στρατόπεδα του νομού και στα σχολεία κοντά στα οποία δεν υπάρχει βιβλιοθήκη δάνεισαν 6.792 βιβλία για το 2009. Η κινητή βιβλιοθήκη του Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης δάνεισε σε 11 χρόνια 52.600 βιβλία και το Νοσοκομείο Διδυμοτείχου στα 9 χρόνια λειτουργίας της βιβλιοθήκης δάνεισε 8.800 βιβλία. Το 50,4% των αναγνωστών επισκέπτονται τις βιβλιοθήκες 3-5 φορές το μήνα, ενώ το 27,8% περισσότερες από 6 φορές. «Το πρόγραμμα είχε εκπληκτικά αποτελέσματα. Προγράμματα “τρέχουν” παντού, αλλά το θέμα είναι το πώς υλοποιούνται τελικά αυτά. Εμείς δεν ασχοληθήκαμε με εκδηλώσεις αλλά με δράσεις και αυτή ήταν η κρίσιμη διαφορά αλλά και ο λόγος για τον οποίο πετύχαμε», σημειώνει η κ. Χρυσανίδου.


Πηγή:  http://www.aggelioforos.gr/