Τρίτη 24 Αυγούστου 2010

Τι θα γίνει με τον θρακιώτικο καβουρμά και παστουρμά;


Την ένταξή τους ως παραδοσιακών προϊόντων κρέατος ζητά η Ελένη Τσιαούση 

Τι γράφει η βουλευτής Έβρου στην αναφορά της προς την Κατερίνα Μπατζελή;



Την ένταξη του παραδοσιακού θρακιώτικου καβουρμά και παστουρμά, στην κατηγορία των παραδοσιακών προϊόντων κρέατος στην κατηγορία των παραδοσιακών προϊόντων κρέατος που επιτρέπεται να παράγουν τα καταστήματα λιανικής πώλησης κρεάτων, ζήτησε με αναφορά της η βουλευτής Εβρου του ΠΑΣΟΚ Ελένη Τσιαούση, στην υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κατερίνα Μπατζελή.


Στην αναφορά της η κ. Τσιαούση επισημαίνει ότι:

«Σύμφωνα με την τελευταία Υπουργική Απόφαση 306272/2008 (ΦΕΚ Β` 1483-29/07/2008), - που αφορά τη ρύθμιση θεμάτων λειτουργίας παρασκευαστηρίου παρακείμενου χώρου καταστημάτων λιανικής πώλησης κρεάτων -, επιτρέπεται στα παρασκευαστήρια αυτά η παραγωγή μόνο παραδοσιακών παρασκευασμάτων κρέατος (τύπου: λουκάνικα, μπιφτέκια, σουτζουκάκια κλπ.), χωρίς να γίνεται αναφορά στον παραδοσιακό καβουρμά και παστουρμά, που παράγεται στο Νομό Εβρου. Κατά συνέπεια τα κατ' εξοχήν καθιερωμένα και γνωστά παραδοσιακά προϊόντα κρέατος του Νομού Εβρου και της ευρύτερης περιοχής της Θράκης, να μην επιτρέπεται να παράγονται σε καταστήματα λιανικής πώλησης κρέατος, που διαθέτουν τις απαιτούμενες προδιαγραφές για τη λειτουργία παρασκευαστηρίων παραδοσιακών προϊόντων κρέατος σε εντός ή παρακείμενο χώρο τους.

Αντιλαμβάνεται λοιπόν κανείς πως ο συγκεκριμένος περιορισμός παραγωγής, σε έναν μεγάλο αριθμό επιχειρηματιών της περιοχής, επηρεάζει τη δυνατότητα επέκτασης της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας επάνω στο αντικείμενο των παραδοσιακών κρεατοσκευασμάτων, που συνδυάζονται απόλυτα με την παράδοση και την γαστριμαργική δημιουργικότητα και τα χαρακτηριστικά της περιοχής. Προϊόντα που αποτελούν αλληλένδετο κρίκο με την καθημερινότητα και την διατήρηση της παράδοσης, καθώς επίσης αποτελούν κυρίαρχο στοιχείο ανάδειξης των τοπικών και παραδοσιακών προϊόντων κρέατος που παράγονται στην περιοχή. Θεωρείται λοιπόν αδιανόητο ο αποκλεισμός από την κατηγορία των παραδοσιακών παρασκευασμάτων κρέατος ο Θρακιώτικος Καβουρμάς και Παστουρμάς, απαγορεύοντας στις παραδοσιακές-οικογενειακές επιχειρήσεις της περιοχής, να παράγουν τα αυθεντικά προϊόντα, βασισμένα και εμπλουτισμένα με τις οικογενειακές συνταγές, που κρατούν και διατηρούνται από γενεά σε γενεά, δίνοντας μια νέα, αγνή, μοναδική και γνήσια διάσταση στην παραγωγή τους, συνυφασμένη με την ιστορία της περιοχής».

Με την αναφορά της η κ. Τσιαούση ζητάει να ενημερωθεί από την κ. Μπατζελή για τις προθέσεις της κυβέρνησης και τις περαιτέρω ενέργειες προκειμένου να περιληφθεί ο θρακιώτικος καβουρμάς και παστουρμάς στα παραδοσιακά παρασκευάσματα κρέατος, που επιτρέπεται να παράγουν τα καταστήματα λιανικής πώλησης κρεάτων, τα οποία διαθέτουν παρασκευαστήριο παραδοσιακών προϊόντων κρέατος εντός ή σε παρακείμενο χώρο τους.