Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2010

«Χαβούζα» εισαγόμενων αποβλήτων ο Έβρος

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ όλα τα στοιχεία του Ινστιτούτου Υδάτων του ΕΛΚΕΤΕ σχετικά με την μόλυνση στα διάφορα σημεία του ποταμού
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΘΑ ΠΑΘΕΤΕ ΤΗΝ ΠΛΑΚΑ ΣΑΣ...




ΣΕ ΔΙΑΣΥΝΟΡΙΑΚΗ «χαβούζα» αστικών, βιομηχανικών και γεωργικών αποβλήτων έχει μετατραπεί ο ποταμός Έβρος και η ελληνική πολιτεία δεν κάνει σχεδόν τίποτα για να τον προστατέψει.


Η κατάσταση που επικρατεί σε διάφορα σημεία του ποταμού χαρακτηρίζεται από τους επιστήμονες ιδιαίτερα κρίσιμη.


Όπως δείχνουν οι δειγματοληψίες του Ιουλίου που εξασφάλισε η Real Planet από το Ινστιτούτο Υδάτων του ΕΛΚΕΤΕ, ο ποταμός δέχεται ανεπεξέργαστα λύματα και απόβλητα διάφορων δραστηριοτήτων που εδρεύουν όχι μόνο στην ελληνική περιοχή του Έβρου, αλλά και στην Τουρκία και τη Βουλγαρία.


Ανύπαρκτες μελέτες

Η χώρα, παρόλο που έχει ενσωματώσει την ευρωπαϊκή οδηγία για τα νερά, η οποία προβλέπει τον έλεγχο της ποιότητας των υδάτων, δεν την εφαρμόζει.

Οι διαχειριστικές μελέτες που είχαν παραγγελθεί να γίνουν από το 2009 για την προστασία του έχουν καθυστερήσει αδικαιολόγητα και, σύμφωνα με τις πιο συντηρητικές εκτιμήσεις ειδικών, δεν θα ολοκληρωθούν πριν από το 2012!

Μέχρι τότε, ο ποταμός θα είναι έρμαιο της διασυνοριακής ρύπανσης και των διάφορων δραστηριοτήτων που αντιλαμβάνονται το ποτάμι ως μια «δωρεάν» αποχέτευση.


Μην ψαρεύετε!

Στην εικόνα της εγκατάλειψης και της υποβάθμισης, δυστυχώς, περιλαμβάνονται και ανυποψίαστοι ψαράδες, οι οποίοι αλιεύουν ψάρια που τρέφονται με τα λύματα και τα βαρέα μέταλλα κατά μήκος του ποταμού.

Οι μετρήσεις ξεκινούν από το Ορμένιο και δείχνουν επιβαρύνσεις με ψευδάργυρο σε χαμηλές τιμές.

«Στο κομμάτι της Ορεστιάδας έχουμε επιβαρύνσεις με τοξικό μόλυβδο που φθάνει στα 112 μg/l (με όριο για το πόσιμο νερό τα 10 μg/l) και την ύπαρξη ψευδάργυρου στα 1.172 μg/l και χαλκού.

Το μικροβιολογικό φορτίο αγγίζει τα 12.000 άτομα ανά 100ml και καταδεικνύει ζωικά απόβλητα ή αστικά λύματα», εκτιμά ο ερευνητής του ΕΛΚΕΘΕ, Ηλίας Δημητρίου.


Στο Διδυμότειχο

Λίγο πιο κάτω, σε περιοχή κοντά στο Διδυμότειχο, το μικροβιολογικό φορτίο παραμένει σα ίδια επίπεδα, ενώ εντοπίζεται και αμμωνία που αγγίζει τα 60 μg/l (το όριο για το πόσιμο νερό είναι τα 50 μg/l) και, σύμφωνα με τους επιστήμονες, υποδηλώνει απόβλητα από γεωργικές εργασίες κ.ά.


Στο Σουφλί

Οι μικροβιολογικές συγκεντρώσεις δεν υποχωρούν ούτε στο Σουφλί ούτε στο Τυχερό, με την αμμωνία να αγγίζει και εδώ τη συγκέντρωση των 70 μg/l.

Παλαιότερες μετρήσεις που έγιναν στο ποτάμι δείχνουν πως- συγκριτικά- η κατάσταση του ποταμού στο σύνολό της παραμένει αμετάβλητη. Ο ερευνητής υποστηρίζει ότι πρέπει να μελετηθούν εκτενώς οι επιδράσεις στο οικοσύστημα στο Δέλτα του Έβρου, καθώς ορισμένες συγκεντρώσεις ρύπων ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές στο ευάλωτο οικοσύστημα, λόγω της πιθανής ύπαρξής τους κα στα ιζήματα.


Μεταναστευτική ρύπανση

«Με αυτές τις τιμές, πρέπει να απαγορευτεί άμεσα το ψάρεμα κατά μήκος του ποταμού», επισημαίνει ο χημικός της Οικολογικής Εταιρείας Έβρου, Κυριάκος Τρούπης.

«Η συνύπαρξη μολύβδου και ψευδαργύρου υποδηλώνει απόβλητα που προέρχονται από εξορυκτικές δραστηριότητες σε πόλεις της Βουλγαρίας, που καταλήγουν στον Έβρο μέσω παραποτάμων», υποστηρίζει ο Κ. Τρούπης.

Κάτι αντίστοιχο γίνεται και με το υψηλό μικροβιολογικό φορτίο που εντοπίζεται στην Ορεστιάδα και στο Διδυμότειχο από τα λύματα της Ανδριανούπολης, αλλά και στο Τυχερό, όπου ο Εργίνης συναντά τον Έβρο.

«Εδώ, η μόλυνση του ποταμού προέρχεται από τη γειτονική Τουρκία, η οποία δεν διαθέτει βιολογικούς καθαρισμούς», προσθέτει.


Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ

«ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ που διαπιστωθεί ότι οι δραστηριότητες οι οποίες ρυπαίνουν δεν είναι εγχώριες, τότε τον λόγο, εκτός από το ΥΠΕΚΑ, έχει και το υπουργείο Εξωτερικών σε επίπεδο διμερών ή τριμερών σχέσεων», δηλώνει στην «R» η διευθύντρια Επιθεωρητών Περιβάλλοντος Βορείου Ελλάδος, Κωνσταντίνα Μήτσιου.

 
Πηγή:  http://www.real.gr/