Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2010

Πως βλέπει η Τουρκία τον Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη;

Στην Τουρκία βρέθηκε η Τίνα Μπιρμπίλη για συνομιλίες με τον ομόλογό της Τούρκο Υπουργό Ενέργειας

Τι συζήτησαν οι δυο τους για τον πετρελαιαγωγό και γενικότερα τη συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες;

Την κοινή βούληση για ανάπτυξη της ελληνοτουρκικής συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας επανέλαβαν χθες στην Αγκυρα η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Τίνα Μπιρμπίλη, και ο Τούρκος ομόλογός της Τανέρ Γιλντίζ.

Οι δύο υπουργοί συναντήθηκαν το μεσημέρι, η κ. Μπιρμπίλη, υπογράμμισε τη σημασία της οικοδόμησης της συνεργασίας των δύο χωρών στους τομείς της Ενέργειας, του Φυσικού Αερίου και των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Ο Τούρκος υπουργός, ερωτηθείς σχετικά με τον αγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης, με δεδομένη τη μεταφορά πετρελαίου από τα Στενά του Βοσπόρου, δήλωσε ότι «ο όγκος των πετρελαιοφόρων, που περνούν από τα Στενά, είναι βαρύ φορτίο και ο αγωγός Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης αποτελεί μία από τις εναλλακτικές λύσεις για να παρακαμφθούν τα Στενά». Πρόσθεσε μάλιστα ότι «η Τουρκία βλέπει μεν τον αγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης ως μία από τις εναλλακτικές λύσεις, αλλά συνεχίζει τις επαφές της και για άλλους αγωγούς, όπως αυτός Σαμψούντας-Τζεϊχάν.


Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με θέματα συνεργασίας για τον ηλεκτρισμό και το φυσικό αέριο, όπως αυτά προκύπτουν από το Μνημόνιο Συνεργασίας που υπέγραψαν οι δύο υπουργοί στις 14 Μαΐου, ο Γιλντίζ είπε: «Εχουμε δηλώσει ότι είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσει τμηματικά η εξαγωγή ηλεκτρικού ρεύματος».

Τέλος, για την κατασκευή πυρηνικού σταθμού στο Ακουγιού, ο Γιλντίζ μεταξύ άλλων είπε ότι «το συντομότερο δυνατό, ίσως και εντός του μήνα, θα συσταθεί η εταιρεία που θα κατασκευάσει το σταθμό».