Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2010

Σήμερα συζητείται στο Εφετείο Θράκης το Βατοπέδι

Εκδικάζεται η έφεση των Εφραίμ, Αρσενίου και Ψάλτη για την 15μηνη φυλάκιση με αναστολή

Θα υπάρξει αναβολή ή θα εκδικαστεί κανονικά η υπόθεση;
                                       ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

To πρωί εκδικάζεται στο Πενταμελές Εφετείο Θράκης στην Κομοτηνή η υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου. Το δικαστήριο θα κρίνει σε δεύτερο βαθμό αν στο Πρωτοδικείο Ροδόπης υπήρξε πράγματι παράβαση καθήκοντος από την δικαστική λειτουργό Μαρία Ψάλτη και παραβίαση του δικαστικού απορρήτου, εξαιτίας της καθυστέρησης στην δημοσίευση απόφασης για το ιδιοκτησιακό καθεστώς της Λίμνης Βιστωνίδας.

Επειδή δεν είχε δημοσιευθεί η εναντίον τους απόφαση, οι Εφραίμ και Αρσένιος πρόλαβαν και έκαναν συμβιβασμό με το Δημόσιο ανταλλάσσοντας την Βιστωνίδα (που όμως, βάσει της μη εκδοθείσας απόφασης δεν τους ανήκε παρά την προβολή των περίφημων χρυσόβουλων ως τίτλων ιδιοκτησίας) με άλλες εκτάσεις. Έτσι προέκυψε και το μέγα σκάνδαλο.

Σε πρώτο βαθμό το  δικαστήριο Κομοτηνής επέβαλε 15 μήνες φυλάκιση με αναστολή στον πρώην ηγούμενο της Μονής Βατοπαιδίου Εφραίμ, στο δεξί του χέρι και υπεύθυνο οικονομικών της μονής Αρσένιο και στην δικαστικό Μ.Ψάλτη για παράβαση καθήκοντος και παραβίαση του δικαστικού απορρήτου.

Η δικαστικός κατηγορείται διότι καθυστέρησε να δημοσιεύσει την απόφαση που δικαίωνε το ελληνικό δημόσιο για την κατοχή των εκτάσεων στην μονή Βατοπαιδίου με αποτέλεσμα η μονή να ανταλλάξει τα οικόπεδα με άλλες εκτάσεις στην Ουρανούπολη Χαλκιδικής και στην Θεσσαλονίκη.

Οι μοναχοί κατηγορούνται για ηθική αυτουργία στα αδικήματα, διότι με τηλεφωνήματα πίεζαν την δικαστικό να καθυστερήσει την έκδοση της απόφασης...