Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2010

Μεγαλώνει ο Δήμος αλλά μικραίνει η Δημοτική Αστυνομία Ξάνθης

Δεν επαρκούν τα άτομα για να επιβάλουν την τάξη ακόμα και στην κεντρική πλατεία της πόλης.
Πληθαίνουν τα κρούσματα παραβατικότητας, μεγαλώνει η έκταση και ο πληθυσμός του Δήμου αλλά οι αστυνομικοί ίδιοι...

Τι λένε οι αρμόδιοι;



Η κεντρική πλατεία έχει ενταχθεί πλήρως στην καθημερινότητα των ξανθιωτών που την ‘αγκάλιασαν’ απ’ την πρώτη στιγμή ενώ κι εκείνοι που εμφανιζόταν επιφυλακτικοί, αποδέχονται πλέον την πολλαπλή χρησιμότητα του έργου.


Ωστόσο, η χρήση από μερίδα των πολιτών, όχι μόνο δεν είναι η ενδεδειγμένη αλλά σε πολλές περιπτώσεις προκαλεί τόσο που φτάνει να πιστεύει ο παρατηρητής ότι κάθε άλλο παρά δική τους την αισθάνονται, ως κομμάτι της πόλης που ζουν, αντίθετα θέλουν να την καταστρέψουν!


Γράφουν και μαλώνουν αλλά δε φτάνει!

Η ευθύνη της ορθής χρήσης των δημοσίων χώρων, φυσικά βαραίνει τον κάθε πολίτη χωριστά κι αποτελεί αναμφίβολα ένδειξη του πολιτισμού του καθενός από μας. Στην περίπτωση όμως που αποδεικνύεται αδιαφορία, η μόνη λύση είναι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί που έχουν την ευθύνη της τήρησης των κανόνων και διατάξεων.

Στην περίπτωση της παραβίασης των απαγορευτικών σημάτων όπως στην κεντρική πλατεία, ευθύνη φέρει η τροχαία Ξάνθης κι επικουρικά η Δημοτική Αστυνομία Ξάνθης. Οι διαπιστώσεις είναι ότι η αστυνόμευση δεν είναι επαρκής με μεγαλύτερη απόδειξη την εικόνα που παρουσιάζουν πολλά σημεία ειδικά στις άκρες της ενοποιημένης πλατείας.

Ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Λ. Κωνσταντινίδης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση της ‘Θ’ αναφέρθηκε στην επιβολή προστίμων που καθημερινά πραγματοποιείται απ’ την Δημοτική Αστυνομία καθώς και στους διαπληκτισμούς που πολύ συχνά είναι το αποτέλεσμα της παρατήρησης των δημοτικών αστυνομικών σε παρανομούντες δημότες. Ωστόσο επανέλαβε ότι το πρόβλημα της Δημοτικής Αστυνομίας είναι ο αριθμός των απασχολούμενων ατόμων αφού επτά άτομα που καθημερινά βρίσκονται έξω, δεν επαρκούν για να καλύψουν όλες τις αρμοδιότητες του οργάνου που έχουν αυξηθεί πρόσφατα και με τον αντικαπνιστικό νόμο.


Μεγαλώνει ο Δήμος, ‘μικραίνει η Δημοτική Αστυνομία…

Το πρόβλημα της αστυνόμευσης που είναι δεδομένο ότι είναι απαραίτητη σε μικρές ή μεγαλύτερες κοινωνίες που συνθέτονται από Έλληνες, αποδεικνύεται περίτρανα και σε όλους σχεδόν τους τομείς, ότι χρειάζεται ενίσχυση όχι μόνο με αρμοδιότητες αλλά και με προσωπικό. Κάτι που δεν μπορεί να συμβεί όμως και λόγω των πολλαπλών απαγορεύσεων περί προσλήψεων και της γενικής αλλαγής νοοτροπίας που λόγω των λανθασμένων πρακτικών του παρελθόντος, οδήγησαν στην υπερβολή καταργώντας την αρχική στόχευση. Αποτέλεσμα; Σε δύσκολους καιρούς που τα ‘χέρια’ των δημοτικών αρχών, είναι πλέον ‘δεμένα’ ώστε να προχωρήσουν σε νέες προσλήψεις, οι δήμοι που μεγαλώνουν όπως αυτός της Ξάνθης και μάλιστα με την προσάρτηση περιοχών με εδαφικές ιδιαιτερότητες και μεγάλε αποστάσεις, υπηρεσίες απαραίτητες ‘μικραίνουν’ σε μέγεθος αρά την προσθήκη και νέων αρμοδιοτήτων.

Αυτή η τακτική όμως οδηγεί στην απαράδεκτη χρήση μεγάλων και ακριβών έργων που κατασκευάστηκαν για τους πολίτες που όμως δεν δείχνουν όλοι να τα εκτιμούν! Η εικόνα της κεντρικής πλατείας που σε λίγο καιρό θα έχει πολλά πλακάκια λερωμένα ή σπασμένα απ’ την ασύδοτη μετακίνηση δικύκλων κι όχι μόνο, σε χώρους που έχουν κατασκευαστεί για πεζούς, θ’ αδικήσει πρώτα απ’ όλα τους κατοίκους και χρήστες της και στη συνέχεια τα ελεγκτικά όργανα που θα έπρεπε ν’ ασχολούνται με άλλα παραπτώματα κι όχι να κυνηγούν τους ασύδοτους που δεν κατανοούν ότι η έλλειψη πολιτισμού αποτελεί δικό τους πρόβλημα που δεν είναι αναγκασμένοι να ανέχονται όλοι οι υπόλοιποι!
 
 
Πηγή:  http://www.xanthionline.com/