Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου 2010

Στο ΣτΕ κατά Καλλικράτη ο Δήμος Σταυρούπολης

Προσέφυγε κατά της συνένωσής του με τον Δήμο Ξάνθης

Τι υποστηρίζει στην αίτηση; Με ποιους καθηγητές Συνταγματικού Δικαίου συνεργάζεται;




Στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατέφυγε ο Δήμος Σταυρούπολης, όπως είχε προαναγγείλει, κατά της συνένωσής του με το Δήμο Ξάνθης.


Την Τετάρτη κατατέθηκε στο ανώτατο διοικητικό δικαστήριο αίτηση ακύρωσης κατά της αναγκαστικής συνένωσης με βάση το σχέδιο «Καλλικράτης», η οποία υπογράφεται από τους από τους Καθηγητές Δημοσίου Δικαίου Μ. Μουστάκα και Συνταγματικού Δικαίου Κ. Χρυσόγονο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε ο Δήμος Σταυρούπολης στην επίμαχη αίτηση προβάλλεται ως πρώτο επιχείρημα η αντίθεση με το Σύνταγμα και το Kοινοτικό Δίκαιο της αναγκαστικής συνένωσης, δεδομένου ότι δεν λαμβάνονται υπόψη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του Δήμου Σταυρούπολης και κυρίως η ορεινότητά του. Σύμφωνα με τους ανθρώπους του Δήμου, τόσο το Σύνταγμά όσο και το Κοινοτικό Δίκαιο εμπεριέχουν σαφείς διατάξεις για την λήψη ιδιαίτερων μέτρων για την προστασία των ορεινών περιοχών, οι οποίες δεν φαίνεται να λήφθηκαν επαρκώς στην προκειμένη περίπτωση.

Περαιτέρω, υποστηρίζεται ότι ο νέος Δήμος, που προκύπτει από την αναγκαστική συνένωση, δεν είναι λειτουργικός για την εξυπηρέτηση των κατοίκων των ορεινών περιοχών, κάτι που συνιστά υπέρβαση των ορίων της διακριτικής ευχέρειας του νομοθέτη να οργανώνει την τοπική αυτοδιοίκηση και να αναδιατάσσει τις μονάδες της, όπως ορίζει το άρθρο 102 του Συντάγματος. Αυτό άλλωστε έχει δεχθεί και το Συμβούλιο Επικρατείας στο πλαίσιο της μέχρι τώρα νομολογίας του, υποστηρίζει ο Δήμος Σταυρούπολης .

Τέλος, προβάλλεται το επιχείρημα ότι η εν λόγω αναγκαστική συνένωση έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τις διατάξεις του Ευρωπαϊκού Χάρτη Τοπικής Αυτονομίας του Συμβουλίου της Ευρώπης, όπου προβλέπεται ότι οι δημόσιες υποθέσεις θα πρέπει να ασκούνται κατά προτίμηση από αρχές που είναι εγγύτερα στους πολίτες.


Τι προβλέπεται σε αυτές τις περιπτώσεις

Η προσβολή του Σχεδίου Καλλικράτης από το Δήμο Σταυρούπολης, περά από πολιτικό ζήτημα ως ακυρωτική διαφορά εμπεριέχει ιδιαίτερο νομικό βάρος για το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο. Ως εκ τούτου αναμένεται με ενδιαφέρον αν το αρμόδιο τμήμα του Στε παραπέμψει το θέμα στη διευρυμένη σύνθεσή του ή ακόμη και στην Ολομέλεια, λόγω της σοβαρότητας της υπόθεσης.


Πηγή:  http://www.xanthipress.gr/