Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2010

Σοβαρά προβλήματα στην επιδότηση των επιχειρήσεων από τον ΟΑΕΔ

Τι αναφέρει το κείμενο επερώτησης της Ελένης Τσιαούση για την κατάσταση που επικρατεί στους τρεις νομούς της Θράκης και άλλες παραμεθόριες εποχές;




Επερώτηση στον υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη με θέμα τα σοβαρά προβληματα που έχουν διαπιστωθεί στην επιδότηση απο τον ΟΑΕΔ των μεταποιητικών επιχειρήσεων στις παραμεθόριες περιοχές, κατέθεσε η βουλευτής Εβρου του ΠΑΣΟΚ . Ελένη Τσιαούση.



Στην ερώτησή της η κ. Τσιαούση επισημαίνει ότι:

«Ο χώρος των μικρομεσαίων μεταποιητικών επιχειρήσεων στην Ελλάδα διαδραματίζει ένα ιδιαίτερο ρόλο στην οικονομική και κοινωνική ζωή της χώρας μας. Γεγονός είναι ότι τα τελευταία χρόνια, ο κλάδος των μικρομεσαίων μεταποιητικών επιχειρήσεων στη χώρα μας, αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα.
Σημαντικό κεφάλαιο στη βιωσιμότητα των μικρομεσαίων μεταποιητικών επιχειρήσεων, αλλά και τη δημιουργία νέων, είναι η μείωση του κόστους και η διεθνοποίηση των επιχειρήσεων. Η άρση των εμποδίων προ?σβαση?ς τους στις διεθνείς αγορές αλλά και η μείωση του κόστους θα έχει θετική επίπτωση στην οικονομία και ανάπτυξη και κατ ? επε?κταση στη διεθνή ανταγωνιστικότητα της χώρας.
Σύμφωνα με το αρ. 21,Ν.1767/88, και την τροποποίησή του με το άρθρο 32 του Ν. 1836/89, ορίζεται ότι τις βιομηχανικές, βιοτεχνικές και μεταλλευτικές επιχειρήσεις που βρίσκονται εγκατεστημένες στην περιοχή Δ' του αναπτυξιακού ν. 1262/1982, δηλαδή στους νομούς Ξάνθης, Ροδόπης, 'Εβρου, Λέσβου, Χίου, Σάμου και Δωδεκανήσου και σ' ορισμένους νομούς της περιοχής Γ' του ίδιου νόμου, δηλαδή στους νομούς Θεσπρωτίας, Ιωαννίνων, Καστοριάς, Φλώρινας, Πέλλης, Κιλκίς, Σερρών, Δράμας, Καβάλας, καθώς και στις περιοχές επαρχίες Καλαμάτας και Μεσσήνης του νομού Μεσσηνίας, δίδεται οικονομική ενίσχυση από τον ΟΑΕΔ.
Για το σκοπό αυτόν ο ΟΑΕΔ επιχορηγείται από τον κρατικό προϋπολογισμό, στον οποίο και εγγράφονται οι σχετικές πιστώσεις που αφορούν την επιδότηση των επιχειρήσεων στις παραμεθόριες περιοχές (αρ. 21,Ν.1767/88, και την τροποποίησή του με το άρθρο 32 του Ν. 1836/89). Για την καταβολή της ενίσχυσης απαιτείται προσκόμιση Πιστοποιητικού βιοτεχνικού ή βιομηχανικού επιμελητηρίου, από το οποίο να προκύπτει το είδος και το αντικείμενο εργασιών.
Τα επιμελητήρια όμως εγγράφουν και επιχειρήσεις (π.χ. εμπορίου και παροχής υπηρεσιών), οι οποίες δε συνάδουν με το αντικείμενο εργασιών που προβλέπει ο συγκεκριμένος νόμος.
Με συνέπεια να δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα και καθυστερήσεις στην καταβολή των οικονομικών ενισχύσεων από τον ΟΑΕΔ, διότι μετατίθεται στον οργανισμό, η ευθύνη να καθορίσει ποιές επιχειρήσεις έχουν καθαρά μεταποιητικό χαρακτήρα. Αντικείμενο και δραστηριότητα που δεν συνάδει ούτε κατ' ελάχιστον στις συνολικές αρμοδιότητες του ΟΑΕΔ. Η μόνη δυνατότητα που έχει ο ΟΑΕΔ είναι να αποδέχεται τα πιστοποιητικά των αρμοδίων επιμελητηρίων, χωρίς να μπορεί να αξιολογεί αν η δραστηριότητα της κάθε επιχείρησης εμπίπτει ή όχι στις επιδοτούμενες κατηγορίες που προβλέπει ο νόμος.
Γίνεται λοιπόν αντιληπτό ότι σε κάθε παραμεθόριο νομό οι γραφειοκρατικές διαδικασίες καθώς και οι συγκρούσεις αρμοδιοτήτων (μεταξύ φορέων και οργανισμών), δημιουργούν ανυπέρβλητα προβλήματα, στην αναπτυξιακή ώθηση και ενίσχυση των μεταποιητικών επιχειρήσεων της χώρας μας. Με συνέπεια ένας σημαντικός υποβοηθητικός μοχλός χρηματοδότησης και εξυγίανσης των μεταποιητικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον ακριτικό Νομό Εβρου, παρέχοντας σοβαρά κίνητρα για την ανταγωνιστικότητά τους, να εμφιλοχωρεί σοβαρές δυσκολίες και φθοροποιά αντιαναπτυξιακά αποτελέσματα».


Με την ερώτησή της η κ. Τσιαούση ρωτάει τον κύριο Υπουργό:
• Ποια μέτρα προτίθεστε να λάβετε και σε ποιες ενέργειες θα προβείτε προκειμένου, να προωθηθεί η εφαρμογή του αρ. 21,Ν.1767/88, και την τροποποίησή του με το άρθρο 32 του Ν. 1836/89, ώστε να μπορέσει να συνεχιστεί η επιδότηση των επιχειρήσεων στις παραμεθόριες περιοχές;
• Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε ώστε να αποδεσμευτεί ο ΟΑΕΔ από την μέχρι σήμερα ανεπίσημη αρμοδιότητα του καθορισμού,- από σύνολο των εγγεγραμμένων στα Επιμελητήρια Επιχειρήσεων-, των μεταποιητικών επιχειρήσεων, που τελικά δικαιούνται την οικονομική ενίσχυση;
• Σκοπεύετε να εκδώσετε ερμηνευτική εγκύκλιο ώστε με τη συνδρομή του Υπουργείου σας να ξεπεραστούν τα συγκεκριμένα προβλήματα που έχουν προκύψει κατά την εφαρμογή του αρ. 21,Ν.1767/88, και την τροποποίησή του με το άρθρο 32 του Ν. 1836/89, και να μπορέσει πλέον ο ΟΑΕΔ να συνεχίσει με πιο γρήγορους ρυθμούς να καταβάλει τις οικονομικές ενισχύσεις στις επιχειρήσεις, ξεπερνώντας τη μέχρι σήμερα χρονοβόρα γραφειοκρατική διαδικασία;