Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2010

Δόθηκε Τουρκική υπηκοότητα σε Έλληνες Μητροπολίτες!

Κινήσεις Ερντογάν προς το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως

Ποιοι ιεράρχες γίνονται και επισήμως Τούρκοι;
               ΟΛΑ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ


Τη χορήγηση της τουρκικής υπηκοότητας σε Μητροπολίτες του Οικουμενικού Πατριαρχείου από το εξωτερικό ενέκρινε η Αγκυρα στο πλαίσιο της υπόσχεσης που είχε δώσει ο πρωθυπουργός Ερντογάν στον Πατριάρχη Βαρθολομαίο κατά την συνάντησή τους στην Πρίγκηπο, τον Αύγουστο του 2009. Με την εξέλιξη αυτή δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για τη διευθέτηση του προβλήματος διαδοχής που ενδεχομένως να αντιμετώπιζε μελλοντικά το Πατριαρχείο, λόγω της συρρίκνωσης της ομογένειας. Ταυτόχρονα όμως αλλάζουν και οι ισορροπίες στο εσωτερικό του Πατριαρχείου, καθώς, εκτός από την αύξηση του αριθμού των πιθανών υποψηφίων για τον πρώτο θρόνο της Ορθοδοξίας, διευρύνεται και το εκλεκτορικό Σώμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ των Μητροπολιτών που τους χορηγήθηκε η τουρκική υπηκοότητα είναι οι Πέτρας Νεκτάριος, Ιεραπύτνης Ευγένιος, Αρκαλοχωρίου Ανδρέας, Κισάμου Αμφιλόχιος, Καρπάθου Αμβρόσιος, Κώου Ναθαναήλ, Ιταλίας Γεννάδιος, Μιλήτου Απόστολος, Πισιδίας Σωτήριος, Δαρδανελλίων Νικήτας, Νέας Ζηλανδίας Αμφιλόχιος και Μπουένος Αϊρες Ταράσιος. Η απόφαση της τουρκικής διοίκησης γνωστοποιήθηκε χθες στο Πατριαρχείο και αμέσως ειδοποιήθηκαν οι συγκεκριμένοι Ιεράρχες να ετοιμάσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά για την έκδοση αστυνομικής ταυτότητας.

Στο μεταξύ, στις 3 Νοεμβρίου αναμένεται να εκδοθεί η απόφαση του Δικαστηρίου της Πριγκήπου σχετικά με το Ορφανοτροφείο του Πατριαρχείου. Σημειώνεται ότι πριν από την εκδίκαση της υποθέσεως, την περασμένη εβδομάδα, η Γενική Διεύθυνση Βακουφίων –η αντίδικος πλευρά του Οικουμενικού Πατριαρχείου– σε συνεδρίαση του Συμβουλίου της, αποφάσισε ομόφωνα την επιστροφή του ακινήτου συμμορφούμενη με πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που δικαίωνε το Φανάρι. Εφόσον η απόφαση του Δικαστηρίου της Πριγκήπου είναι θετική, θα ακολουθήσει η επανεγγραφή του τίτλου στο Κτηματολόγιο, στο όνομα του Πατριαρχείου. Ολες οι διαδικασίες θα πρέπει να ολοκληρωθούν μέχρι τις 15.12.2010 οπότε λήγει η προθεσμία που έχει δώσει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στην Τουρκία για να συμμορφωθεί.


Πηγή:  http://www.kathimerini.gr/