Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2010

"Αγνωστο Χ" χαρακτηρίζει τις εκλογές στην Περιφέρεια η "Καθημερινή"

Σε μεγάλη ανάλυση του Σταυρου Tζιμα τονίζει πόσο καθοριστικός είναι για το τελικό αποτέλεσμα ο ρόλος της μειονότητας

   ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ


Πρωτόγνωρο ενδιαφέρον μοιάζει να αποκτά η μάχη για την περιφέρεια της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, η οποία μέχρι πρότινος εθεωρείτo σίγουρη για το ΠΑΣΟΚ. Οι απροσδόκητες αυτονομήσεις στελεχών της μουσουλμανικής μεινότητας από τα πράσινα ψηφοδέλτια και η διαβλεπόμενη επιλογή πολλών ομοθρήσκων τους να στηρίξουν ακόμη και ανεξάρτητους συνδυασμούς δυσχεραίνουν τις προβλέψεις, αν και πολλοί πιστεύουν ότι είναι τόσο σύνθετα τα προβλήματα που πρέπει να επιλύσει η Ν. Δ. στις «σχέσεις» της με την περιοχή, που είναι ανέφικτο να προκαλέσει την έκπληξη και να ηττηθεί το ΠΑΣΟΚ.

Ο προσκείμενος, στις εσωκομματικές εκλογές στην κ. Ντόρα Μπακογιάννη, κ. Γιώργος Παυλίδης, νομάρχης Ξάνθης, που διαθέτει μακρά και πετυχημένη διαδρομή στην αυτοδιοίκηση, με σημαντικό έργο ως νομάρχης Ξάνθης, κατέρχεται ως ανεξάρτητος. Αλλά δεν προβλέπεται ότι θα έχει εύκολο έργο. Το κλίμα δεν καταγράφεται ευνοϊκό για την υποψηφιότητά του στη μουσουλμανική μειονότητα, που αποτελεί την κρίσιμη μάζα η οποία μπορεί να γείρει την πλάστιγγα και έχει ανοιχτούς πολιτικούς λογαριασμούς με τον κ. Σαμαρά, από τις αρχές της δεκαετίας του ’90. Ηταν τότε που ο νυν πρόεδρος της Ν.Δ., ως αρχηγός της Πολιτικής Ανοιξης, είχε αρνηθεί να συμπεριλάβει στα ψηφοδέλτια του κόμματός του στις βουλευτικές εκλογές μουσουλμάνους υποψήφιους, θέση που δεν αναθεώρησε ποτέ.

Παράγοντες της μειονότητας, φίλα προσκείμενοι στη Ν.Δ., έλεγαν στην «Κ» ότι ανέμεναν μια χειρονομία καλής θέλησης από τον κ. Σαμαρά, καθώς το μήνυμα για τη μελλοντική αρνητική στάση των μουσουλμάνων ψηφοφόρων είχε σταλεί ήδη απο τις εσωκομματικές εκλογές. Τότε η κ. Ντόρα Μπακογιάννη είχε λάβει 4.000 ψήφους έναντι 33 του σημερινού προέδου.

Στην ερώτηση ποια θα μπορούσε να ήταν αυτή, απαντούσαν πως μια καλή κίνηση θα ήταν εάν στο πλαίσιο των προεκλογικών περιοδειών επισκεπτόταν την Ξάνθη ή την Κομοτηνη «για να πει κάτι που θα χαλαρώσει το κλίμα» ή ακόμα καλύτερα να υποδείξει κάποιον μουσουλμάνο υποψηφίο αντιπεριφερειάρχη.


Eλλειψη επικοινωνίας

Ουδέν εξ αυτών έγινε μέχρι στιγμής. Με συνέπεια η παντελής τον τελευταίο καιρό έλλειψη επικοινωνίας της Ν.Δ. με τη μειονότητα να έχει αφήσει ανοιχτό πεδίο δράσης στο ΠΑΣΟΚ. Ετσι, βάσει των τελευταίων εκτιμήσεων ο συμπαγής όγκος των μειονοτικών ψηφοφόρων θα κατευθυνθεί, λαμβανομένου υπ’ όψιν του τρόπου λειτουργίας της κλειστής μουσουλμανικής κοινωνίας, προς τον υποψήφιο του ΠΑΣΟΚ, που φέρεται να έχει ισχυρό προβάδισμα. Μπορεί όμως το 15% του εκλογικού σώματος (τόσο υπολογίζονται οι μειονοτικοί εκλογείς) στο σύνολο των πέντε νομών να διαμορφώσει το αποτέλεσμα; Ισως και από τον πρώτο γύρο λένε τοπικοι εκλογολόγοι, υπενθυμίζοντας ότι ο χαρτης της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης είχε πρασινίσει στις βουλευτικές εκλογές και κάθε νομός έχει πλέον και τον δικό του υφυπουργό στην κυβέρνηση.

Μια νότα αισιοδοξίας για τη νεοδημοκρατική πλευρά ήρθε από την αναταραχή που προκάλεσε αιφνιδίως στο ΠΑΣΟΚ η κάθοδος αυτόνομων μουσουλμανικών συνδυασμών στους δήμους Ξάνθης και Κομοτηνής. Εξέλιξη που έχει δημιουργήσει τις τελευταίες ημέρες συγκρουσιακή ατμόσφαιρα. Στην Κομοτηνή η πρώην αντινομάρχης του κ. Γιαννακίδη και στέλεχος του ΠΑΣΟΚ κ. Σιμπέλ Μουσταφάογλου κατέρχεται ως ανεξάρτητη υποψήφια δήμαρχος και στη δημαρχία Ξάνθης ο κ. Χουσεΐν Αχμέτογλου, ο οποίος συμπεριέλαβε στο ψηφοδέλτιό του και τη σύζυγο του μειονοτικού βουλευτή του ΠΑΣΟΚ κ. Τσετίν Μανταζί. Ας σημειωθεί ωστόσο ότι μεταξύ των ψηφοφόρων της μειονότητας φαίνεται να υπάρχει και εσωτερικό ζήτημα, καθώς οι λεγόμενοι «κεμαλιστές» δεν φέρονται διατεθειμένοι να στηρίξουν «ερντογανικούς» υποψηφίους. Με συνέπεια να μην μπορεί κανείς να προβλέψει σήμερα αν θα δημιουργηθεί κάποιο πλειοψηφικό ρεύμα στους κόλπους τους ικανό να προκαλέσει εκπλήξεις και στον συσχετισμό δυνάμεων Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ. Κατά τα άλλα, στην προεκλογική εκστρατεία δεν αναμένεται να εμπλακούν προς συζήτηση αμιγώς μειονοτικά ζητήματα, όπως η εκλογή μουφτήδων κ.ά.