Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2010

Μ. Τζίμας από την Ξανθη: "Πολιτικές οι εκλογές της αυτοδιοίκησης"

Τι δήλωσε ο πρώην Υπουργός Μακεδονίας - Θράκης και βουλευτής Δράμας της ΝΔ, ενόψει των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών;

ΣΥΝΟΔΕΥΟΝΤΑΝ ΑΠΌ ΤΗΝ ΗΘΟΠΟΙΟ ΣΥΖΥΓΟ ΤΟΥ ΜΕΛΙΝΑ ΜΠΟΤΕΛΗ



Επόμενο Επίσκεψη στην Ξάνθη πραγματοποίησε ο πρώην Υπουργός Μακεδονίας Θράκης, βουλευτής Δράμας της ΝΔ., Μαργαρίτης Τζίμας. Ο ξανθιώτης στην καταγωγή βουλευτής επισκέφθηκε τα εκλογικά κέντρα του Γιώργου Παυλίδη και του Μιχάλη Στυλιανίδη. Νωρίτερα παραχώρησε Συνέντευξη Τύπου στα γραφεία της ΝΟΔΕ, ενόψει των Δημοτικών και Περιφερειακών Εκλογών , συνοδευόμενος από την Πρόεδρο της ΝΟΔΕ Σούλα Ιακωβίδου:

«Βρισκομαι εδώ για να ενισχύσω την υποψηφιότητα του Γιώργου Παυλίδη που κατέρχεται με ανεξάρτητο αυτοδιοικητικό συνδυασμό που υποστηρίζει η ΝΔ καθώς επίσης και όλους τους Δημάρχους που υποστηρίζει η ΝΔ με πρώτο το Μιχάλη Στυλιανίδη» σημείωσε ο Μαργαρίτης Τζίμας ο οποίος επεσήμανε ότι οι εκλογές είναι πολιτικές και αυτοδιοικητικές. Σημείωσε ότι ο ρόλος του περιφερειάρχη είναι ρόλος τοπικού κυβερνήτη αφήνοντας αιχμές για το γεγονός ότι οι πολλές αρμοδιότητες που δίνονται δεν στηρίζονται από ανάλογους πόρους. Δεν παρέλειψε να ασκήσει κριτικής για το μνημόνιο και τις επιπτώσεις θα έχει στην αυτοδιοίκηση: «Το μνημόνιο προβλέπει ότι κάθε χρόνο θα περικόπτονται 500 εκατομμύρια ευρώ από την Αυτοδιοίκηση. Ο ρόλος Περιφερειάρχη και Δημάρχου είναι καθοριστικός γιατί αν επιλέξει το δρόμο του μνημονίου δεν θα γίνουν πράξη τα οράματα των ίδιων και των πολιτών».

Σε ότι αφορά στην περιοχή της Ξάνθης ανέφερε «Η Ξάνθη θα πρέπει να επιλέξει τους καλύτερους και αδέσμευτους πολιτικούς άρχοντες αλλά και να στείλει μήνυμα στην κυβέρνηση που με την πολιτική του μνημονίου αφαιρεί κεκτημένα από την Αυτοδιοίκηση.» Παράλληλα, εξέφρασε την αισιοδοξία του για τα αποτελέσματα των εκλογών τόσο στο Δήμο όσο και στην Περιφέρεια.


«Η αυτοδιοίκηση είναι υποσύνολο του πολιτικού συστήματος»

Απαντώντας σε ερώτηση για το ζήτημα του πολιτικού μηνύματος που φιλοδοξούν να αποσπάσουν όλα τα κόμματα και στο ενδεχόμενο αυτό να υποβαθμίζει το ρόλο των αυτοδιοικητικών εκλογών , ο πρώην Υπουργός σημείωσε ότι η Αυτοδιοίκηση είναι υποσύνολο του πολιτικού συστήματος , «αντλεί δύναμη από το πολιτικό σύστημα μέσα στο οποίο δρά, έχει την αυτοδυναμία της όμως δεν είναι δυνατόν να λειτουργήσει ως θύλακας ξεκομμένος από το πολιτικό σύστημα.» Τέλος, σε ερώτηση σχετικά με τη δυνατότηα που δίνει ο Καλλικράτης στους Δήμους να ασκούν έμμεση φορολογική πολιτική απάντησε πως «Υπάρχει δέσμευση από Παυλίδη και Στυλιανίδη ότι δεν πρόκειται να ασκήσουν τις φοροδοτικές αρμοδιότητες που προβλέπει ο Καλλικράτης. Θα εκμεταλευτούν κονδύλια της .Ε. και θα εφαρμόσουν τα προγράμματά τους που είναι ρεαλιστικά και κοστολογημένα.» κατέληξε.


Ενδιαφέροντα από την επίσκεψη

Τον πρώην Υπουργό συνόδευε στην παρουσία του στην Ξάνθη, η σύζυγός του, γνωστή ηθοποιός Μελίνα Μποτέλη. Κατά τη διάρκεια των επισκέψεών του στα εκλογικά κέντρα ο Μ. Τζίμας συνομίλησε με υποψηφίους και τους δύο επικεφαλής ενώ στο Εκλογικό Κέντρο του Δημάρχου τους υποδέχτηκε η σύζυγος του Δημάρχου. Στο περιθώριο της Συνέντευξης Τύπου και ερωτηθείς για το Δήμο Δράμας, στον οποίο διετέλεσε Δήμαρχος επί τρεις τετραετίας, απέφυγε να κάνει προγνωστικά αλλά εκτίμησε ότι όλα θα κριθούν στο δεύτερο γύρο ,λόγω των 6 συνδυασμών που συμμετέχουν στις εκλογές.



Πηγή:  http://www.xanthipress.gr/