Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2010

Τι οδήγησε την Θάλεια Δραγώνα στην παραίτηση;

Οι θέσεις της για την Θράκη που την οδήγησαν στην απομόνωση από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ...





Η παραίτηση της κ.Θάλειας Δραγώνας ,για όσους γνώριζαν τα του υπουργείου Παιδείας ίσως να ήταν και αναμενόμενη. Όχι για τους απ΄ έξω. Οι σχέσεις της με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου είχαν διαταραχθεί.

Οι απόψεις της κ.Δραγώνας για θέματα Παιδείας ειδικά αυτά που είχαν να κάνουν με τα μειονοτικά σχολεία της Θράκης, δεν είχαν καμία απήχηση στην κοινή γνώμη,αντιθέτως προκάλεσαν και προκαλούν ακόμη έντονη δυσαρέσκεια. Κατά κάποιο τρόπο στο υπουργείο Παιδείας η κ.Διαμαντοπούλου ζούσε σε επανάληψη όσα έζησε η κ.Μαριέττα Γιαννάκου με το βιβλίο ιστορίας της κ.Ρεπούση,στο οποίο οι σφαγές του ελληνισμού στη Σμύρνη και η πυρπόληση της πόλης είχαν μεταφερθεί στις σελίδες του βιβλίου ιστορίας,ως ένας απλός συνωστισμός στη προκυμαία. Κάποιοι κύκλοι του υπουργείου Παιδείας απέδιδαν στη κ.Δραγώνα απόψεις που έφθαναν μέχρι του σημείου να γίνει το μάθημα της ιστορίας προαιρετικό! Η κ.Θάλεια Δραγώνα είχε πολύ καλές σχέσεις με τον πρωθυπουργό και το στενό περιβάλλον του.


Παλαιότερα έδωσε αφορμές για σφοδρές επιθέσεις εναντίον της λόγω των παρεμβάσεων της στο θέμα της εκπαίδευσης της μειονότητας της Θράκης και για την ακατανόητη απόφασή της να κλείσει τη Παιδαγωγική Σχολή Θεσσαλονίκης.Οι "ακραίες" απόψεις της περί "εθνικής ταυτότητας" περιγράφονται σ΄ένα από τα πολλά βιβλία που είχε γράψει με τίτλο «Τι είναι η Πατρίδα μας». Οι απόψεις της περί μη ύπαρξης ελληνικής ταυτότητας πριν από το 19ο αιώνα είχαν προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων και μέσα στη Βουλή. Η ίδια σε συνεντεύξεις της σε ΒΗΜΑ και ΑΥΓΗ σε ανύποπτο χρόνο είχε εκφράσει την ικανοποίησή της που θα εργαζόταν και πάλι για το εκπαιδευτικό σύστημα της Θράκης:

“Ομολογώ ότι είναι συγκινητικό για μένα που θα ασχοληθώ, ανάμεσα στ’ άλλα, με το ίδιο αντικείμενο για το οποίο έχω αναλώσει μεγάλο μέρος της ζωής μου, μέχρι την εκλογή μου στο κοινοβούλιο. Ενδεχομένως γι’ αυτό και ο πρωθυπουργός μου ανέθεσε αυτή τη θέση. Η ενασχόλησή μου με την εκπαίδευση της μειονότητας στη Θράκη είναι έργο ζωής. Έχουν εμπλακεί από το 1997 δεκάδες ειδικοί από σχεδόν όλα τα πανεπιστήμια της χώρας και εκατοντάδες συνεργάτες τόσο της πλειονότητας όσο και της μειονότητας”,είχε πει σε συνέντευξή της στην ΑΥΓΗ, ενώ απαντώντας στις επιθέσεις που είχε δεχτεί ,έλεγε ότι “δεν δίνω σε κανένα το δικαίωμα να μου εκδώσει πιστοποιητικό πατριωτισμού”.

Η κ.Δραγώνα είχε κληθεί να αντιμετωπίσει και τον διωγμό ελληνίδας δασκάλας από μειονοτικό χωριό της Θράκης. Η κ.Χαρά Νικολοπούλου,κόρη του προέδρου του Αρείου Πάγου,είχε εκδιωχτεί από το μειονοτικό χωριό Μεγάλο Δέρειο. Η κ.Νικολοπούλου είχε δεχτεί ακόμη και βίαιη επίθεση εναντίον της . Η κ.Θάλεια Δραγώνα κατηγορήθηκε από την δασκάλα αλλά και από μεγάλη μερίδα του Τύπου ότι αντιμετώπισε σχεδόν με αδιαφορία το ζήτημα.

Παρόλες αυτές τις περιπέτειες η κ.Δραγώνα δεν είχε υποβάλει παραίτηση και φέρεται έτοιμη να το κάνει τώρα.Πολλοί μπορεί να συνδέσουν αυτό το γεγονός με την κατάσταση που επικρατεί στη Θράκη κατά τη διάρκεια αυτής της προεκλογικής περιόδου. Πολλοί ψηφοφόροι και των δύο μεγάλων κομμάτων έχουν εκφράσει την έντονη δυσαρέσκειά τους για τη πολιτική που ασκούν τα δύο μεγάλα κόμματα στη περιοχή.Προσπαθώντας να χειραγωγήσουν ένα μικρό αλλα απ΄ ότι φαίνεται αποτελεσματικό κομμάτι της μουσουλμανικής μειονότητας που δημιουργεί συνεχώς προβλήματα,έχουν ξεχάσει τον υπόλοιπο μουσουλμανικό και χριστιανικό πληθυσμό στο έλεος ακραίων στοιχείων.


Πηγή:  http://www.onalert.gr/