4πλάσιο αριθμό από τον προβλεπόμενο έχουν οι δικαστικές φυλακές γεγονός που δημιουργεί προβλήματα και στο έργο των υπαλλήλων κράτησης
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ
Η αποσυμφόρηση των δικαστικών φυλακών Κομοτηνής είναι το αίτημα που βάζουν σε όλα τα επίπεδα οι κρατούμενοι που πλέον σ’ ένα κτήριο ανθρώπινων γενικά συνθηκών, ζουν κάτω από άθλιες συνθήκες, αφού δεν υπάρχει εκατοστό χώρου ανεκμετάλλευτο.
Η δικαστική φυλακή έγινε για 96 άτομα, αλλά σήμερα φιλοξενεί 346 άτομα και η αναμενόμενη μεταφορά στις καινούργιες φυλακές Νιγρίτας δεν δημιουργεί αισιόδοξες προοπτικές, αφού η λίστα αναμονής για τις φυλακές Κομοτηνής κρατουμένων αγγίζει τους 100!
Το πρόβλημα το βιώνουν και οι δικαστικοί φύλακες, υπάλληλοι των φυλακών που με υπόμνημά τους στον υπουργό Δικαιοσύνης θέτουν το ζήτημα με επιστολή τους που κοινοποιείται και στον τοπικό Τύπο ώστε οι εξελίξεις που θα συμβούν να μην κάνουν να απορήσει κανείς.
Είναι χαρακτηριστικό το ύφος της επιστολής και όσα εκφράζει με υπογραφές και σφραγίδα του συλλόγου:
«Οι κίνδυνοι, τα ανυπέρβλητα εμπόδια και προβλήματα που δημιουργούνται εξαιτίας του υπερπληθυσμού των κρατουμένων, μας δημιουργούν χωρίς καμία διάθεση υπερβολής αδιέξοδα στην εργασία μας. Άγχος, ανασφάλεια, ακόμη και ψυχολογικά προβλήματα, επιτείνονται ακόμη περισσότερο στους εργαζομένους στο κατάστημα - ίσως το μοναδικό- όπου η φιλοξενία των κρατουμένων είναι 4 φορές πάνω από τις δυνατότητές του. Σήμερα 18-10-2010 στο κατάστημα μας κρατούνται 342 άτομα µι χωρητικότητα 96 ατόμων, είναι γυμνό από παντός είδους ηλεκτρονικά τεχνικά μέσα, ούτε αυτής της ηλεκτρονικής πύλης εισόδου, και κυρίως χωρίς επαρκές προσωπικό με ότι μπορεί να σημαίνει αυτό για τον έλεγχο των μεταλλικών αντικειμένων (όπλων, κινητών) κ.λ.π.
Το πρόβλημα είναι πανελλαδικό, το γνωρίζουμε, το σεβόμαστε, αλλά γνωρίζουμε ότι κανένα κατάστημα δεν κρατά τόσους υπεράριθμους κρατούμενους με αποτέλεσμα να θεωρούμε τον εαυτό μας αδικημένο εδώ στην εσχατιά της Ελλάδος. Η υπεραισιόδοξη άποψη κάποιων, ότι αφού μέχρι σήμερα δεν έγινε κάτι δεν πρόκειται να γίνει και στο μέλλον, διαψεύδεται καθημερινά από τη σκληρή πραγματικότητα όπου καταγράφουμε νέους τρόπους εισαγωγής κινητών τηλεφώνων, ναρκωτικών, ευτυχώς όχι ακόμη όπλων. Η προσπάθεια όλων μας και η αγωνία μας να εξοπλιστούμε κι εμείς με τεχνικά μέσα διαιωνίζεται» τονίζεται σχετικά.
Η φυλακή έχει πάρει πολλές φορές τα εύσημα υψηλόβαθμων επισκεπτών, όπως του εισηγητή των Ηνωμένων Εθνών, του κλιμακίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά των βασανιστηρίων και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά ταυτόχρονα θα πρέπει να υπάρξει η αναγνώριση και ο σεβασμός των δικαιωμάτων των εργαζομένων από την πολιτεία, ώστε να παρέχουν την υπηρεσία τους σε καλές συνθήκες με επαρκή δύναμη, εξοπλισμένοι με σύγχρονα ηλεκτρονικά μέσα».
«Προσπαθήσαμε κατά καιρούς να συμφιλιωθούμε με το πρόβλημα κυρίως του υπερπληθυσμού όταν η δύναμη των κρατουμένων ήταν στα 270-280 σύντομα όμως αντιληφθήκαμε το αδιέξοδο στο οποίο οδηγηθήκαμε με τις συνεχείς αφίξεις κρατουμένων από τα 6 κυρίως αστυνομικά τμήματα της Ορεστιάδας, Αλεξανδρούπολης, Κομοτηνής, Ξάνθης, Καβάλας, Δράμας που ευελπιστούμε σύντομα να γίνουν 4 με τα Α.Τ. Καβάλας και Δράμας να αποστέλλουν τους κρατουμένους στο νεοσύστατο κατάστημα της Νιγρίτας, μιας και σήμερα βρίσκονται συνολικά στα παραπάνω τμήματα περί τους 100 κρατουμένους και μάλιστα από τον Ιούλιο μήνα, όπως σ' αυτό του Α.Τ. Δράμας.
Η συνεχής και αλματώδης αύξηση του αριθμού των κρατουμένων θα οδηγήσει αργά ή γρήγορα σε μία εκρηκτική και ανεξέλεγκτη κατάσταση αφού καθημερινώς τον τελευταίο καιρό έχουμε δεχθεί μηνύματα από τους έγκλειστους ανθρώπους στο κατάστημα» καταλήγει η επιστολή που υπογράφει ο πρόεδρος Βασίλειος Γιοβανής και ο γραμματέας Ιωάννης Μενής.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι επειδή δεν αναδεικνύεται λύση στο πρόβλημα και η υπομονή έχει εξαντληθεί από τους κρατουμένους κυρίως, επίκειται εξέγερση προκειμένου έτσι να εισακουστεί η διαμαρτυρία τους στην Αθήνα όπου λαμβάνονται οι αποφάσεις.
Πηγή: http://www.xronos.gr/