Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2010

Διπλάσιες οι τιμές του βαμβακιού από περυσι

Σε ποιο ύψος καθορίζονται στην Θράκη; 

Γιατί αυτή η απότομη άνοδος παρά την κρίση;

ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ... 




Ξεκίνησε η εκκοκκιστική περίοδος στη Θράκη, με τις τιμές του βαμβακιού να κυμαίνονται στα διπλάσια επίπεδα από τις περσινές, λόγω της μεγάλης ανόδου της διεθνής τιμής του εκκοκκισμένου βάμβακος.

Χαρακτηριστικά στην Ροδόπη οι τιμές κυμαίνονται στα 55 λεπτά το κιλό για τους ιδιώτες, με την ΕΑΣ Ροδόπης να έχει ανακοινώσει στις αρχές Οκτώβρη ότι η τιμή στην οποία θα αγοράζει θα είναι 51 λεπτά το κιλό.

Χαρακτηριστικά, από το εκκοκκιστήριο Πέτσα, τόνισαν ότι η τιμή είναι 55 λεπτά ανοιχτή, που σημαίνει ότι υπάρχει πιθανότητα να ανέβει και άλλο.

Στο μεταξύ, η παραγωγή του βαμβακιού, που μειώνεται σταθερά εδώ και χρόνια πλήγηκε φέτος και από το πράσινο σκουλήκι, που έπληξε τις καλλιέργειες τον Αύγουστο, με αποτέλεσμα τα περισσότερα εκκοκκιστήρια να μην έχουν καθαρή εικόνα της παραγωγής.

Εντωμεταξύ, μικρή διόρθωση, μετά από συνεχή ανοδική πορεία για τέσσερις μέρες, παρουσιάζει την Πέμπτη 14 Οκτωβρίου η χρηματιστηριακή τιμή του βάμβακος.

Σύμφωνα με το χρηματιστήριο του Λίβερπουλ, η διεθνής τιμή πώλησης του εκκοκκισμένου βάμβακος διόρθωσε στα 123,90 σεντς ανά λίμπρα, ενώ την Τετάρτη ήταν στα 125,20 σεντς ανά λίμπρα, υψηλότερα από τις δύο προηγούμενες ημέρες (τη Δευτέρα ήταν στα 118,00 σεντς ανά λίμπρα και την Τρίτη στα 121,50 σεντς ανά λίμπρα).

Αντίστοιχα, με βάση τα στοιχεία του ΟΠΕΚΕΠΕ, η τιμή του εκκοκκισμένου βρίσκεται την Πέμπτη 1,94 ευρώ το κιλό, σε σύγκριση με την Τετάρτη που κυμάνθηκε στα 1,97 ευρώ το κιλό, ενώ μια μέρα πριν ήταν στα 1,93 ευρώ το κιλό και τη Δευτέρα στα 1,86 ευρώ το κιλό, ακολουθώντας την άνοδο της διεθνούς αγοράς.

Η ισοτιμία ευρώ δολαρίου την Πέμπτη 14 Οκτωβρίου είναι στα 1,4075.

Να σημειωθεί ότι στο τέλος της περασμένης εβδομάδας υπήρξε έντονη διόρθωση χρηματιστηριακά, κυρίως λόγω κερδοσκοπικών ρευστοποιήσεων. Κατόπιν η αγορά ανέκαμψε λόγω της αυξημένης ζήτησης και της πτώσης του δολαρίου.

Ωστόσο, τη γενική ανοδική τάση των διεθνών τιμών του βαμβακιού τροφοδοτεί τις τελευταίες ημέρες η Ινδία - η δεύτερη μεγαλύτερη βαμβακοπαραγωγός χώρα στον κόσμο - η κυβέρνηση της οποίας ανέστειλε την εκτέλεση των εξαγωγικών της ποσοστώσεων, αφού οι εταιρίες Cargill και Louis Dreyfus Commodities μέσα σε ένα δεκαήμερο «καπάρωσαν» και τα 5,5 εκατ. μπάλες των 170 κιλών ινδικού βαμβακιού που προσφέρονταν.

Η Ινδία είχε διακόψει τις εξαγωγές βαμβακιού από τον περασμένο Απρίλιο. Έπειτα καθιέρωσε εξαγωγικές ποσοστώσεις, την εκτέλεση των οποίων, όμως, κωλυσιεργούσε μεταθέτοντας την ημερομηνία έναρξης ολοένα και αργότερα, επικαλούμενη τη διαφύλαξη της εγχώριας αυτάρκειας σε πρώτη ύλη, μετά μάλιστα και τις ζημιές από τις πλημμύρες στο γειτονικό Πακιστάν.

Στην Ελλάδα, οι καιρικές συνθήκες των τελευταίων ημερών δεν ευνοούν τη συγκομιδή της νέας σοδειάς, ενώ στην εγχώρια αγορά εκφράζονται κάποιες ανησυχίες για την ποιότητα βάμβακος που θα μαζευτεί στο εξής, καθώς οι βροχοπτώσεις σίγουρα θα επηρεάσουν το χρώμα του εκκοκκισμένου, υποβαθμίζοντας το.
 
 
Πηγή:   http://www.eleftherovima.gr/