Τρίτη 5 Οκτωβρίου 2010

Ενταση και αποχωρήσεις στο τελευταίο Δημ. Συμβούλιο Ξάνθης

Σηκώθηκε και έφυγε η παράταξη Πούλιου

ΟΛΕΣ ΟΙ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΩΣ ΚΑΙ ΤΑ ΓΙΑΤΙ...


Από την αποχώρηση του συνδυασμού της μείζονος αντιπολίτευσης χαρακτηρίστηκε η τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ξάνθης πριν τις εκλογές που έγινε στις 2 μετά το μεσημέρι της Τρίτης, αμέσως μετά την ειδική συνεδρίαση για την επικύρωση των αποφάσεων της επιτροπής καθορισμού χώρων προβολής στην προεκλογική περίοδο.

Τα θέματα της ημερήσιας διάταξης, που ήταν μόνο υπηρεσιακού χαρακτήρα, δεν προδιέθεταν για την ένταση που επικράτησε και οδήγησε στην αποχώρηση των «Πολιτών για την Αλλαγή». Το κλίμα φορτίστηκε έντονα όταν από την πλευρά του Χρήστου Πούλιου τέθηκε πριν τη συζήτηση άλλων θεμάτων, το ζήτημα των –παράνομων αν γίνουν- ηλεκτροδοτήσεων στο Δροσερό και των πιθανών υποσχέσεων που πρόκειται να δεχθούν οι κάτοικοι στην προεκλογική περίοδο. Στο θέμα θέλησε να παρέμεβι ο σύμβουλος της αντιπολίτευσης και προερχόμενος από το Δροσερό, Χασάν Ογλού Φερτούν που ανέφερε ότι γνωρίζει πρόσωπα που κινούνται στον οικισμό και υπόσχονται ηλεκτροδοτήσεις. Το Προεδρείο δεν του έδωσε όμως το λόγο και τότε οι τόνοι ανέβηκαν επικίνδυνα.

Η έντονη κόντρα που ακολούθησε μεταξύ του Μανώλη Φανουράκη και του Χασάν Ογλου Φερτούν οδήγησε το σύμβουλο της μειοψηφίας να αποκαλύψει το όνομα του Κιαζήμ Ογλου Χασήμ, υποψήφιου με την παράταξη της δημοτικής αρχής ως του προσώπου που εννοεί μετά την απαίτηση του Γραμματέα του Δ.Σ. να πει ονόματα και να μην κατηγορεί τη δημοτική αρχή. Αρχικά ο Σάββας Μελισσόπουλος απείλησε με αποχώρηση γιατί δεν δόθηκε ο λόγος στο συνάδελφό του και λίγα δευτερόλεπτα αργότερα, καθώς το αδιέξοδο στη συζήτηση ήταν προφανές, ο επικεφαλής Χρήστος Πούλιος έκανε πράξη την απειλή και ανακοίνωσε ότι η παράταξή του αποχωρεί, διαμαρτυρόμενος για όσα είχαν προηγηθεί.

Η υπόθεση δε σταμάτησε εκεί. Ερχόμενος ο Θανάσης Ξυνίδης στο κτίριο του Δήμου συνάντησε το συνδυασμό του εκτός της άιθουσας. Μαζί με το Χρήστο Πούλιο ζήτησαν από το Πρωτόκολλο του Δήμου , αντίγραφο του τελευταίου μήνα προκειμένου να διαπιστώσουν αν υπήρξαν αιτήσεις για ηλελκτροδότηση. Η στιχομυθία μεταξύ του Θανάση Ξυνίδη και των αρμόδιων υπαλλήλων ξεσήκωσε το κτίριο του Δημαρχείου και οι σύμβουλοι της μειοψηφίας παρέμειναν στον προθάλαμο μέχρι αργά περιμένοντας να παραλάβουν τα έγγραφα που ζήτησαν καθώς αρνήθηκαν να τα πάρουν τα επομένη αλλά τα ήθελαν επι τόπου.


3.000 ευρώ στη ΦΕΞ για το φεστιβάλ «Η Ξάνθη του Μάνου» και αρκετή συζήτηση

Προ ημερησίας διάταξης τέθηκε το θέμα της οικονομικής ενίσχυσης της ΦΕΞ για το Φεστιβάλ «Η Ξάνθη του Μάνου» από τη δημοτική αρχή ενώ για το ίδιο θέμα υπήρξε ερώτηση από το συνδυασμό «Πολίτες για την Ξάνθη» . Ο Νίκος Αταμπούφης ζήτησε να μάθει αν υπάρχει απόφαση της Στέγης Πολιτισμού να ματαιωθεί το Χατζιδάκειο Φεστιβάλ του Δήμου φέτος και αν ο Δήμος θα ενισχύσει τη ΦΕΞ.

Ο Δήμαρχος σημείωσε ότι δεν έχει παρθεί τέτοια απόφαση αλλά ανέφερε ότι τα στενά οικονομικά πλαίσια ίσως δεν επιτρέψουν να έχει την αίγλη των προηγούμενων χρόνων. Εκτίμησε πάντως ότι κάποιες εκδηλώσεις μικρότερου βεληνεκούς με αρκετά τοπικό χρώμα μπορούν να γίνουν.

Ο Νίκος Ανταμπούφης επανήλθε και ανέφερε ότι το φετινό, εντυπωσιακό από άποψη περιεχομένου, φεστιβάλ που διοργανώνει η ΦΕΞ κοστίζει μόλις 40.000 ευρώ ενώ ο Δήμος χρειάζεται πολύ περισσότερα λεφτά για να κάνει εκδηλώσει μικρότερης κλίμακας, αναφέροντας ως παράδειγμα το περυσινό που κόστισε 80.000 και ήταν ίσως το φτωχότερο και φθηνότερο που υπήρξε, προτείνοντας στο Δήμο να συμβουλευτεί τους πολιτιστικούς φορείς για τον τρόπο που διοργανώνουν εκδηλώσεις υψηλού επιπέδου με πολύ χαμηλό κόστος. Σημείωσε πάντως ότι ενώ οι φορείς προχωρούν και διοργανώνουν άψογες εκδηλώσεις, ο Δήμος οπισθοδρομεί με τη φθίνουσα πορεία του αντίστοιχου φεστιβάλ.

Το ζήτημα προκάλεσε την αντίδραση του Χασάν Μαλκότς, ο οποίος ρώτησε το Νίκο Ανταμπούφη αν είναι μέλος της ΦΕΞ και (παίροντας αρνητική απάντηση) και παρατήρησε, μεταξύ σοβαρού και αστείου,μ ότι στη διάρκεια της τετραετίας είχε κάνει πιο σοβαρές παρεμβάσεις. Πάντως επέμεινε ότι αυτού του είδους οι εκδηλώσεις πρέπει να γίνονται από τη Στέγη και όχι από τους πολιτιστικούς φορείς. Ομοίως και ο Πρόεδρο της Στέγης Τάσος Θεοδωρίδης αρνήθηκε ότι μπορεί η ΦΕΞ να συνδιοργανώνει το φεστιβάλ με το Δήμο.

Τελικώς το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε να χρηματοδοτήσει με 3.000 ευρώ τη ΦΕΞ. Αξίζει να σημειωθεί ότι προ ημερών ο Πρόεδρος της ΦΕΞ είχε κάνει λόγο για υπόσχεση του Δήμου ότι θα καλύψει το ήμισυ των εξόδων (δηλαδή 20.000 ευρώ) και είχε αναφέρει ότι αυτή αθετήθηκε μετά την αντίδραση των μελών του Δ.Σ. της Στέγης.

 
Πηγή:  http://www.xanthipress.gr/