Τρίτη 5 Οκτωβρίου 2010

Νέα στοιχεία για την αξία της Βιστωνίδας

Επιμένει ο όμιλος Αλαφούζου, αυτή τη φορά με ρεπορτάζ του Σκάι που τονίζει ότι  η εκμετάλλευση της λίμνης με ιχθυοκαλλιέργειες θα απέφερε στο Δημόσιο κέρδη πολλών εκατομμυρίων ευρώ ετησίως
                     ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ


Νέα στοιχεία για την υπόθεση Βατοπεδίου αποκαλύπτει ο ΣΚΑΪ φέρνοντας στο φως έκθεση του Σώματος Ορκωτών Εκτιμητών σχετικά με την πραγματική άξια της λίμνης Βιστωνίδας.

Εκτιμάται ότι η εκμετάλλευση της λίμνης με ιχθυοκαλλιέργειες θα απέφερε στο δημόσιο κέρδη πολλών εκατομμυρίων ευρώ ετησίως, που σε βάθος χρόνου θα υπερκάλυπταν τη φημολογούμενη ζημία των 110 εκατομμυρίων που φέρεται να υπέστη το δημόσιο κατά την διαδικασία ανταλλαγής.

Βάσει μελέτης ιχθυολόγου για την ιχθυοπαραγωγή στη Βιστωνίδα, με μία επένδυση ύψους 1.850.000 ευρώ, θα ήταν δυνατή η επικερδέστατη εκμετάλλευση της λίμνης.


Πιο συγκεκριμένα, υπολογίστηκαν τρία σενάρια:

Με ετήσια παραγωγή 15 κιλών ανά στρέμμα, συνυπολογίζοντας την καλλιέργεια όλων των ειδών που ζουν στη λίμνη, όπως τσιπούρες, λαβράκια, και αθερίνα, τα μεικτά κέρδη ανέρχονται στα 4,5 εκατομμύρια.. το χρόνο.

Με ετήσια παραγωγή 20 κιλά ανά στρέμμα, τα κέρδη θα ξεπερνούσαν τα 6 εκατομμύρια.

Και με ετήσια παραγωγή 25 κιλά ανά στρέμμα, τα κέρδη θα άγγιζαν τα 7.650.000 ευρώ.


Αν το Δημόσιο, στο οποίο ανήκει η λίμνη, προχωρούσε σε αυτή την επένδυση, θα κέρδιζε με τη χαμηλότερη απόδοση, περισσότερα από 90 εκατομμύρια σε μία 20ετία και περισσότερα από 150 εκατομμύρια, με την υψηλή απόδοση των 25 κιλών ανά στρέμμα..

Αν μάλιστα προστεθεί και η παραγωγή της μικρότερης διπλανής λίμνης Λάγος, το Δημόσιο θα κέρδιζε άλλα 20 εκατομμύρια ευρώ, υπερκαλύπτοντας σε λίγα χρόνια, τη φημολογούμενη ζημιά των 110 εκατομμυρίων ευρώ, που υπέστη το Δημόσιο από την ανταλλαγή ακινήτων με τη Μονή Βατοπεδίου, για να πάρει στην ιδιοκτησία του τη λίμνη.

Η αξία όλων των εκτάσεων και των ακινήτων που είχε στη κατοχή της η μονή Βατοπεδίου στην περιοχή, εκτιμήθηκαν από το Σώμα στα 63 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που καλύπτεται μέσα σε 10 χρόνια και ταυτόχρονα οι χιλιάδες οικογένειες της περιοχής, θα είχαν στην κυριότητά τους, τα κτήματα που καλλιεργούσαν επί δεκαετίες, έπειτα από συμφωνίες με τη Μονή.


Τον Αύγουστο του 2006, το Σώμα Ορκωτών Εκτιμητών, κλήθηκε να εκτιμήσει τις λίμνες Βιστωνίδα και Νταλιάνι. Τις εκτίμησε στα 48 εκατομμύρια ευρώ, τίμημα, φθηνό, αν αναλογιστεί κανείς τις δυνατότητες που προσέφερε η λίμνη και χαμηλότερο από αυτό που εκτίμησε η αμερικανική Appraisal.

Το Σώμα Ορκωτών Εκτιμητών ωστόσο, συνυπολόγισε την τότε παραγωγικότητα της λίμνης και την σύγκρινε με τις διπλανές.

Στα στοιχεία που φέρνει στο φως της δημοσιότητας ο ΣΚΑΪ, φαίνεται πως η Βιστωνίδα και το Λάγος, έχουν πολύ χαμηλότερη παραγωγικότητα από την τρίτη λίμνη της Ξάνθης, τη Λαφρούδα, αλλά και από τις άλλες τρεις στο νομό της Καβάλας.

Για αυτό και η τιμή στην οποία εκτιμήθηκε η λίμνη, και πάνω στην οποία προχώρησαν οι ανταλλαγές με ακίνητα του Δημοσίου, έμεινε στα 46,8 εκατομμύρια ευρώ.

 
 
Πηγή:  http://www.skai.gr/