Τρίτη 20 Μαρτίου 2012

Εκσυγχρονίζεται ο συνοριακός σταθμός στους Κήπους του Έβρου

Προωθείται ακόμα η δημιουργία μαρίνων υψηλών προδιαγραφών για ελλιμενισμό τουριστικών σκαφών στα λιμάνια Αλεξανδρούπολης και Πόρτο Λάγους


     ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ

Τον εκσυγχρονισμό του συνοριακού σταθμού στους Κήπους του Έβρου προωθεί η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας - Θράκης, όπως επισημάνθηκε στην πρώτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Συντονισμού Περιφερειών και Δήμων, υπό την προεδρία του γενικού γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, Θύμιου Σώκου.


Στη συνεδρίαση συμμετείχαν ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, Άρης Γιαννακίδης, ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Ευθύμης Φωτόπουλος (εκπροσωπώντας τον αναπληρωτή περιφερειάρχη, Διονύση Ψωμιάδη), ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) Κεντρικής Μακεδονίας, δήμαρχος Νεάπολης - Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης, ο πρόεδρος της ΠΕΔ Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, δήμαρχος Καβάλας, Κώστας Σιμιτσής και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Στο πλαίσιο των προτάσεων για το ετήσιο πρόγραμμα των Διευρωπαϊκών Δικτύων Μεταφορών (ΤΕΝ-Τ) η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας - Θράκης υπέβαλλε πρόταση σε συνέχεια της διακρατικής συμφωνίας του 2008 για την εξόφληση της οριστικής μελέτης και κατασκευή μέρους των νέων κτιριακών εγκαταστάσεων του συνοριακού σταθμού Κήπων Έβρου, συνολικού προϋπολογισμού 5 εκ. ευρώ.

Σε ότι αφορά το τουριστικό προϊόν της Μακεδονίας και της Θράκης θα μπορούσε να είναι κατά 60% αυξημένο, υπογράμμισε ο κ. Σώκος και πρότεινε τη δημιουργία μαρίνων υψηλών προδιαγραφών για τον ελλιμενισμό τουριστικών σκαφών στο παλιό λιμάνι Καβάλας και Αλεξανδρούπολης και στο λιμάνι του Πόρτο Λάγος.

Εκτιμάται ότι η Ανατολικής Μακεδονία - Θράκη, λόγω της γεωστρατηγικής της θέσης, μπορεί να γίνει ο πυρήνας που θα εξυπηρετεί το χειμασμό, τη φύλαξη, αλλά και τον ανεφοδιασμό τουριστικών σκαφών (yachting) ημεδαπών, αλλά και από τρίτες χώρες, ιδιαίτερα από τα Βαλκάνια και την Ανατολική Ευρώπη.

Εξάλλου, ο κ. Σώκος αναφέρθηκε στο έντονο ενδιαφέρον που υπάρχει από γερμανικής πλευράς για την αδελφοποίηση μεταξύ δήμων και περιφερειών, που θα οδηγήσουν σε οικονομική συνεργασία. Ενδιαφέρον για το θέμα αυτό έχει εκδηλωθεί και από το γραφείο του πρωθυπουργού.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Σώκος πρότεινε να γίνει συνάντηση όσων συμμετείχαν στη συνεδρίαση με εκπρόσωπο