Αναζητούνται εκτάσεις και κτήρια που ανήκουν στο υπουργείο Εθνικής Αµυνας με στόχο να δηµιουργηθούν 15 χώροι υποδοχής σε όλη την Ελλάδα
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ
Το σχέδιο της δηµιουργίας χώρων υποδοχής - συγκέντρωσης λαθροµεταναστών σε εγκαταλειµµένα στρατόπεδα επεξεργάζεται η κυβέρνηση.
Τις επόµενες ηµέρες θα γίνει συνάντηση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Χρήστου Παπουτσή µε τον υπουργό Εθνικής Αµυνας Ευάγγελο Βενιζέλο προκειµένου να δηµιουργηθεί λίστα χώρων που µπορούν να διατεθούν άµεσα για την κατασκευή των χώρων συγκέντρωσης.
Ηδη σε εξέλιξη βρίσκονται εργασίες µετασκευής στρατοπέδου της Αεροπορίας στη Ριτσώνα Βοιωτίας, όπου σε πρώτη φάση θα µπορεί να φιλοξενηθούν 500 λαθροµετανάστες και στην τελική µορφή του έως και 1.000 λαθροµετανάστες. Το σχέδιο της Ριτσώνας είχε εγκαταλειφθεί µε απόφαση της προηγούµενης πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, αλλά ύστερα από πολύµηνη καθυστέρηση έγινε κατανοητό πως η κατασκευή του ήταν αναγκαία και το έργο ξανάρχισε µε χρηµατοδότηση της περιφέρειας.
Τώρα αναζητούνται χώροι σε Εβρο, Ροδόπη και νησιά του Ανατολικού Αιγαίου που ανήκουν στο υπουργείο Εθνικής Αµυνας, ενώ δεν θεωρείται απίθανο να ενεργοποιηθεί εκ νέου το σχέδιο δηµιουργίας χώρου συγκέντρωσης και στην Ανατολική Αττική.
Παρόµοιο σχέδιο είχε εκπονηθεί και επί κυβερνήσεως Κ. Καραµανλή, αλλά είχε κολλήσει στις αντιδράσεις των τοπικών κοινοτήτων.
Ανώτερο στέλεχος του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη αποκαλύπτει ότι προβλέπεται η λειτουργία 15 χώρων σε όλη την Ελλάδα, ενώ η δηµιουργία της Ακτοφυλακής και η λειτουργία της Επιτροπής Ασύλου υπό την αρµοδιότητα της ΕΛΑΣ θα επιταχύνουν τις εθνικές δράσεις για την αντιµετώπιση του προβλήµατος.
Το εννεάµηνο του 2010 ο αριθµός των λαθροµεταναστών που πέρασαν παράνοµα τον Εβρο παρουσίασε αύξηση 371% σε σύγκριση µε το αντίστοιχο διάστηµα του 2009. Αντίθετα, στα νησιά όπου αναπτύσσονται σε συνεργασία µε τις ελληνικές διωκτικές αρχές και δυνάµεις της Frontex καταγράφηκε µείωση 75%. Πλέον οι διακινητές των λαθροµεταναστών επιλέγουν να τους αφήνουν στον Εβρο, όπου η αστυνόµευση είναι ελλιπής και ο κίνδυνος να συλληφθούν οι ίδιοι µικρότερος. «Η Ευρώπη επιτέλους αναγνώρισε πως το θέµα της παράνοµης µετανάστευσης αποτελεί ευρωπαϊκό πρόβληµα και όχι ελληνικό», επισηµαίνει στα «ΝΕΑ» ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής, που έλαβε τη διαβεβαίωση από την επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων Σεσίλια Μάλστροµ.
Πηγή: http://www.tanea.gr/