Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2010

Στις προτεραιτότητες της Περιφέρειας ΑΜ-Θ το νέο Νοσοκομείο Κομοτηνής

Σύσκεψη για την παρακολούθηση αλλά και επιτάχυνση της προόδου υλοποίησης του ΕΣΠΑ

Ποιοι συμμετείχαν; Τι αποφάσισαν;
            ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ



Σύσκεψη με στόχο την παρακολούθηση αλλά και επιτάχυνση της προόδου υλοποίησης του ΕΣΠΑ για την Ανατολική Μακεδονία – Θράκη πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στην έδρα της ΠΑΜ-Θ στην Κομοτηνή υπό την Γενική Γραμματέα της Περιφέρειας κ. Θεοδώρα Κόκλα και με τη συμμετοχή των στελεχών του Υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Κυριακή Σταυροπούλου και κ. Γιάννη Λυπιρίδη (Γραφείο Υφυπουργού κ. Παναγιώτη Ρήγα) καθώς και στελεχών της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας.

Από τη Διαχειριστική Αρχή τέθηκε ο στόχος για την πλήρη ενεργοποίηση του ΕΣΠΑ της ΠΑΜ-Θ με την έκδοση προσκλήσεων υποβολής προτάσεων σε όλους τους τομείς παρέμβασης μέχρι το τέλος της χρονιάς. Ο στόχος της Διαχειριστικής και της ΠΑΜ-Θ για απορρόφηση 100 εκ. ευρώ μέχρι τα τέλη του 2010, όπως διαπιστώθηκε και στη σημερινή σύσκεψη, είναι εφικτός καθώς η Περιφέρεια βρίσκεται εντός του χρονοδιαγράμματος. Παράλληλα, τα στελέχη του Υπουργείου δεσμεύτηκαν από την πλευρά τους για την ομαλή συγχρηματοδότηση των έργων που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ ΑΜ-Θ.

Επίσης, στη σημερινή σύσκεψη αποφασίστηκε η συνδρομή του ΥΠΟΙΑΝ στην επιτάχυνση του προγράμματος σε κρίσιμους τομείς που παρατηρείται σχετική υστέρηση όπως είναι αυτός της υγείας. Κατά τη συζήτηση αποτυπώθηκε με σαφήνεια το αυξημένο ενδιαφέρον της Γ.Γ. της ΠΑΜ-Θ κ. Θεοδώρας Κόκλα στην επιτάχυνση σύνταξης της μελέτης κατασκευής του νέου νοσοκομείου Κομοτηνής από τη ΔΕΠΑΝΟΜ (Δημόσια Επιχείρηση Ανέγερσης Νοσηλευτικών Μονάδων). Η κ. Κόκλα ενημέρωσε ότι έχει βρεθεί το οικόπεδο όπου θα ανεγερθεί και είναι πίσω από το στρατιωτικό αεροδρόμιο στη Μεσσούνη, έχει γίνει νομοθετική ρύθμιση για το Τοπικό Ρυμοτομικό και πρόσφατα έγινε η ανάθεση της Γεωτεχνικής Μελέτης για τη διερεύνση των συνθηκών θεμελίωσης του νέου Νοσοκομείου Κομοτηνής.

Τέλος, εξετάστηκαν ειδικά θέματα που αφορούν στο χρηματοδοτικό εργαλείο JESSICA και το Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Βιώσιμης Ανάπτυξης Οροσειράς Ροδόπης, συνολικού προϋπολογισμού 125 εκατομμυρίων ευρώ. Εξετάστηκε το χρονοδιάγραμμα των ενεργειών για την υλοποίηση του συγκεκριμένου προγράμματος και ειδικότερα η συγκρότηση της Επιτροπής Παρακολούθησης και η πρόοδος εξειδίκευσής του.

Η κ. Κόκλα τόνισε ότι καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για την επιτάχυνση απορρόφησης κονδυλίων του ΕΣΠΑ και στην κατεύθυνση αυτή ζήτησε τη συνδρομή του υπουργείου, σημειώνοντας ότι ο σχεδιασμός του προγράμματος για την Περιφέρεια ΑΜ-Θ στοχεύει σε επιλογές που διασφαλίζουν υψηλό ρυθμό ανάπτυξης του ΑΕΠ για την επίτευξη της σύγκλισης και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών της.