Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2010

Εναρξη διασυνοριακής συνεργασίας Κομοτηνής - Κεσσάνης

Επίσκεψη μελών του Επιμελητήριου Κεσσάνης και του έπαρχου της τουρκικής πόλης στο Επιμελητήριο Ροδόπης στα πλαίσια του ευρωπαϊκού προγράμματος Leonardo da Vinci

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ


Με τον αέρα της αναπτυσσόμενης οικονομίας και της υγιούς επιχειρηματικότητας, 20 άτομα του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητήριου Κεσσάνης με επικεφαλής τον πρόεδρο, τον έπαρχο της Κεσσάνης και στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης πραγματοποίησαν χθες νωρίς το πρωί, επίσκεψη στο Επαγγελματικό και Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Ροδόπης. Η επίσκεψη έγινε στα πλαίσια του ευρωπαϊκού προγράμματος Leonardo da Vinci, που στοχεύει στην εφαρμογή της πολιτικής της ευρωπαϊκής κοινότητας για την επαγγελματική κατάρτιση, συμβάλλοντας στην προώθηση μιας Ευρώπης της γνώσης και υποστηρίζοντας, μεταξύ άλλων, τις πολιτικές των κρατών μελών για τη δια βίου μάθηση. Οι Τούρκοι επιχειρηματίες και μέλη της τοπικής αυτοδιοίκησης εκμεταλλεύτηκαν την ευκαιρία που δίνει το εν λόγω πρόγραμμα να υλοποιήσουν δράσεις οι επαγγελματικές οργανώσεις, συμπεριλαμβανομένων των εμπορικών και λοιπών επιμελητηρίων, καθώς και οι οργανισμοί τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης.

Το τουρκικό επιμελητήριο και ο πρωτοβάθμιος οργανισμός τοπικής αυτοδιοίκησης της νομαρχίας Αδριανούπολης, πρόσφατα εντάχθηκαν στο Leonardo da Vinci, επιλέγοντας την Ελλάδα και την Βουλγαρία για συνεργάτες ανάπτυξης συνεργασιών σε θέματα εμπορίου και λειτουργίας των ΟΤΑ. Ανάλογα πρωτόκολλα συμμετοχής υπέγραψε και το επιμελητήριο της Κομοτηνής, αφού το Leonardo da Vinci II δίνει τη δυνατότητα για δράσεις, όπως δοκιμαστικά σχέδια για την ανάπτυξη προγραμμάτων που προωθούν την καινοτομία και την ποιότητα στην επαγγελματική κατάρτιση, διακρατικά δίκτυα που αποβλέπουν στο να αναδείξουν ορθές πρακτικές στον τομέα της αρχικής και συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης.


Εβδομάδα επαφών σε δήμους της Βόρειας Ελλάδας

Με την συνάντηση στην Κομοτηνή οι Τούρκοι εγκαινίασαν ουσιαστικά μία εβδομάδα επισκέψεων σε δήμους της Βόρειας Ελλάδας μέχρι τη Θεσσαλονίκη και επαφών με επιχειρηματικούς φορείς και επαγγελματικές ενώσεις. Η συζήτηση στο Επιμελητήριο της πόλης κινήθηκε γύρω από δύο άξονες, αυτόν του εμπορίου και της περαιτέρω ενίσχυσής του μεταξύ των δύο χωρών και αυτόν της λειτουργίας της αυτοδιοίκησης στη χώρα μας με την υπάρχουσα δομή αλλά και μετά την εφαρμογή του Καλλικράτη. Δίνοντας το στίγμα των προθέσεων τους ο Μουσταφά Χελβατζίογλου πρόεδρος Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Κεσσάνης, είπε «η Κέσσανη είναι η πόλη γείτονας της Κομοτηνής. Εμείς θέλουμε το εμπόριο να ξεπεράσει τη φιλία και να υπάρξει καλύτερη συνεργασία μεταξύ Κομοτηνής – Κεσσάνης» ενώ έδωσε τις συμβουλές του για έξοδο από την κρίση, «στην κρίση που περνάει η Ελλάδα και η Κομοτηνή θέλουμε να βοηθήσουμε. Την κρίση αυτή την έχει περάσει και η Τουρκία και γνωρίζουμε πως είναι, γι’ αυτό σαν επιμελητήριο Κεσσάνης μπορούμε να βοηθήσουμε. Η Τουρκία σε πολλά θέματα έχει βρει λύση και γι’ αυτό μπορεί να βοηθήσει την Ελλάδα». Το πρόβλημα της βίζας τέθηκε για μία ακόμα φορά στο τραπέζι του διάλογου από τους Τούρκους επιχειρηματίες. Το ίδιο αίτημα έθεσαν στον ίδιο τον Έλληνα πρωθυπουργό κατά την επίσκεψη του στην Αλεξανδρούπολη επιχειρηματικοί φορείς της Θράκης ζητώντας συγκεκριμένα 24ωρη ή 48ωρη ελεύθερη είσοδο Τούρκων πολιτών στη χώρα μας.

Ο έπαρχος Κεσσάνης που ανήκει διοικητικά στη νομαρχία Αδριανούπολης, Αχμέτ Ναρίνογλου, παρουσίασε το προφίλ της τοπικής αυτοδιοίκησης. Η επαρχία Κεσσάνης έχει στη δικαιοδοσία της 44 οικισμούς στον καθέναν από τους οποίους υπάρχει ένας εκλεγμένος τοπικός σύμβουλους. «Προκειμένου οι εκλεγμένοι τοπικοί σύμβουλοι να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους σε θέματα τοπικής αυτοδιοίκησης και συνεργασίας η επαρχία εντάχθηκε στο πρόγραμμα Leonardo Da Vinci», ανέφερε ο κ. Ναρίνογλου, «μέσω αυτού του προγράμματος οι σύμβουλοι μας θέλουν να γνωρίσουν τους τοπικούς συμβούλους της περιοχής και ιδιαίτερα του δήμου Κομοτηνής και να επισκεφτούν τα χωριά της περιοχής». Την ενημέρωση για το επιχειρηματικό και αυτοδιοικητικό προφίλ της περιοχής ανέλαβαν ο πρόεδρος του ΕΒΕΡ Αργύρης Αργυρόπουλος, ο τέως πρόεδρος Κώστας Λιούρτας, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματικών, Εμπορικών και Βιοτεχνικών Σωματείων Ν. Ροδόπης, Μιχάλης Βεζυργιαννίδης, ο β΄ αντιπρόεδρος Αχμέτ Ριτβάν, ο γενικός γραμματέας ΕΒΕΡ Μολλά Αχμέτ Μεχμέτ και τα μέλη Μαρία Στεπάνη και Χασάν Ρετζέπ.

Φορείς της Κεσσάνης και της Κομοτηνής ανανέωσαν το ραντεβού τους για τον Μάρτιο του 2011 στην τουρκική πόλη, όπου θα γίνει ανάλογη συνάντηση. Νωρίτερα βέβαια και συγκεκριμένα στις 10 και 11 Δεκεμβρίου ο πρόεδρος και πολυπληθής αποστολή από το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Κεσσάνης θα βρεθούν στην Κομοτηνή προκειμένου να παραστούν στο 2ο Ελληνοτουρκικό Φόρουμ που διοργανώνουν οι Κεντρικές Ενώσεις Επιμελητηρίων Ελλάδας και Τουρκίας.

 
Πηγή:  http://www.xronos.gr/