Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2010

Στο πόδι για τα «μαθητοδικεία» όλη η Ορεστιάδα

Μεθαύριο η δίκη των 105 μαθητών για τις καταλήψεις στα σχολεία
Και απεργία των εκπαιδευτικών με αίτημα "έξω οι εισαγγελείς από τα σχολεία"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ


Στο εδώλιο του κατηγορουμένου θα καθίσουν την Παρασκευή 105 μαθητές και οι γονείς τους στην Ορεστιάδα. Το δικαστήριο ανηλίκων καλείται να αποδώσει ευθύνες για τις καταλήψεις που είχαν πραγματοποιηθεί πέρυσι στα σχολεία της πόλης. Για να αποφασίσει τη στάση που θα τηρήσει συνολικά, η Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων του Δήμου πραγματοποιεί συνάντηση ενημέρωσης στις 8 το βράδυ στο νέο κλειστό γυμναστήριο της πόλης. Θα παραστούν και οι δικηγόροι που έχουν αναλάβει την υπόθεση, ενώ με ανακοίνωσή της η Β’ ΕΛΜΕ Έβρου καλεί εκπαιδευτικούς, μαθητές, γονείς και πολίτες να συμμετέχουν στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που προγραμματίζει, στις 8 το πρωί της Παρασκευής, στην κεντρική πλατεία της Νέας Ορεστιάδας και στην πορεία που θα ακολουθήσει προς τα δικαστήρια.

«Είναι ανεπίτρεπτο να σύρονται στα αστυνομικά τμήματα και στα δικαστήρια ανήλικοι μαθητές και μαθήτριες» αναφέρεται στην ανακοίνωση-κάλεσμα της Β΄ ΕΛΜΕ, που ζητεί να σταματήσουν όλες οι διώξεις εναντίον των μαθητών, να καταργηθεί η «Πράξη νομοθετικού περιεχομένου» του 1999, και «να ακυρωθεί το μνημόνιο και όλες οι πολιτικές που υποβαθμίζουν τη δημόσια εκπαίδευση και τη ζωή των πολιτών».


Β΄ΕΛΜΕ Έβρου: «Έξω οι εισαγγελείς και η αστυνομία από τα σχολεία»

Σε 24ωρη απεργία αποφάσισαν να προχωρήσουν οι εκπαιδευτικοί του βορείου Έβρου την Παρασκευή 29 Οκτωβρίου, διαμαρτυρόμενοι για τις διώξεις εναντίον μαθητών που επιλέγουν ως μορφή αγώνα για την ικανοποίηση των αιτημάτων τους τις καταλήψεις. Όπως είναι γνωστό, μαθητές της Ορεστιάδας διώκονται ποινικά επειδή πέρσι συμμετείχαν σε καταλήψεις.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση των εκπαιδευτικών της Β’ ΕΛΜΕ Έβρου, η απόφαση για την απεργία είναι μονόδρομος και θα συνοδευτεί από συγκέντρωση στην πλατεία Ορεστιάδας στις 8 το πρωί της Παρασκευής και στη συνέχεια από πορεία προς τα δικαστήρια.

Στην ανακοίνωση των εκπαιδευτικών, αναφέρονται τα εξής:

«Μπορεί ο καθένας να έχει τις όποιες επιφυλάξεις για τις μορφές αγώνα που επιλέγουν οι μαθητές και για το αν προβάλλουν τα αιτήματά τους με τον πλέον πρόσφορο τρόπο. Αν όμως σαν μεγαλύτεροι και κυρίως σαν δάσκαλοι θέλουμε να τους βοηθήσουμε, αυτό μπορεί να γίνει, μόνο με παιδαγωγικό τρόπο.

Οι μαθητικές καταλήψεις είναι ένα εκπαιδευτικό ζήτημα που η λύση του θα πρέπει να αναζητηθεί, πρώτα-πρώτα, στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής οικογένειας και χωρίς εξωσχολικές παρεμβάσεις.

Είναι απαραίτητο να είμαστε δίπλα στα παιδιά συζητώντας μαζί τους. Είναι απαραίτητο να είμαστε μαζί με τους μαθητές μας και όχι απέναντί τους. Είναι ανεπίτρεπτο να σύρονται στα αστυνομικά τμήματα και στα δικαστήρια ανήλικοι μαθητές και μαθήτριες.

Απαιτούμε:

•Έξω οι εισαγγελείς και η αστυνομία απ’ τα σχολεία.

•Να σταματήσουν τώρα όλες οι διώξεις εναντίον των μαθητών.

•Να καταργηθεί η «Πράξη νομοθετικού περιεχομένου» του 1999.

•Να ακυρωθεί το Μνημόνιο και όλες οι πολιτικές, που υποβαθμίζουν τη Δημόσια εκπαίδευση και τη ζωή μας».

 
 
Πηγή:  http://www.gnomionline.gr/