Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2010

Αλεξανδρούπολη… καλεί Σμύρνη

Έδωσαν τα χέρια o πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου Σμύρνης με τον διευθύνοντα σύμβουλο του Οργανισμού Λιμένα Αλεξανδρούπολης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ



Έδωσαν τα χέρια κι εγκαινιάζουν μία πολύ σημαντική συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Ο λόγος για τον πρόεδρο του Εμπορικού Επιμελητηρίου Σμύρνης Εκρέμ Ντεμιρτάς και τον διευθύνοντα σύμβουλο του Οργανισμού Λιμένα Αλεξανδρούπολης Χρήστο Σκεύα. Η συμφωνία αφορά στην έναρξη δρομολογίων ρο-ρο μεταξύ των λιμανιών Αλεξανδρούπολης και Αλσαντζάκ της Σμύρνης, το συντομότερο δυνατό, δίνοντας έτσι νέα ώθηση και στις οικονομίες των δυο περιοχών, αλλά και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Στις ώρες που ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνέχιζε τις επαφές του στην Αθήνα, έφτασε και μία καλή είδηση για τις ελληνοτουρκικές εμπορικές σχέσεις από τη Σμύρνη. Ο πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου Σμύρνης Εκρέμ Ντεμιρτάς ανακοίνωσε την καλή είδηση της έναρξης δρομολογίων ρο – ρο για φορτηγά διεθνών μεταφορών μεταξύ Αλεξανδρούπολης – Σμύρνης.

Στη συνέχεια της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στο Εμπορικό Επιμελητήριο Σμύρνης ο Ντεμιρτάς ανακοίνωσε πως οι αντιπρόσωποι των δύο πλευρών κατέληξαν σε συμφωνία και έλαβαν σχετική άδεια από τον Υφυπουργό Ναυτιλίας Χασάν Ναϊμπογλου.

«Είμαστε χαρούμενοι που οι πολύμηνες συνομιλίες μας μετατρέπονται σε απτά βήματα συνεργασίας. Οι υπογραφές καλής θέλησης είναι πολύ σημαντικό βήμα. Η άποψη: το καλύτερο και ταχύτερο εμπόριο γίνεται με το γείτονα ισχύει και στο εμπόριο με το εξωτερικό. Για αυτό το λόγο δίνουμε μεγάλη σημασία στο εμπόριο και στις σχέσεις μας με την Ελλάδα. Τα τελευταία 15 χρόνια κάναμε πολλές προσπάθειες για την ανάπτυξη των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Ως επιμελητήριο πραγματοποιήσαμε αμέτρητες επαφές, συναντήσεις, συνέδρια και αμοιβαίες επισκέψεις στις οποίες συναντήθηκαν οι επιχειρηματίες των δύο χωρών. Ως αποτέλεσμα των προσπαθειών αυτών το εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών αυξήθηκε 15 φορές σε 15 χρόνια. Στόχος μας είναι να φτάσουμε τα 10 δις δολάρια το συντομότερο».

Όπως επισήμανε ο κ. Ντεμιρτάς, με τις αποφάσεις των συναντήσεων των πρωθυπουργών των δύο χωρών το Μάιο στην Αθήνα ξεκίνησε νέα περίοδος για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. «Αυτή τη θετική ατμόσφαιρα που δημιουργείται πρέπει να την αξιοποιήσουμε ως επιχειρηματίες. Δεν πρέπει να χάσουμε αυτή την ευκαιρία. Για αυτό και κινούμαστε ταχύτατα με νέα πρότζεκτς και παίρνουμε αποτελέσματα».

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Λιμένα Αλεξανδρούπολης Χρήστος Σκεύας είπε πως τα δρομολόγια ρο - ρο που πρόκειται να ξεκινήσουν μεταξύ Αλεξανδρούπολης – Σμύρνης είναι ευκαιρία.

«Με αυτό τον τρόπο ρίξαμε και τα θεμέλια των μελλοντικών συνεργασιών μας. Πιστεύουμε πως τα δρομολόγια που, αρχικά θα απευθύνονται στους διεθνείς μεταφορείς, στη συνέχεια θα εξελιχθούν ακόμη περισσότερο».

Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Εμπορικό Επιμελητήριο Σμύρνης, συμμετείχαν ο Πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου Σμύρνης Εκρέμ Ντεμιρτάς, ο Αντιπρόεδρος Ακίν Καζάντσογλου, ο Πρόεδρος του Λιμένα Αλεξανδρούπολης Χρήστος Σκευάς, ο Υποδιευθυντής Περιοχής Σμύρνης του Υφυπουργείου Ναυτιλίας Ορχάν Ιπέκογλου και Υπεύθυνος από τον Λιμένα Σμύρνης Αντινομάρχης Σιουκρού Καρά. Στη συνέχεια της συνάντησης πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο Λιμένα Αλσαντζάκ.


Πηγή:  http://www.gnomionline.gr/