Εκτελούσει πρόγραμμα της ΕΕ για την... αναπαραγωγή του γαύρου
"Δεν ξέραμε ότι χρειάζεται άδεια του ΥΠΕΞ για έρευνε στην Ελλάδα!", σχολιάζουν στελέχη του ΕΛΚΕΘΕ
ΝΕΩΤΕΡΕΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ
Αίσθηση προκάλεσε η αποκάλυψη της στήλης πριν μερικές μέρες ότι δόθηκε «άνωθεν εντολή» να σταματήσει τις έρευνές του στο Θρακικό Πέλαγος ελληνικό ερευνητικό αλιευτικό σκάφος, που μελετούσε την... αναπαραγωγή του γαύρου!!! Η κυβέρνηση εξακολουθεί να μη δίνει καμιά πληροφορία για αυτές τις «εντολές άνωθεν που υποχρέωσαν το «Φιλία» να διακόψει το έργο του, σε διεθνή ύδατα μεν μεταξύ Θάσου και Σαμοθράκης αλλά μέσα στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.
Το ψάξαμε παραπάνω το θέμα. Όπως μαθαίνουμε, το «Φιλία» πραγματοποιούσε (όχι ελληνικό αλλά) ευρωπαϊκό πρόγραμμα. Διατάχθηκε να διακόψει την έρευνά του, μόλις μισή ώρα αφού είχε αρχίσει δειγματοληψίες για την ποσότητα των πελαγικών ψαριών σε απόσταση 10 ναυτικών μιλίων δυτικά του Αϊ-Στράτη, ενώ του ζητήθηκε να καταπλεύσει άρον – άρον στον λιμένα της Αλεξανδρούπολης.
Ήταν οι πρώτη φορά εδώ και 20 χρόνια που ζητήθηκε κάτι τέτοιο. Ετσι, οι χειρισμοί των υπεύθυνων κυβερνητικών αξιωματούχων προκάλεσαν ερωτήματα στους ερευνητές του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ), που νιώθουν εκτεθειμένοι στους φορείς υλοποίησης των προγραμμάτων. Μάλιστα, σύμφωνα με την «Ελευθεροτυπία», δύο ερευνητές που μετείχαν στη διακοπείσα αποστολή, με γραπτή αίτησή τους στη ναυτική υπηρεσία του ΕΛΚΕΘΕ, ζητούν να πληροφορηθούν γιατί διακόπηκε το πρόγραμμα.
Η Γενική Γραμματεία Ερευνας και Τεχνολογίας, ως εποπτεύουσα αρχή του ΕΛΚΕΘΕ, σε ανακοίνωσή της σχετικά με τη διακοπή των ερευνών του «Φιλία», διευκρινίζει ότι «η αυτονόητη τήρηση των κανόνων του διεθνούς δικαίου εξασφαλίζεται με την υποχρέωση της έγκαιρης χορήγησης άδειας από το υπ. Εξωτερικών και τις άλλες αρμόδιες αρχές, σε αυτή όπως και σε κάθε ανάλογη περίσταση».
Ωστόσο, στέλεχος του ΕΛΚΕΘΕ απάντησε με νόημα: «Δεν ξέραμε ότι πρέπει να ρωτάμε το υπουργείο Εξωτερικών για έρευνες στην Ελλάδα»!..
Πηγή: http://www.flitzani.gr/