Δευτέρα 1 Νοεμβρίου 2010

Δημιουργεί μειονοτικό ζήτημα και στην Κίνα ο Νταβούτογλου

Επιχειρει να εκμεταλλευθεί την παρουσία της μειονότητας των Ουιγούρων
Επισκέφθηκε τις ημιαυτόνομες περιοχές τους, για πρώτη φορά στα χρονικά
   ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ



Διεκδικώντας ρόλο «δικαιωματικού ηγέτη» όλων των Τούρκων της υφηλίου, η Αγκυρα όχι μόνο συνεχίζει, αλλά και εντείνει τις προσπάθειές της για δημιουργία μειονοτικού ζητήματος στη μακρινή Κίνα.

Χαρακτηριστικά, μόλις την περασμένη Πέμπτη, ο Αχμέτ Νταβούτογλου (αριστερά) πραγματοποίησε, στο πλαίσιο της κινεζικής περιοδείας του, επίσημη επίσκεψη στην Αυτόνομη Περιοχή των Ουιγούρων (να σημειωθεί πως είναι ο πρώτος στα χρονικά Τούρκος ΥΠΕΞ που κάνει κάτι τέτοιο), την οποία μάλιστα χαρακτήρισε «περιοχή με ξεχωριστή σημασία για την Τουρκία».

Πιστή στην πάγια τακτική της, η Αγκυρα δεν παραλείπει σε κάθε ευκαιρία να υπενθυμίζει στο Πεκίνο τους «ιστορικούς και πολιτιστικούς δεσμούς» που αυτή διατηρεί με τους 8 εκατ. Ουιγούρους, καθώς και να το εγκαλεί για τη στάση του απέναντί τους (όπως συνέβη κατά τη διάρκεια των περσινών αιματηρών ταραχών).

Υπενθυμίζεται ότι η εν λόγω περιοχή (άλλοτε Ανατολικό Τουρκεστάν, σήμερα Σιντζιάνγκ) είναι πλούσια σε πετρέλαιο, φυσικό αέριο και βαμβάκι. Οσο για τους ίδιους του Ουιγούρους, αυτοί ετοιμάζουν βιομηχανική ζώνη στην πρωτεύουσα Ουρούμτσι και δηλώνουν πρόθυμοι να ενισχύσουν τη συνεργασία με την Τουρκία «σε κάθε επίπεδο».


Πηγή:  http://www.ethnos.gr/