Δευτέρα, 1 Νοεμβρίου 2010

Εκπέμπουν SOS οι αστυνομικοί στον Έβρο

Αιτία οι εξαθλιωμένοι λαθρομετανάστες που κατά χιλιάδες διασχίζουν τον ποταμό κάθε μήνα
Νέο πρωτοσέλιδο δημοσίευμα για το θέμα, αυτή τη φορά στην εφημερίδα "Παρασκευή και 13"

                  ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟΈνα βήμα από την ολοκληρωτική κατάρρευση βρίσκονται πλέον οι ακρίτες αστυνομικοί που υπηρετούν στο νομό Έβρου, καθώς μέρα και νύχτα τους τελευταίους μήνες καλούνται να αναχαιτίσουν το ολοένα και αυξανόμενο κύμα οργανωμένης λαθρομετανάστευσης που τείνει πλέον να πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Όπως λένε μάλιστα οι αστυνομικοί, υπάρχουν φορές που συλλαμβάνουν ακόμη και πεντακόσιους (500) λαθρομετανάστες μέσα σε ένα βράδυ. Αριθμός τεράστιος για τα δεδομένα των τοπικών υπηρεσιών που αδυνατούν πλέον να καλύψουν τις ανάγκες της περιοχής για στοιχειώδη αστυνόμευση και ασφάλεια, καθώς εκ των πραγμάτων έχει πέσει όλο το βάρος στην αντιμετώπιση του οργανωμένου δουλεμπορίου. Ούτε λόγος βέβαια να γίνεται για τις συνθήκες υγιεινής αλλά και για τα προγράμματα πρόνοιας που είναι σχεδόν ανύπαρκτα μπροστά στον τεράστιο όγκο των λαθρομεταναστών.

Το τεράστιο αυτό ζήτημα εξελίσσεται σε μείζον θέμα εθνικής ασφάλειας που απαιτεί πλέον μια διακλαδική συνεργασία των υπηρεσιών ασφαλείας και του στρατού που εδρεύει στην περιοχή των συνόρων. Το θέμα αποτέλεσε αντικείμενο ευρείας σύσκεψης και στο Πεντάγωνο.

Το Συμβούλιο Αρχηγών Γενικών Επιτελείων συνεδρίασε πρόσφατα με την παρουσία του Αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. Λευτέρη Οικονόμου και με αποκλειστικό θέμα την αντιμετώπιση του ανεξέλεγκτου κύματος λαθρομεταναστών που εισέρχονται σχεδόν αποκλειστικά από τον Έβρο. Αποφασίστηκε μάλιστα να ληφθούν άμεσα μέτρα για την αναχαίτιση του κύματος λαθρομεταναστών εξετάζονται μεταξύ άλλων ακόμη και την κατασκευή συγκεκριμένων έργων στα σημεία που αποτελούν πέρασμα, τα οποία έργα θα μπορούσαν να λειτουργήσουν αποτρεπτικά.


Μείωση διά θαλάσσης

Κοινή διαπίστωση πάντως στη σύσκεψη στο Πεντάγωνο ήταν η κατακόρυφη μείωση του φαινομένου της λαθρομετανάστευσης από τα νησιά του Αιγαίου. Σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση του προβλήματος διά θαλάσσης φαίνεται να διαδραματίζει και η ευρωπαϊκή δύναμη Frontex,εναέρια μέσα της οποίας περιπολούν τα θαλάσσια σύνορά μας.

Σύμφωνα μάλιστα με τα στοιχεία που παρουσιάζει ο «Ε», μόνο κατά το τελευταίο εννεάμηνο του 2010, σημειώθηκε εκρηκτική αύξηση παράνομης εισόδου από τα σύνορα του Έβρου, που αγγίζει το 372%(!) σε σχέση με το ίδιο εννεάμηνο πέρσι. Με πραγματικούς αριθμούς λοιπόν κατά το έτος 2009 οι αστυνομικοί συνέλαβαν από τον Ιανουάριο μέχρι και το Σεπτέμβριο 6.615 λαθρομετανάστες, ενώ κατά το ίδιο χρονικό διάστημα φέτος συνέλαβαν 31.219 λαθρομετανάστες. Με μια μικρή αλλά σημαντική λεπτομέρεια: το μόνο που δεν αυξήθηκε αλλά μειώθηκε κιόλας είναι η αστυνομική δύναμη στην περιοχή καθώς αυξήθηκαν οι αιτήσεις για συνταξιοδότηση λόγω των οικονομικών μέτρων και περικοπών.

 
Πηγή:  http://www.paraskevi13.com/