Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2010

Στη Βουλή η κατάργηση της ΔΟΥ Σουφλίου


ΕΡΩΤΗΣΗ
προς τον Γ. Παπακωνσταντίνου
κατέθεσε ο Αλ. Δερμεντζόπουλος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ

«Σύμφωνα με πληροφορίες, το Υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει την κατάργηση Δ.Ο.Υ. Β’ τάξης, μεταξύ των οποίων και της Δ.Ο.Υ. Σουφλίου με την αιτιολογία της αναδιάρθρωσης του φοροελεγκτικού μηχανισμού.

Η Δ.Ο.Υ. Σουφλίου λειτουργεί αδιάλειπτα για πάρα πολλά χρόνια. Τα τελευταία μάλιστα χρόνια στεγάζεται σε καινούριο ιδιόκτητο κτίριο. Σε περίπτωση υλοποίησης του σχεδιασμού κατάργησής της, οι κάτοικοι του Δήμου Σουφλίου αλλά και άλλων περιοχών μεγάλου τμήματος του κεντρικού Έβρου, θα εξυπηρετούνται με τεράστιες δυσκολίες, καθώς θα είναι υποχρεωμένοι να διανύουν μεγάλες αποστάσεις για την εκπλήρωση των υποχρεώσεών τους.

Στην συγκεκριμένη Δ.Ο.Υ. υπάγονται πολλές φορολογούμενες επιχειρήσεις, οι οποίες είναι διάσπαρτες σε πολύ μεγάλη έκταση, ακολουθώντας άλλωστε και το χαρακτηριστικό του ίδιου του Νομού, ο οποίος είναι ιδιαίτερα μεγάλος σε έκταση. Πρέπει επίσης να επισημάνουμε ότι στο νέο Καλλικρατικό Δήμο Σουφλίου υπάγεται μεγάλο τμήμα του ορεινού όγκου του Νομού. Επιπλέον, ο ορισμός της πόλης του Σουφλίου ως έδρα του νέου Δήμου Σουφλίου, προϋποθέτει την ενίσχυση της περιοχής με συγκέντρωση και νέων Υπηρεσιών και όχι την αποδυνάμωση της.

Η ακριτική αυτή περιοχή στηριζόμενη στην αγροτική κυρίως οικονομία, η οποία δοκιμάζεται ιδιαίτερα, δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσει και επιπλέον εμπόδια στην διοικητική εξυπηρέτηση εκ μέρους της Πολιτείας. Η πληθυσμιακή συρρίκνωση είναι εμφανής και αυξανόμενη.

Η περιοχή αυτή, όπως και όλες οι ανάλογα ευαίσθητες περιοχές και οι κάτοικοί της έχουν ανάγκη την ενίσχυση και την ενδυνάμωση των Υπηρεσιών εκ μέρους της Πολιτείας και όχι την αποδυνάμωσή τους. Η κατάργηση της Δ.Ο.Υ. Σουφλίου θα επιφέρει δυσλειτουργία στην περιοχή προβληματίζοντας τις τοπικές επιχειρήσεις, υποβάλλοντας τους πολίτες σε επιπλέον κόπο κι έξοδα για την πραγματοποίηση ακόμα και μιας απλής επίσκεψης στην φορολογική Αρχή κι ενισχύοντας την αίσθηση της ανασφάλειας κι εγκατάλειψης που ήδη υπάρχει διάχυτη.

Ενόψει όλων αυτών, ερωτάται ο κ. Υπουργός: Εάν προτίθεται να αναιρέσει τους σχεδιασμούς του Υπουργείου σχετικά με την κατάργηση της Δ.Ο.Υ. Σουφλίου».

.