Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2010

Αλ. Κοντός: "Πληρώνω τις οικολογικές μου ευαισθησίες"

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ του βουλευτή Ξάνθης και πρώην υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης στην αποστολή στη Βουλή δικογραφίας για τον ίδιο και τον Ευ. Μπασιάκο αναφορικά με κακοδιαχείριση 170 εκατ. ευρώ στο Ταμείο Θήρας και Δασών


Στη Βουλή παραπέμφθηκε, όπως ανέφερε το blog μας σε προηγούμενη ανάρτηση, η δικογραφία για κακοδιαχείριση 170 εκατ. ευρώ στο Ταμείο Θήρας και Δασών (το Ταμείο των κυνηγών) με εμπλεκόμενα πρόσωπα τους πρώην υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης, Ευάγγελο Μπασιάκο και Αλέξανδρο Κοντό.

Η δικογραφία σχηματίστηκε ύστερα από καταγγελίες της Ομάδας Κοινωνικής Εγρήγορσης. Ειδικότερα, ο λογαριασμός του εν λόγω Ταμείου χρησιμοποιήθηκε για άλλους σκοπούς εκτός από αυτούς που προβλέπει ο σχετικός νόμος.

Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Τέντες, εν συνεχεία, σύμφωνα με το άρθρο 86 του Συντάγματος διαβίβασε στη Βουλή τη δικογραφία, μέσω του υπουργείου Δικαιοσύνης, προκειμένου να διερευνηθούν ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες των δύο πρώην υπουργών.

Ο κ. Κοντός σε απάντησή του τόνισε ότι “όλες οι δαπάνες του εν λόγω Κεντρικού Ταμείου πραγματοποιήθηκαν με τις απολύτως νόμιμες διαδικασίες, συντάσσονταν από την Οικονομική Διεύθυνση, υποβάλλονταν προς έγκριση στον Προϋπολογισμό του έτους, αποστέλλονταν στο Υπουργείο Οικονομικών κι εγκρίνονταν στα πλαίσια του Προϋπολογισμού του Κράτους από τη Βουλή” ενώ ανέφερε ότι αυτές οι πιστώσεις “μπορεί να μην κατευθύνθηκαν αποκλειστικά σε έργα δασικής πολιτικής, αλλά κάλυπταν - όπως συνέβαινε και στο παρελθόν επί των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ- εγκεκριμένες δαπάνες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων”.


Αναλυτικά η απάντηση του κ. Κοντού

«Αντιλαμβάνομαι την ευαισθησία των οικολογικών οργανώσεων, οι οποίες έκαναν τη σχετική καταγγελία ότι οι πιστώσεις του Κεντρικού ταμείου Γεωργίας, Κτηνοτροφίας και Δασών δεν διετέθησαν για έργα δασικής πολιτικής και ότι δεν ενεργοποιήθηκε έγκαιρα το Ειδικό Ταμείο Δασών, ωστόσο για να μη δημιουργούνται λαθεμένες εντυπώσεις θα πρέπει να γίνει σαφές ότι:

Το Ειδικό Ταμείο Δασών συμπεριλαμβάνετο στο Κεντρικό Ταμείο Γεωργίας, Κτηνοτροφίας και Δασών που είναι Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου και διοικείται από πολυμελές Διοικητικό Συμβούλιο στη σύνθεση του οποίου μετέχουν Γενικοί Διευθυντές του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο Νομικός Σύμβουλος του Υπουργείου, εκπρόσωποι του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και του Υπουργείου Οικονομικών.

Στο Νομικό αυτό πρόσωπο προεδρεύει ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΑΑ&Τ.

Όλες οι δαπάνες του εν λόγω Κεντρικού Ταμείου πραγματοποιήθηκαν με τις απολύτως νόμιμες διαδικασίες, συντάσσονταν από την Οικονομική Διεύθυνση, υποβάλλονταν προς έγκριση στον Προϋπολογισμό του έτους, αποστέλλονταν στο Υπουργείο Οικονομικών κι εγκρίνονταν στα πλαίσια του Προϋπολογισμού του Κράτους από τη Βουλή.

Όλοι οι προϋπολογισμοί και οι δαπάνες του εν λόγω Ταμείου από το 2005 έως το 2009 ήταν εγκεκριμένοι, όλες οι δαπάνες που έγιναν έχουν ελεγχθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο και ουδεμία ατασθαλία, ούτε ενός ευρώ υπήρξε στην πραγματοποίηση των δαπανών αυτών.

Η ενεργοποίηση του Ειδικού Ταμείου Δασών, ως αυτόνομου Ταμείου, έγινε το 2007 επί Υπουργίας μου, με Υφυπουργό τον κ. Κώστα Κιλτίδη.

Κατά συνέπεια οι πιστώσεις του Κεντρικού Ταμείου Γεωργίας, Κτηνοτροφίας και Δασών μπορεί να μην κατευθύνθηκαν αποκλειστικά σε έργα δασικής πολιτικής, αλλά κάλυπταν - όπως συνέβαινε και στο παρελθόν επί των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ- εγκεκριμένες δαπάνες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων».

.