Τετάρτη 4 Μαΐου 2011

Η «17η νύχτα» από το 1ο Λύκειο Κομοτηνής

Κάνει πρεμιέρα αύριο στο στέκι της Πολιτιστικής Κίνησης

ΠΟΙΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΠΑΙΖΟΥΝ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ;
 


Την θεατρική παράσταση «Δέκατη έβδομη νύχτα» του Απόστολου Δοξιάδη ανεβάζει για δύο παραστάσεις την Τετάρτη 4 και την Πέμπτη 5 Μαΐου στις 8.30 το βράδυ η θεατρική ομάδα του 1ου γενικού λυκείου στο στέκι της Πολιτιστικής Κίνησης Ροδόπης.

Το έργο εκτυλίσσεται στο Πρίνστον, στα τέλη της δεκαετίας του 1970 και στήνει μια υποθετική εκδοχή των τελευταίων ημερών της ζωής του Κουρτ Γκέντελ, του ανθρώπου που οι ομότεχνοί του ονόμασαν «νέο Αριστοτέλη». Αν και ο Γκέντελ είναι μια από τις μεγαλύτερες επιστημονικές μορφές της νεότερης εποχής τον θάνατό του τον καλύπτει ένα μυστήριο, που κυριαρχείται από την άποψη ότι πέθανε αρνούμενος τροφή, από φόβο μήπως κάποιος τον δηλητηριάσει. Στη «Δέκατη Έβδομη Νύχτα», η πραγματική διαδρομή του Γκέντελ διασταυρώνεται με αυτήν ενός φανταστικού προσώπου, της Μαίρη Πίρσον, διαιτολόγου του νοσοκομείου, που έχει ιδιαίτερους επαγγελματικούς - αλλά όχι μόνο - λόγους να θέλει να τον πείσει να φάει. Σε μια αντιπαράθεση που, αναπάντεχα, συχνά αποκτά την υφή της κωμωδίας, η Μαίρη προσπαθεί να διεισδύσει στο νου του Γκέντελ, προσπάθεια που σιγά-σιγά τη φέρνει αντιμέτωπη με την εντυπωσιακή αλήθεια που εκφράζει το θεώρημά του: τη Μη-πληρότητα της λογικής. Στο έργο εμπλέκονται σε σημαντικούς ρόλους, μια ηθοποιός που αφηγείται την παράσταση και η ανορεξική αδελφή της Σάντρα, κόρες και οι δύο της Μαίρη Πίρσον και ο περίφημος μαθηματικός Χίλμπερτ ο οποίος, ως αντίπαλος του Γκέντελ, δίνει μια παράσταση υπερασπιζόμενος την «πληρότητα» της λογικής.


Ο ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ:  O Aπόστολος Κ. Δοξιάδης γεννήθηκε το 1953 στην Aυστραλία και μεγάλωσε στην Eλλάδα. Στα δεκαπέντε του χρόνια έγινε δεκτός από το Πανεπιστήμιο Columbia της Nέας Yόρκης, όπου σπούδασε μαθηματικά. Έχει σκηνοθετήσει στο θέατρο και στον κινηματογράφο. Tαινίες του είναι η Yπόγεια Διαδρομή και Tεριρέμ (Bραβείο CICAE, Διεθνές Φεστιβάλ Bερολίνου), The Tragical History of Jackson Pollock, Abstract Expressionist. Mυθιστορήματά του είναι τα Bίος Παράλληλος, Mακαβέττας, O θείος Πέτρος και η Eικασία του Γκόλντμπαχ, Aπό την παράνοια στους αλγόριθμους (περιέχει το θεατρικό έργο «Δέκατη Έβδομη Νύχτα») και το graphic novel Logicomix. O θείος Πέτρος και το Logicomix είναι διεθνή μπεστ-σέλερ.


ΟΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ (Θεατρική Ομάδα 1ου Γενικού Λυκείου Κομοτηνής)