Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου 2010

Ρινοδέλφινο νεκρό σε παραλία του Φαναρίου Ροδόπης

Το θηλαστικό εξέτασε κτηνίατρος από την Ξυλαγανή

Ενημερώθηκαν αμέσως οι Λιμενικές Αρχές
      ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ


Σε νεκρό ρινοδέλφινο σύμφωνα με όλα τα σχετικά στοιχεία έπεσαν οι λιμενικοί κατά την περιπολία τους στην παραλιακή ζώνη του Φαναρίου Ροδόπης, που εντόπισαν το θηλαστικό σε προχωρημένη σήψη, όπως το είχε εκβράσει η θάλασσα.

Το ρινοδέλφινο είναι ένα δελφίνι που προτιμά τις ακτές και γι’ αυτό είναι το πιο γνωστό στον άνθρωπο. Πολύ σπάνια θα το συναντήσουμε στα ανοιχτά ή στα πολύ βαθιά νερά. Τους αρέσει να ακολουθούν τα πλοία στα ταξίδια τους και κολυμπούν πολύ γρήγορα και μπορούν να ξεπεράσουν με ευκολία τα 30 χιλιόμετρα την ώρα.

Το είδος αυτό απαντάται σε όλες τις Μεσογειακές ακτές. Σε ορισμένες περιοχές μπορούν να σχηματιστούν κοπάδια με περισσότερα από 100 ζώα. Τρέφεται με ψάρια που σχηματίζουν κοπάδια, όπως σαρδέλες, σκουμπριά, ρέγκες και κυνηγά κατά ομάδες. Αποκτά βάρος μέχρι 400 κιλά και έχει μήκος από 2 έως 4 μέτρα. Το χρώμα της κοιλιάς του ρινοδέλφινου ποικίλλει από ανοικτό γκρίζο έως άσπρο ή ροζ-άσπρο, η πλάτη του είναι γκριζόμαυρη και τα πλευρά του σχεδόν ομοιόμορφα γκρίζα. Το ραχιαίο του πτερύγιο είναι τριγωνικό και μυτερό στην άκρη, εκτεινόμενο σαφώς προς τα πίσω.

Για το συγκεκριμένο δελφίνι του Φαναρίου κλήθηκε κτηνίατρος από την Ξυλαγανή Ροδόπης που το εξέτασε χωρίς όμως να μπορεί να προσδιορίσει τα αίτια του θανάτου του. Ο λιμενάρχης αρχικελευστής Κων. Τρακαλιαρούδης ενημέρωσε το ινστιτούτο κητολογικών ερευνών για το θάνατο του δελφινιού, ενώ έγινε η προβλεπόμενη ταφή του.


Πηγή:   http://www.xronos.gr/