Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2010

Δραματική διάσωση δύο ανδρών στον ποταμό Λίσσο Ροδόπης

Παρασύρθηκε το αυτοκίνητό τους από τα ορμητικά νερά όταν πήγαν να περάσουν από ιρλανδική διάβαση παρά την προειδοποίηση που υπήρχε

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ


Στις 4 το απόγευμα της Τρίτης 21 Δεκεμβρίου 2010, φορτηγό αυτοκίνητο των Αλευρόμυλων Αρριανών, με δυο επιβαίνοντες, αγνοώντας την προειδοποιητική σήμανση που είχε τοποθετήσει το Αστυνομικό Τμήμα Φιλλύρας, εισήλθε στην ιρλανδική διάβαση του ποταμού Λίσσου στο 2ο χλμ της επαρχιακής οδού Φιλλύρας – Αρριανών, με αποτέλεσμα τα ορμητικά νερά του ποταμού, ύψους περίπου ενός μέτρου, να παρασύρουν το φορτηγό και να εγκλωβιστούν μέσα στο ποτάμι οι δύο άνδρες οι οποίοι και ανέβηκαν στην οροφή του αυτοκινήτου καλώντας σε βοήθεια.

Τα ορμητικά νερά προερχόντουσαν από τον ορεινό όγκο της Ροδόπης, όπου λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας έλιωσαν τα χιόνια των προηγουμένων ημερών. Αμέσως έσπευσαν στο σημείο δυνάμεις της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής, της 4ης ΕΜΑΚ και της Νομαρχίας Ροδόπης. Λόγω της δυσκολίας της κατάστασης και του ιδιαίτερα δύσκολου σημείου του εγκλωβισμού ζητήθηκε από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας η συνδρομή διασωστικού ελικοπτέρου το οποίο τελικά δεν απογειώθηκε, διότι τρεις άνδρες της 4ης ΕΜΑΚ με επικεφαλής τον Υποδιοικητή Σάκη Αραμπατζίδη με χρήση βάρκας και εξωλέμβιας μηχανής μεγάλου κυβισμού, κινούμενοι με αριστοτεχνικό τρόπο και άριστο επαγγελματισμό, κατάφεραν να απεγκλωβίσουν τους δύο άνδρες οι οποίοι διακομίσθηκαν στο Νοσοκομείο για προληπτικούς λόγους για ενδεχόμενο υποθερμίας.

Να σημειωθεί ότι παρόντες ήταν ο Διοικητής της ΠΥ Κομοτηνής Βασίλης Παυλακάκης, η Αστυνομικός Διευθυντής Αθηνά Πετροπούλου, ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος Φιλλύρας Ιμπραήμ Ισμαήλ, ο Αντινομάρχης Μουζαφέρ Μουχταρέμ και ο Αναπληρωτής Νομάρχη Κώστας Κατσιμίγας ο οποίος ενημέρωνε συνεχώς τον Νομάρχη Άρη Γιαννακίδη και τον Νεοκλεγέντα Αντιπεριφερειάρχη Ροδόπης Παύλο Δαμιανίδη, οι οποίοι βρισκόντουσαν στην Αθήνα και δραστηριοποιήθηκαν για την απογείωση του διασωστικού ελικοπτέρου από τη Λήμνο, το οποίο τελικά δεν χρειάστηκε, λόγω της επιτυχημένης επιχείρησης της 4ης ΕΜΑΚ. Επίσης δεν χρειάστηκε τελικά ερπυστριοφόρο χωματουργικό μηχάνημα το οποίο έσπευσε στην περιοχή με τη συνδρομή του επικαθήμενου της Νομαρχίας Ροδόπης. Η επιχείρηση έληξε στις 7 το απόγευμα.

Να σημειωθεί ότι η Νομαρχία εδώ και δύο μήνες έχει επιδοθεί σε ένα αγώνα ενημέρωσης διανέμοντας τις παρακάτω οδηγίες σε 5000 αντίτυπα:


ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΡΟΔΟΠΗΣ


ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ


ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΙΣ ΙΡΛΑΝΔΙΚΕΣ ΔΙΑΒΑΣΕΙΣ!!!


Σε κάποια σημεία του οδικού δικτύου ορισμένοι δρόμοι συναντιούνται με χείμαρρους, χωρίς να υπάρχει γέφυρα.


Για τη διευκόλυνση των οχημάτων έχει κατασκευαστεί τσιμεντένιο οδόστρωμα. Η κατασκευή αυτή ονομάζεται διεθνώς Ιρλανδική διάβαση.


Η διέλευση από τις διαβάσεις αυτές είναι ασφαλής μόνον όταν δεν υπάρχει νερό ή υπάρχει ελάχιστο. Τους χειμερινούς μήνες ύστερα από βροχοπτώσεις η μετά από χιονόπτωση και λιώσιμο του χιονιού ,στις ιρλανδικές διαβάσεις εμφανίζονται μεγάλες ποσότητες νερού, οπότε η διέλευση είναι πολύ επικίνδυνη γιατί υπάρχει περίπτωση το νερό να παρασύρει όχημα με τους επιβάτες του με τραγικές συνέπειες.


Στο νομό μας υπάρχουν παντού εναλλακτικές διαδρομές. Διανύοντας λίγα χιλιόμετρα παραπάνω πηγαίνουμε στον προορισμό μας ακολουθώντας διαδρομή με γέφυρα.


ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΛΟΓΟΥΣ:


• ΔΕΝ ΠΕΡΝΑΜΕ ΑΠΟ ΙΡΛΑΝΔΙΚΕΣ ΔΙΑΒΑΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΜΑΣ ΟΤΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΟΛΥ ΝΕΡΟ.


• ΔΕΝ ΠΕΡΝΑΜΕ ΚΑΘΟΛΟΥ ΜΕ ΤΟ ΔΙΚΥΚΛΟ ΜΑΣ ΟΤΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΛΙΓΟ ΝΕΡΟ.


• ΣΥΜΜΟΡΦΩΝΟΜΑΣΤΕ ΠΑΝΤΑ ΜΕ ΤΙΣ ΥΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΡΧΩΝ.


• ΔΕΝ ΠΕΡΝΑΜΕ ΑΠΟ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ ΔΙΑΒΑΣΕΙΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΕΑΝ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ Η ΜΟΝΙΜΗ ΣΗΜΑΝΣΗ.


• ΔΕΝ ΥΠΕΡΕΚΤΙΜΟΥΜΕ ΠΟΤΕ ΤΙΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΟΧΗΜΑΤΟΣ ΜΑΣ.


• ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΛΙΓΑ ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΦΤΑΝΟΥΜΕ ΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΟΝ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟ ΜΑΣ.


Πηγή:  http://piazzadelpopolo.blogspot.com/