Κυριακή 5 Δεκεμβρίου 2010

Στο ευρωστόχαστρο για Ρομά και "Τουρκικές Ενώσεις" της Θράκης

Θα βρεθεί επί τριήμερο η Ελλάδα στο Συμβούλιο της Ευρώπης

Αφορμή η εκπαίδευση των αθιγγάνων και η μη αναγνώριση συλλόγων που ιδρύονται από μειονοτικούς
     ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ


Στο στόχαστρο της -υπό τουρκικής, πλέον, προεδρίας- Επιτροπής των υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, θα βρεθεί, επί τριήμερο, η Ελλάδα, για το γεγονός ότι αρνείται, μετ' επιτάσεως, να εφαρμόσει τελεσίδικες αποφάσεις του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που αφορούν τις καταδίκες της για την αδυναμία της να προσφέρει εκπαίδευση στα παιδιά των Ρομά και την άρνησή της να αναγνωρίσει την Ενωση που ιδρύθηκε από μειονοτικούς μουσουλμάνους στη Δ. Θράκη.

Η Επιτροπή των Υπουργών του ΣτΕ, αρμόδιο όργανο για την επίβλεψη της εκτέλεσης των αποφάσεων του Δικαστηρίου στα 47 κράτη-μέλη του Οργανισμού, που συνεδριάζει σήμερα, αύριο και μεθαύριο στο Στρασβούργο, έκρινε ότι οι δύο αυτές υποθέσεις κατά της Ελλάδος, μαζί με 21 υποθέσεις που αφορούν άλλες χώρες, χρήζουν ειδικής εξέτασης και ενδεχομένως της λήψης επιπρόσθετων μέτρων συμμόρφωσης.

Η υπόθεση Σαμπάνης κατά Ελλάδος αφορά την αποτυχία της ελληνικής κυβέρνησης να εντάξει σε κανονικά σχολικά προγράμματα και να προσφέρει εκπαίδευση σε παιδιά από οικογένειες Ρομά, το διάστημα 2004-2005, αναγκάζοντάς τα να συμμετέχουν σε προπαρασκευαστικά τμήματα.

Η υπόθεση Μπεκίρ Ούστα, για την οποία η Ελλάδα έχει ήδη καταδικασθεί, τελεσίδικα, για παραβίαση των άρθρων της Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων περί αναγνώρισης Ενώσεων, αφορά την άρνηση των ελληνικών αρχών να αναγνωρίσουν την Ενωση που ιδρύθηκε από μειονοτικούς μουσουλμάνους στη Δ. Θράκη.

Η άρνηση των ελληνικών αρχών βασίστηκε τότε στο επιχείρημα ότι η βασική ιδέα των Ενώσεων ήταν η προώθηση της ύπαρξης τουρκικής μειονότητας στην Ελλάδα, σε αντιδιαστολή με τα όσα πρεσβεύει η Συνθήκη της Λωζάννης του 1923.

 
Πηγή:  http://www.enet.gr/