Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου 2010

«Απόδραση» από το Φυλάκιο του Εβρου

Σε ξενώνα της Αρσις
στη Θεσσαλονίκη
οδηγήθηκαν 5 από τα 20 παιδιά
που φυλάσσονταν
στο Κέντρο Φύλαξης
Παράνομων Μεταναστών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ


Σε ένα λεωφορείο της ΕΛΑΣ, που αυτήν τη φορά θα τους οδηγούσε προς την ελευθερία, επιβιβάστηκαν χτες το πρωί είκοσι παιδιά από το Κέντρο Υποδοχής Προσφύγων στον Εβρο, έχοντας ως προορισμό δύο ιδρύματα, στη Θεσσαλονίκη και τα Ιωάννινα.

Κάποια από τα παιδιά αυτά βρίσκονταν στους θαλάμους του Κέντρου στο Φυλάκιο του Εβρου μέχρι και δύο μήνες, ενώ όλα τους είχαν περάσει από την Τουρκία στην Ελλάδα ασυνόδευτα, έχοντας ένα και μοναδικό όνειρο, να επανενωθούν και πάλι με τις οικογένειές τους ή με συγγενείς που βρίσκονται στην Αθήνα, καθώς και σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις. Ωστόσο, όπως επισημαίνουν αστυνομικοί αλλά και μέλη μη κυβερνητικών οργανώσεων, η μεταφορά των παιδιών αυτών σε ιδρύματα είναι μία καθαρά τυπική διαδικασία, αφού όλα σχεδόν τα ανήλικα αποχωρούν από τους χώρους αυτούς το αργότερο μέσα στο επόμενο 24ωρο από την άφιξή τους προς όποιους προορισμούς θέλουν...

Χτες, είκοσι παιδιά ηλικίας από δώδεκα ετών και πάνω επιβιβάστηκαν σε λεωφορείο, που μετέφερε τα πέντε από αυτά σε ξενώνα της οργάνωσης «Αρσις» στη Θεσσαλονίκη, ενώ τα υπόλοιπα οδηγήθηκαν στο Κέντρο Παιδικής Μέριμνας στην Κόνιτσα Ιωαννίνων.Το μεσημέρι τα πέντε παιδιά, τέσσερα με καταγωγή από το Αφγανιστάν κι ένα από τη Σομαλία, έφτασαν στον ξενώνα της Θεσσαλονίκης. Μάλιστα, όπως δήλωσε ένας από τους υπεύθυνους της οργάνωσης, από την πρώτη στιγμή και τα πέντε δήλωσαν στο προσωπικό ότι επιθυμούν να φύγουν και είναι πολύ πιθανό να έχουν ήδη αποχωρήσει έως σήμερα το πρωί. Πάντως, όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει ο ίδιος, όταν τα παιδιά είναι κάτω των 14 ετών προσπαθούν να επικοινωνήσουν με συγγενείς τους, ώστε να τα παραλαμβάνουν αυτοί. Παλαιότερα είχαν φροντίσει να εντοπίσουν τους γονείς δύο παιδιών, ενός 11χρονου κοριτσιού και του λίγο μεγαλύτερου αδερφού της, οι οποίοι βρίσκονταν στη Γερμανία, με αποτέλεσμα την επανασύνδεση της οικογένειας.


Χρονοβόρα διαδικασία

Ωστόσο, όπως τονίζουν αξιωματικοί, η διαδικασία που ακολουθείται για τη μεταφορά ενός παιδιού σε ίδρυμα είναι ιδιαίτερα χρονοβόρα κι έχει ως αποτέλεσμα τα ασυνόδευτα ανήλικα να παραμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα στο Κέντρο Υποδοχής Προσφύγων του Εβρου, ζώντας στοιβαγμένα σε ένα θάλαμο κάτω από άθλιες συνθήκες. «Κάθε φορά που εντοπίζουμε ένα ασυνόδευτο παιδί ενημερώνεται ο εισαγγελέας. Αυτός με τη σειρά του επικοινωνεί με το υπουργείο Υγείας, μέσω του οποίου γίνονται οι απαιτούμενες ενέργειες για να εντοπιστούν κενές θέσεις σε ιδρύματα της χώρας που δέχονται παιδιά», εξηγεί αξιωματικός της ΕΛΑΣ. Οπως προσθέτει, αυτό έχει ως αποτέλεσμα να συγκεντρώνονται κατά καιρούς μέχρι και 100 - 120 ασυνόδευτα παιδιά στο Κέντρο Υποδοχής στο Φυλάκιο του Εβρου.


Πηγή:   http://www.aggelioforos.gr/