Πέμπτη, 2 Δεκεμβρίου 2010

Χρ. Παπουτσής: "Θετικά δείγματα από την παρουσία της Frontex"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ
ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ
ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ
ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ
ΚΑΙ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ
ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ

Σημαντική χαρακτήρισε την παρατηρούμενη μείωση της λαθρομεταναστευτικής πίεσης στα ελληνοτουρκικά χερσαία σύνορα, όπως καταγράφεται στην έκθεση της Επιτροπής για ενίσχυση της προστασίας των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής.

Μιλώντας στο Συμβούλιο δικαιοσύνης και εσωτερικών υποθέσεων της ΕΕ που πραγματοποιήθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες, ο κ. Παπουτσής τόνισε ότι τα πρώτα αυτά θετικά δείγματα θα πρέπει να παγιωθούν και προς την κατεύθυνση αυτή ζήτησε την επίσπευση των πρωτοβουλιών της Επιτροπής.

Συγκεκριμένα ζήτησε:

-Να υπογραφεί το ταχύτερο δυνατό η Ευρωπαϊκή Συμφωνία Επανεισδοχής με την Τουρκία, Συμφωνία η οποία θα πρέπει να σέβεται πλήρως το κοινοτικό κεκτημένο, τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ενωσης και τα συμφέροντα των κρατών-μελών.

-Να αρχίσει να εφαρμόζεται η Συμφωνία Επανεισδοχής με το Πακιστάν.

-Να ασκηθεί πολιτική πίεση προς τα τρίτα κράτη προέλευσης και διέλευσης προκειμένου να μειωθούν οι παράνομες μεταναστευτικές ροές.

Προκειμένου η Ελλάδα να αντιμετωπίσει την έκτακτη κατάσταση στην οποία βρίσκεται, εξαιτίας της τεράστιας λαθρομεταναστευτικής πίεσης που υφίσταται, ο υπουργός σημείωσε ότι η χώρα μας εφαρμόζει ήδη τις προβλέψεις του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την αναμόρφωση του συστήματος ασύλου και τη διαχείριση της μετανάστευσης.

Όπως υπογράμμισε εξάλλου, η Ελλάδα δεν αντέχει σε επίπεδο υποδομών να αντιμετωπίζει μόνη της το κοινό ευρωπαϊκό πρόβλημα της ανάσχεσης της παράνομης μετανάστευσης. Η συνεργασία μεταξύ των κρατών-μελών, πρόσθεσε, θα πρέπει να είναι συγκεκριμένη και άμεση, διαφορετικά, απειλείται, όπως είπε, η ασφάλεια των πολιτών και η συνοχή της ευρωπαϊκής κοινωνίας.

.