Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου 2010

Πρεμιέρα προστίμων για το κάπνισμα στην Κομοτηνή

Με 600 ευρώ τιμωρήθηκε ιδιοκτήτης καταστήματος στην πλατεία γιατί δεν αφαίρεσε τα σταχτοδοχεία από τα τραπέζια Επώνυμες καταγγελίες στη γραμμή 1142 διαβιβάστηκαν από τη Διεύθυνση Υγείας Ροδόπης στη Δημ. Αστυνομία
      ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ

Σχεδόν δύο μήνες μετά την επίσημη εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου στη χώρα μας και συγκεκριμένα στις 26 Νοεμβρίου βεβαιώθηκε στην Κομοτηνή το πρώτο πρόστιμο για τη μη τήρηση των διατάξεων του εν λόγω νόμου σε ιδιοκτήτη καφετέριας στην κεντρική πλατεία της πόλης. Το πρόστιμο των 600 ευρώ βαρύνει τον καταστηματάρχη, ο οποίος δεν φρόντισε να απομακρύνει τα σταχτοδοχεία από τα τραπέζια αποθαρρύνοντας έτσι τους πελάτες από τη βλαβερή συνήθεια και γι’ αυτό τιμωρήθηκε με χρηματική ποινή.

Ο έλεγχος στο εν λόγω κατάστημα έγινε από τη δημοτική αστυνομία Κομοτηνής και κατόπιν σχετικής καταγγελίας. Οι πρώτες καταγγελίες για την μη εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, όπως αυτές αποτυπώθηκαν στη γραμμή 1142 και αφορούσαν την περιοχή μας, διαβιβάστηκαν στη δημοτική αστυνομία μέσω της Διεύθυνσης Υγείας Ροδόπης στις 11 Νοεμβρίου.

Από τότε ουσιαστικά ξεκίνησε η εντατικοποίηση των ελέγχων, αφού μέχρι τότε παρατηρήθηκε ένα κλίμα χαλαρότητας, το οποίο από πολλούς αποδόθηκε και στην προεκλογική περίοδο, αφού πανελλαδικά σημειώθηκε το φαινόμενο οι υποψήφιοι αιρετοί να μη θέλουν να δυσαρεστήσουν ψηφοφόρους. Οι υποψήφιοι, προσπαθώντας να αποφύγουν τις συγκρούσεις µε τους εστιάτορες και τους ιδιοκτήτες καφετεριών και µπαρ της εκλογικής περιοχής τους, έδωσαν άτυπη οδηγία στη δηµοτική αστυνοµία να µην κόβει κλήσεις στους παραβάτες. Στον δήμο Κομοτηνής 8 μέλη της δημοτικής αστυνομίας έχουν επωμιστεί τον έλεγχο εφαρμογής του αντικαπνιστικού νόμου, ενώ δικαίωμα ελέγχου έχει και η Διεύθυνση Υγείας. Βέβαια δεν έχει γίνει γνωστό αν η Διεύθυνση διαθέτει το προσωπικό εκείνο που θα βγει στους δρόμους για τη διενέργεια ελέγχων.

Η αρχή στα πρόστιμα έγινε στην Κομοτηνή, αλλά παραμένει άγνωστο ποιοι θα είναι οι επαγγελματίες που θα επιβαρυνθούν με πρόστιμα, μέχρι το υπουργείο Υγείας να αποφασίσει να ελαστικοποιήσει το νόμο. Η απουσία ελέγχων σε συνδυασμό με τις συνεχείς κυβερνητικές εξαγγελίες για αλλαγή στον αντικαπνιστικό νόμο, έχει ως αποτέλεσμα πολίτες και επαγγελματίες να μην τηρούν τις διατάξεις. Είναι άλλωστε γνωστό ότι οι καταστηματάρχες από το πρώτο κιόλας μήνα εφαρμογής του μέτρου είχαν ξεκινήσει αντικαπνιστική ανταρσία, επικαλούμενοι την πτώση του τζίρου κατά 50%, λόγω της κρίσης, αλλά και των αντικαπνιστικών μέτρων. Έτσι, επιτρέπουν στους πελάτες τους να ανάβουν τσιγάρο, προσφέροντάς τους αυτοσχέδια τασάκια για να κρατήσουν τα προσχήματα, φαινόμενο που παρατηρείται σε πολλά καταστήματα της περιοχής μας. Περίπου τρεις μήνες μετά την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου σε κλειστούς δημόσιους χώρους, οι πολίτες της Κομοτηνής δεν φαίνεται να σβήνουν το τσιγάρο και οι καταστηματάρχες αρνούνται να συμμορφωθούν. Την ίδια στιγμή ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας παρουσιάζει στοιχεία σύμφωνα με τα οποία, κάθε χρόνο, πάνω από 600.000 άνθρωποι πεθαίνουν παγκοσμίως εξαιτίας του παθητικού καπνίσματος, ενώ η χώρα μας διατηρεί τη θλιβερή πρωτιά στην κατανάλωση προϊόντων καπνού, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του ευρωβαρόμετρου.

Ακριβώς επειδή η προσαρμογή των Ελλήνων στα αντικαπνιστικά μέτρα είναι απογοητευτική ο Δεκέμβριος αναμένεται να είναι ο μήνας επαναξιολόγησης του αντικαπνιστικού νόμου.


Πηγή:   http://www.xronos.gr/