Σάββατο 4 Δεκεμβρίου 2010

H Ευρώπη αλληλέγγυα της Ελλάδας για την παράνομη μετανάστευση

Ωστόσο όποιος μετανάστης συλλαμβάνεται σε άλλη χώρα της ΕΕ, στέλνεται στην Ελλάδα και αναλαμβάνουμε εμείς να βρούμε τρόπο να τον στείλουμε πίσω στην πατρίδα του

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΑΡΜΟΔΙΑΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΗΣ ΕΕ

Μιλώντας στο EURANET ο πρόεδρος της αρμόδιας επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Simon Bussutil, τόνισε ότι με τη συνθήκη του Δουβλίνου 2 ως έχει, όποιος εισέρχεται λαθραία στην Ελλάδα και βρίσκεται λαθραία σε άλλη Ευρωπαϊκή χώρα, τότε η χώρα υποδοχής νομιμοποιείται να τον απελάσει και να τον στείλει πίσω στην Ελλάδα.

Το γεγονός αναμφισβήτητα δημιουργεί μία κατάσταση στην οποία η Ελλάδα κατά βάση σηκώνει το βάρος όλης της Ευρώπης.

Μάλιστα, τόνισε ότι το Συμβούλιο των Υπουργών της Ευρώπης δεν είναι υπέρ της λύσης την οποία προωθεί το κοινοβούλιο για τροποποίηση της συνθήκης του Δουβλίνου. Το κοινοβούλιο θέλει να απαγορεύσει την επιστροφή των παράνομων μεταναστών στις χώρες που αντιμετωπίζουν εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες. Οπως είπε χαρακτηριστικά, «όλοι γνωρίζουμε την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα και η Μάλτα». Αν η Ευρωπαϊκή Ένωση τάσσεται δε υπέρ μίας κοινής Ευρωπαϊκής πολιτικής ασύλου, τότε η αλληλεγγύη μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών είναι απαραίτητο στοιχείο και «δεν είναι δυνατό να μένει η Ελλάδα μόνη της σηκώνοντας αυτό το τεράστιο βάρος». Το Συμβούλιο από την πλευρά του, είπε έχει αφήσει το ζήτημα στο ράφι για 2 χρόνια και πριν 2 εβδομάδες απλώς ανακοίνωσε τη διαφωνία του με το κοινοβούλιο.

Ο κ. Bussutil εξήγησε ότι ναι μεν το Ευρωπαίκό κοινοβούλιο στηρίζει την Ελλάδα, αλλά και η Ελλάδα με τη σειρά της έχει ευθύνη για τη δημιουργία υπηρεσιών ασύλου, που θα παρέχουν διεθνή προστασία στους ανθρώπους που πραγματικά την έχουν ανάγκη. Αν η Ελλάδα αναλάβει τις ευθύνες της, τόνισε, η αλληλεγγύη στο ζήτημα πρέπει να γίνει προτεραιότητα. Επισήμανε μάλιστα, ότι η Ελλάδα δε μπορεί να λύσει το πρόβλημα μόνη της, γιατί η παράνομη μετανάστευση είναι ένα Ευρωπαϊκό ζήτημα το οποίο απαιτεί ευρωπαϊκή λύση.
 
 
Πηγή:  http://www.skai.gr/