Σάββατο 4 Δεκεμβρίου 2010

Σύννεφα πάνω από την ΣΕΚΑΠ στην Ξάνθη

Αβεβαιότητα μετά τις ραγδαίες εξελίξεις στην Αγροτική Τράπεζα, που προτίθεται να αποσυρθεί από τις συμμετοχές της σε όλες τις συνεταιριστικές οργανώσεις

ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ; ΜΑΘΕΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ



Αβεβαιότητα στη ΣΕΚΑΠ. Οι ραγδαίες εξελίξεις των τελευταίων ημερών στο θέμα της ΑΤΕ, παρασύρουν στην αβεβαιότητα τις συνεταιριστικές επιχειρήσεις και κύρια τη ΣΕΚΑΠ που πλήττεται ταυτόχρονα από την κρίση στην αγορά των τσιγάρων. Οι συζητήσεις για συγχώνευση της Αγροτικής Τράπεζας έχουν ενταθεί τις τελευταίες μέρες με πιθανότερο σενάριο αυτό τη συγχώνευσης με το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και τα Ταμείο Παρακαταθηκών.



Η πιθανή συγχώνευση, για την οποία δεν υπάρχει σαφής κυβερνητική θέση, εμπλέκει στις συζητήσεις την Τρόϊκα που εγείρει συγκεκριμένες απαιτήσεις που αφορούν σε περικοπές στην ΑΤΕ προκειμένου να γίνει αποδεκτή η συγχώνευση. Αν και δεν υπάρχει ξεκάθαρη αναφορά στις συμμετοχές της Τράπεζας στις συνεταιριστικές επιχειρήσεις, θεωρείται δεδομένο θα υπάρξουν εξελίξεις, στην περίπτωση που προχωρήσει το σενάριο. Άλλωστε οποιαδήποτε μεταβολή στην κατάσταση της Τράπεζας θα συμπαρασύρει τις επιχειρήσεις, προκαλώντας αλλαγές και, φυσικά, ιδιωτικοποιήσεις.



Όπως αναφέρουν γνώστες του θέματος, στο επίκεντρο βρίσκονται αυτή τη στιγμή η Δωδώνη και τη ΕΒΖ, όπου η ΑΤΕ κατέχει την πλειοψηφία των μετοχών και μπορεί να υλοποιήσει άμεσα τις αποφάσεις της και ακολουθούν οι υπόλοιπες εταιρίες.



K.Γαβριηλίδης: Η ΑΤΕ δεν αποφασίζει μόνη της για ΣΕΚΑΠ



Η αβεβαιότητα για τους εργαζόμενους είναι δεδομένη και ο Κώστας Γαβριηλίδης, Πρόεδρος του Σωματείου αναφέρει στο XanthiPress.gr «Έχουν δείξει τις προθέσεις τους και αναμένουμε εξελίξεις μέχρι το καλοκαίρι. Το παρήγορο είναι ότι στην περίπτωση της ΣΕΚΑΠ, η Τράπεζα έχει το 44% των μετοχών, δεν αποφασίζει μόνη και πρέπει να συνομιλήσει με τους υπόλοιπους μετόχους που εκφράζουν την τοπική κοινωνία».



Το ενδιαφέρον βέβαια είναι διεθνές, αν και μέχρι στιγμής διαψεύδονται οι φήμες για ινδικό ή κινέζικο ενδιαφέρον όπως διαψεύδεται δημοσίευμα αθηναϊκής εφημερίδας για πιθανή πώληση σε τούρκο επιχειρηματία . Το πεδίο, όμως, θα είναι ανοιχτό για τους επιχειρηματίες και είναι ορατό το ενδεχόμενο διεθνούς διαγωνισμού, εφόσον όλες οι πλευρές συγκλίνουν στην τήρηση όρων διαφάνειας, στην περίπτωση που δρομολογηθεί ιδιωτικοποίηση. Δεδομένο είναι ότι η πιθανότητα παραχώρησης της ΣΕΚΑΠ είναι σήμερα ορατή περισσότερο από κάθε άλλη φορά στο παρελθόν.



Πηγή:  http://www.xanthipress.gr/