Κυριακή 2 Ιανουαρίου 2011

Πρωτοσέλιδο στην Τουρκία το «ντουβάρι» στον Έβρο

Στην πρώτη σελίδα των περισσοτέρων εφημερίδων της Τουρκίας φιγουράρει ο... φράχτης που προανήγγειλε η κυβέρνηση ότι θα χτιστεί στα χερσαία σύνορα στην Θράκη

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ

Στις βασικές εφημερίδες μεγάλης κυκλοφορίας της Τουρκίας υπάρχουν ακόμη και πρωτοσέλιδα δημοσιεύματα για τον φράκτη που αναμένεται να υψώσει η Ελλάδα στον Έβρο.

Για παράδειγμα, στη Sabah ο τίτλος είναι: «Τείχος στα ελληνοτουρκικά σύνορα».

Η Αθήνα, με την αιτιολογία του περιορισμού της παράνομης μετανάστευσης στην Ελλάδα, θα σηκώσει ένα τείχος που θυμίζει αυτό που υπάρχει στα σύνορα των Η.Π.Α. και του Μεξικού.

Η εφημερίδα δημοσιεύει επίσης και τις δηλώσεις του κ. Παπουτσή: «Ο πρωθυπουργός είναι αποφασισμένος. Θα απελάσουμε όλους τους λαθρομετανάστες».

Το αντίστοιχο θέμα στη Milliyet είναι: «Μεξικάνικο τείχος στα ελληνικά σύνορα».

Στο δημοσίευμα αναγράφεται: «Η Ελλάδα που δεν μπόρεσε να σταματήσει το ρεύμα λαθρομετανάστευσης από την Τουρκία βρήκε τη λύση σε αυτό τον φράχτη μήκους 12,5 χλμ. το οποίο θα χτιστεί με τη βοήθεια δυνάμεων του ελληνικού στρατού. Η κατασκευή του θα αρχίσει σύντομα, ενώ θα τοποθετηθούν και θερμικές κάμερες σε ορισμένα σημεία. Επίσης, οι περιπολίες από τη Φρόντεξ θα συνεχιστούν κανονικά».

Σύμφωνα με τον τουρκικό τύπο, η πρώτη αντίδραση από πηγές του Υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας συνοψίζονται στην εξής λιτή δήλωση: «Κάθε χώρα έχει δικαίωμα να προστατεύει τα σύνορά της».

Από την άλλη, στο Υπουργείο Εσωτερικών, μέσω εξίσου ανεπίσημων πηγών, αφήνουν να διαρρεύσει η εξής δήλωση: «Εμείς ό,τι μας αναλογεί, το κάνουμε. Τα μέτρα που παίρνει η Ελλάδα δεν θα επηρεάσουν τις εργασίες μας. Οι επιχειρήσεις κατά της λαθρομετανάστευσης από την πλευρά μας θα συνεχιστούν αδιάκοπα».


Πηγή:  http://www.zougla.gr/