Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2011

"Καράβι" που μπατάρει επικίνδυνα οι επιχειρήσεις στην Θράκη


Ξεπερνούν τα 1.600 τα λουκέτα των επιχειρήσεων στους τρεις νομούς της Θράκης

Ζήτημα να πουλήθηκαν πέντε αυτοκίνητα όλο το 2010 στον Έβρο
    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ





Στο "καράβι" των επιχειρήσεων, που μπατάρει επικίνδυνα σε φουρτουνιασμένα νερά, πλέουν οι τοπικές κοινωνίες της Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, αφού τα "λουκέτα" στις τοπικές αγορές αυξάνουν μέρα με τη μέρα και η μέγγενη της οικονομικής κρίσης μοιάζει να μην κάνει διακρίσεις.

Η εικόνα που προέκυψε από έρευνα του ΑΠΕ-ΜΠΕ στον επιχειρηματικό κόσμο της περιοχής έδειξε ότι μεγάλη μερίδα επιχειρηματιών, έχοντας ήδη αναγκαστεί να βάλει λουκέτο, βγαίνει και πάλι στην αγορά εργασίας και σε αναζήτηση νέου επαγγελματικού προσανατολισμού, με πολλούς απ' αυτούς να διανύουν, ή ακόμη και να έχουν ξεπεράσει, το ψυχολογικό -αν μη τι άλλο- φράγμα των 50 χρόνων.

Μάλιστα, δεν είναι λίγοι κι αυτοί που κουβαλούν στις "πλάτες" τους σημαντικές οφειλές προς την Εφορία, τα ασφαλιστικά ταμεία και τις τράπεζες. Από την άλλη πλευρά, ο μοχλός που μπορεί να αποτελέσει κινητήρια δύναμη για την αγορά, οι καταναλωτές, αντιμέτωποι και οι ίδιοι με εργασιακά προβλήματα και "φορτωμένοι" με την αρνητική ψυχολογία της γενικότερης κρίσης, σφίγγουν το ... ζωνάρι και αρκούνται πλέον στα απολύτως απαραίτητα στις αγορές τους.


474 λουκέτα στη Ροδόπη το 2010

Σε 474 ανήλθαν οι επιχειρήσεις που έβαλαν λουκέτο το 2010, αριθμός διπλάσιος συγκριτικά με το 2009, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης, Αργύρης Αργυρόπουλος, εκτιμώντας πως μέχρι και τον Απρίλιο θα ακολουθήσουν και άλλες, πολλές επιχειρήσεις, που θα αναγκαστούν να διακόψουν τη λειτουργία τους, αφού, όπως τόνισε, οι περισσότερες "βρίσκονται στο κόκκινο". Όπως εξήγησε, απλά δεν κάνουν παύση εργασιών, επειδή αδυνατούν να πληρώσουν τις οφειλές τους σε Εφορία, ασφαλιστικά ταμεία και τράπεζες.

Σε ό,τι αφορά τις εγγραφές για το 2010, αυτές έφθασαν τις 402, αριθμός που σύμφωνα με τον κ. Αργυρόπουλο, παραπέμπει σε πλασματική εικόνα της πραγματικότητας. Οι περισσότερες από τις νέες επιχειρήσεις που δημιουργήθηκαν, έχουν διάρκεια ζωής όχι πάνω από τρία έτη, αφού "γεννήθηκαν" ευκαιριακά, μέσω προγραμμάτων του ΟΑΕΔ.

"Θα κλάψουμε πολύ φέτος", σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Αργυρόπουλος, επισημαίνοντας ότι ο τζίρος στην αγορά της Κομοτηνής παρουσίασε το 2010 μείωση μεγαλύτερη του 40%, "επίδοση που αποτελεί τη χειρότερη που καταγράφηκε ποτέ", όπως εξήγησε.

Αναφορικά με το ταμείο ασφάλισης των ελεύθερων επαγγελματιών και τα στοιχεία που ζήτησε ο κ. Αργυρόπουλος από τον ΟΑΕΕ, προκύπτει ότι από 4.500 εγγεγραμμένα μέλη, οι 2.200 αδυνατούν να πληρώσουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές ή έχουν καθυστερήσει και οι 700 απ' αυτούς χρωστούν περισσότερα από 5.000 ευρώ. "Το 70% των χρεών δημιουργήθηκαν αποκλειστικά το 2010", διευκρίνισε, προσθέτοντας ότι μοναδική σωτηρία είναι "να πέσει ζεστό χρήμα στην αγορά".


Πολλές πλασματικές εγγραφές στη Δράμα

Πολλές διαγραφές, αλλά και πολλές εγγραφές έγιναν, πέρυσι, στο Επιμελητήριο της Δράμας, γεγονός που σύμφωνα με τον πρόεδρο του φορέα, Κυριάκο Χαρακίδη, δεν αποτυπώνει την πραγματική εικόνα που επικρατεί στο νομό, αφού οι νέες επιχειρήσεις ιδρύθηκαν μέσω προγραμμάτων του ΟΑΕΔ και θα "κατεβάσουν ρολά πολύ σύντομα", όπως είπε.

Συγκεκριμένα, το 2010 ενεγράφησαν στα μητρώα του επιμελητηρίου 563 επιχειρήσεις έναντι 633 το 2009 και διέκοψαν τη λειτουργία τους 552, από 476. Σύμφωνα με τον κ. Χαρακίδη, οι κλάδοι που πλήττονται κυρίως είναι το εμπόριο, όπου σημειώθηκε και πτώση τζίρου άνω του 40%, ο μεταποιητικός-εξαγωγικός (30%-50%) και ο οικοδομικός (ως και 100%).

Οι περισσότερες επιχειρήσεις του νομού Δράμας αντιμετωπίζουν έντονο πρόβλημα ρευστότητας, με αποτέλεσμα να αυξάνονται συνεχώς οι οφειλές τους προς Εφορία, ασφαλιστικά ταμεία, ενοίκια και τράπεζες, ενώ εκτίμησε ότι το 2011 θα είναι μια "ακόμα πιο δύσκολη χρονιά για το επιχειρείν".

Στο πλαίσιο αυτό, ζήτησε αύξηση ρευστότητας των επιχειρήσεων από τις τράπεζες, άμεση ενεργοποίηση του αναπτυξιακού νόμου και του ΕΣΠΑ, μείωση φορολογίας και ασφαλιστικών εισφορών και μείωση του ΦΠΑ.


Στο "κόκκινο" οι μισές επιχειρήσεις με ισολογισμούς στην Καβάλα

Υπό την απειλή λουκέτου βρίσκεται το 48% των επιχειρήσεων, μελών του επιμελητηρίου που δημοσιεύουν ισολογισμούς στην Καβάλα, και η παύση εργασιών τους δεν μοιάζει κάτι μακρινό, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του φορέα, Αγγελος Τσατσούλης.

Ο ίδιος σημείωσε ότι το 2010 διαγράφηκαν συνολικά 768 επιχειρήσεις, ενώ οι εγγραφές έφτασαν τις 963, με τις περισσότερες από τις νέες "να είναι σχεδόν δεδομένο, ότι θα βάλουν λουκέτο ύστερα από δύο χρόνια το πολύ", όπως χαρακτηριστικά είπε.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Τσατσούλης σημείωσε ότι η πτώση τζίρου στα εμπορικά καταστήματα ξεπέρασε πέρυσι το 30%, εκτιμώντας πως το πρώτο εξάμηνο φέτος διαγράφεται ιδιαίτερα δυσοίωνο. Στο πλαίσιο αυτό, ζήτησε να τεθεί εφαρμογή οτιδήποτε έχει να κάνει με την ενίσχυση της ρευσ τότητας των επιχειρήσεων.


Το ίδιο δύσκολα σε Έβρο & Ξάνθη

Και μπορεί το ισοζύγιο εγγραφών-διαγραφών στο Επιμελητήριο Έβρου να είναι θετικό, ωστόσο αν μπορούσε να μετρηθεί το πόσες επιχειρήσεις, ενώ έχουν ήδη βάλει λουκέτο δεν έχουν δηλώσει την παύση εργασιών τους, λόγω αδυναμίας εξόφλησης των οφειλών τους, "τότε τα νούμερα θα ήταν τρομακτικά απογοητευτικά", δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπρόεδρος του φορέα, Βασίλης Χαρόβας.

Ειδικότερα, εντός του 2010 ενεγράφησαν 637 επιχειρήσεις και έπαυσαν τη λειτουργία του 427, ενώ η μέση πτώση τζίρου υπολογίζεται σε 40%. Μεγάλο πλήγμα δέχεται ο κλάδος του αυτοκινήτου, με πολλές αντιπροσωπείες να κλείνουν τα μαγαζιά τους, αφού η πτώση τζίρου υπολογίζεται ως και 80%. "Ζήτημα να πουλήθηκαν πέντε αυτοκίνητα στον Έβρο το 2010", σημείωσε ο κ. Χαρόβας. Η πτώση τζίρου στα εμπορικά καταστήματα υπολογίζεται σε 30%-50%.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η περιοχή του Έβρου δεν πλήττεται μόνο από την οικονομική κρίση, αλλά και από τις "ουρές" οικονομικών προβλημάτων, που δημιούργησαν οι πλημμύρες στον Έβρο και δεν επιλύθηκαν ποτέ.

Ζητούμενα κατά τον κ. Χαρόβα, ο οποίος εκτίμησε ότι το τρέχον έτος θα είναι πολύ χειρότερο έναντι του καταστροφικού 2010, είναι η ενίσχυση της ρευστότητας και η μείωση του κόστους του κράτους.

Στην Ξάνθη, οι εγγραφές επιχειρήσεων στο μητρώο του Επιμελητηρίου μειώθηκαν σε 561 το 2010 από 696 το 2009 και οι διαγραφές ανήλθαν σε 756 από 527. Περισσότερες διαγραφές από ό,τι εγγραφές, κατέγραψαν, εξάλλου, πέρυσι τα τμήματα: Εμπορικό (231 εγγραφές, 314 διαγραφές), Μεταποίηση (92 εγγραφές, 136 διαγραφές) και Υπηρεσίες (238 εγγραφές, 295 διαγραφές).


.