Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2011

Στη Βουλή η δικογραφία για τις προσλήψεις Στυλιανίδη στο Μετρό

Είχε διορίσει άτομα από την Ροδόπη

Κατηγορούνται ακόμα οι προκάτοχοί του στο Υπουργείο Μεταφορών Μιχάλης Λιάπης και Κωστής Χατζηδάκης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ


Στη Βουλή διαβίβασε ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ι. Τέντες τη δικογραφία για παράνομες προσλήψεις στο Αττικό Μετρό (Αττικό Μετρό Εταιρεία Λειτουργίας - ΑΜΕΛ) κατά την τετραετία (2005-2009), όταν κυβέρνηση ήταν η Ν.Δ. και υπουργοί Μεταφορών είχαν διατελέσει οι Μιχάλης Λιάπης, Κωστής Χατζηδάκης και Ευριπίδης Στυλιανίδης.

Ειδικότερα, η δικαστική έρευνα ξεκίνησε από το πόρισμα του Γενικού Επιτρόπου Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρου Ρακιντζή σύμφωνα με το οποίο έχουν γίνει αθρόες προσλήψεις υπεράριθμου προσωπικού στο Μετρό και ειδικά την προεκλογική περίοδο του 2009, ενώ ανεξάρτητα από το πόρισμα του αυτό, βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών προκαταρκτική έρευνα για το ίδιο θέμα.

Όπως αναφέρεται στο πόρισμα, το Μετρό για πρώτη φορά το 2009 εμφάνισε έλλειμμα πάνω από 22 εκατομμύρια ευρώ. Στη διάρκεια του ελέγχου, όπως αναφέρεται στο πόρισμα, ο Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης διαπίστωσε ότι οι προσληφθέντες εμφανίζουν όμοια χαρακτηριστικά, όπως είναι ο τόπος καταγωγής, (κυρίως οι νομοί Λαρίσης και Ροδόπης), η εργασιακή εμπειρία στο Δημόσιο ως συμβασιούχοι ή εργαζόμενοι σε γραφεία βουλευτών και Γενικών Γραμματέων. Επίσης, εμφανίζεται να είναι σταλμένα τα βιογραφικά από FAX τέως υπουργού ΠΕΧΩΔΕ, ενώ πολλές φορές οι συνεντεύξεις γινόταν μετά την πρόσληψη και ειδικότερα για 17 εξ αυτών έγινε πρόσληψη παρά την αρνητική αξιολόγηση από στελέχη της ΑΜΕΛ.

Στο πόρισμα του κ. Ρακιντζή αναφέρεται ακόμη πως παρά το γεγονός ότι στον επιχειρησιακό σχεδιασμό για την περίοδο 2005-2009 προβλεπόταν η πρόσληψη 75 ατόμων, κατά μέγιστο αριθμό, πωλητών εισιτηρίων, τελικά προσελήφθησαν 130 άτομα, ενώ για τα έτη 2009-2010 αν και απαιτείτο η πρόσληψη 32 πωλητών εισιτηρίων, προσελήφθησαν 97. Προστίθεται επιπλέον ότι στη Διεύθυνση Δημοσίων Σχέσεων αυξήθηκαν οι υπάλληλοι κατά 100% (από 10 σε 20) και στη Διεύθυνση Πληροφορικής και Οργάνωσης κατά 90% (από 9 σε 16 άτομα).

Οι εισαγγελικές αρχές διαπίστωσαν ότι από τους αρμόδιους υπουργούς Μεταφορών της περιόδου 2005-2009 δεν διενεργήθηκαν έλεγχοι νομιμότητας των προσλήψεων στο Μετρό, όπως είχαν την υποχρέωση.

Η έρευνα ωστόσο που διεξήγαγαν «προσέκρουσε» σε ονόματα υπουργών και γι’ αυτό ο κ. Τέντες διαβίβασε τη δικογραφία στη Βουλή για τα περαιτέρω, όπως ορίζεται στη νομοθεσία περί ευθύνης υπουργών.

.