Κυριακή, 30 Ιανουαρίου 2011

ΚΚΕ Ξάνθης κατά Πάγκαλου για την παρουσία του στον Μιχαηλίδη

Καταγγελία της Νομαρχιακής Επιτροπής επειδή ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης πήγε στα εγκαίνια του εργοστασίου που έφυγε από την Ξάνθη για να στηθεί στην Βουλγαρία
  ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ


«Όπως μας πληροφορεί ανακοίνωση της αντιπροεδρίας της κυβέρνησης, ο Θ. Πάγκαλος αυτοπροσώπως θα εγκαινιάσει το νέο εργοστάσιο της εταιρείας «Καπνική Μιχαηλίδης» στη Βουλγαρία. Η ανακοίνωση μας πληροφορεί ακόμα ότι η εταιρεία θα διατηρήσει εν πλήρη λειτουργία το εργοστάσιό της στο Κιλκίς και συμπληρώνεται: «(...) Προχώρησε σε μια μεγάλη επένδυση στη Βουλγαρία που θα αποτελέσει ένα ακόμα βήμα επωφελούς συνεργασίας μεταξύ των δύο λαών. Στο εργοστάσιο της Βουλγαρίας θα εργάζονται και Έλληνες. Η οικοδόμηση κοινών συμφερόντων είναι ο καλύτερος τρόπος για την οικοδόμηση σχέσεων εμπιστοσύνης, συνεργασίας και αλληλοϋποστήριξης μεταξύ των βαλκανικών χωρών, διότι αυτός είναι ο δρόμος για την κοινή ανάπτυξη και ευημερία».

Αλήθεια, ποιον νομίζει η κυβέρνηση ότι δουλεύει; Από πότε στον καπιταλισμό η εξαγωγή κεφαλαίων και οι επενδύσεις σε χώρες που εξασφαλίζουν φτηνότατο εργατικό δυναμικό, αποσκοπούν στο να οικοδομήσουν οι λαοί και οι χώρες σχέσεις συνεργασίας, εμπιστοσύνης, αλληλοϋποστήριξης; Αυτό που ευημερεί σ' αυτές τις περιπτώσεις είναι τα κέρδη των κεφαλαιοκρατών και μόνο αυτά από το ξεζούμισμα των εργατών. Η τσέπη τους επωφελείται και μόνον αυτή. Το συμφέρον τους υπηρετείται και είναι διαμετρικά αντίθετο με το συμφέρον των λαών.

Άλλωστε, η συμβολή της εν λόγω εταιρείας στην ευημερία των εργαζομένων είναι γνωστή. Πριν μερικά χρόνια πέταξε στο δρόμο μερικές εκατοντάδες εργαζόμενους στο εργοστάσιό της στην Ξάνθη, το οποίο μετέφερε στο Κιλκίς. Και στο Κιλκίς, όμως, σύμφωνα με καταγγελίες (2006), οι εργαζόμενοι όχι ευημερία, αλλά ούτε τα στοιχειώδη δικαιώματά τους δεν απόλαυσαν. Επικρατούσαν απαράδεκτες συνθήκες εργασίας, οι καπνεργάτες πάλευαν να εισπράξουν τα δεδουλευμένα και τα επιδόματα που τους οφείλονταν, εξαναγκάζονταν σε απλήρωτες υπερωρίες και δουλειά τα Σαββατοκύριακα χωρίς να καταβάλλονται οι προβλεπόμενες προσαυξήσεις.

Και για να είμαστε απόλυτα δίκαιοι, δεν είναι η εξαίρεση η συγκεκριμένη εταιρεία, αλλά ο κανόνας, ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα, όπου εργασιακά δικαιώματα τσαλαπατιούνται, ενώ έχει χαθεί πια ο λογαριασμός των επιχειρήσεων που «μετανάστευσαν» σε άλλες χώρες των Βαλκανίων, αναζητώντας φτηνότερη εργατική δύναμη. Αυτά με τις ευλογίες της ελληνικής κυβέρνησης, που πράττει τα δέοντα για να διασφαλίζουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι την απρόσκοπτη πορεία τους προς τη μεγαλύτερη κάθε φορά κερδοφορία, όπου κι αν τους προσφέρεται η δυνατότητα αυτή. Αυτό θα εγκαινιάσει ο κ. Πάγκαλος, μια μονάδα αφαίμαξης των Βούλγαρων εργατών, παραγωγής κερδών για τον ιδιοκτήτη της.»

.