Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2011

«Πράσινο φως» από τους «27» στη συμφωνία επανεισδοχής ΕΕ - Τουρκίας

Έπειτα από πολυετείς συζητήσεις

Αν ένας μετανάστης πιαστεί σε συνοριακή περιοχή, η Ελλάδα μπορεί εντός τριών ημερών να καταθέσει αίτημα επανεισδοχής
  ΩΣΤΟΣΟ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΣΙΝΑΕΙ


Οι υπουργοί Εσωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) έδωσαν την Πέμπτη το «πράσινο φως» για τη Συμφωνία Επανεισδοχής λαθρομεταναστών ΕΕ - Τουρκίας. Ωστόσο, το πιεστικό αίτημα της Άγκυρας για φιλελευθεροποίηση των θεωρήσεων για τους Τούρκους πολίτες που θέλουν να επισκεφθούν την Ευρώπη παραπέμφθηκε στις καλένδες, κάτι που έχει ήδη προκαλέσει τη δυσφορία της κυβέρνησης Ερντογάν.

Από ελληνική πλευράς συμμετείχε στο Συμβούλιο Υπουργών ο κ. Χρ.Παπουτσής, υπουργός Προστασίας του Πολίτη. Οι συζητήσεις για τη συγκεκριμένη συμφωνία, την οποία επεδίωκε η Αθήνα ως διασφάλιση για τα κύματα λαθρομεταναστών που εισέρχονται στο έδαφός της από τη γειτονική Τουρκία, είχαν ξεκινήσει από το 2002. Είχαν κωλυσιεργήσει όμως κυρίως με ευθύνη της τουρκικής πλευράς.

Όπως αναφέρει το Βήμαonline, μεταξύ άλλων, η Άγκυρα είχε επιχειρήσει να εισαγάγει «πολιτικά κριτήρια» στη συμφωνία με σκοπό μεταξύ άλλων να αμφισβητήσει τα εξωτερικά σύνορα της Ελλάδος. Πάντως, το κομμάτι της συμφωνίας που αφορά στην επανεισδοχή υπηκόων τρίτων χωρών (εκτός ΕΕ) στην Τουρκία δεν θα εφαρμοστεί παρά μόνο τρία χρόνια μετά την επικύρωση της συμφωνίας.


Τι προβλέπει

Στο σχέδιο της συμφωνίας, η οποία για να τεθεί σε ισχύ χρειάζεται την έγκριση τόσο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου όσο και της Τουρκίας, αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι ως «συνοριακή περιοχή» του κράτους που καταθέτει αίτημα επανεισδοχής ορίζεται μία περιοχή εντός της επικράτειάς του που εκτείνεται από το εξωτερικό του σύνορο και ως 20 χιλιόμετρα προς τα μέσα - ακόμη και αν τα δύο εμπλεκόμενα κράτη δεν μοιράζονται το ίδιο σύνορο. Οι τελωνειακές ζώνες και τα διεθνή αεροδρόμια θεωρούνται επίσης συνοριακές περιοχές.

Στη συμφωνία προβλέπεται επίσης ότι αν ένας παράνομος μετανάστης, προερχόμενος απευθείας από την Τουρκία, πιαστεί σε συνοριακή περιοχή, τότε η Ελλάδα μπορεί εντός τριών εργασίμων ημερών να καταθέσει αίτημα επανεισδοχής και η Τουρκία θα πρέπει να απαντήσει εντός πέντε ημερών εάν αποδέχεται το αίτημα. Πρόκειται για την επονομαζόμενη «γρήγορη διαδικασία».

Για όλες τις υπόλοιπες περιπτώσεις οι αρχές του ευρωπαϊκού κράτους θα πρέπει να αιτούνται επανεισδοχή προς την Τουρκία εντός έξι μηνών από την ημέρα που κρίθηκε παράνομη η παραμονή στο έδαφός τους ενός υπηκόου τρίτης χώρας. Η Τουρκία θα πρέπει να απαντήσει εντός 25 ημερών αν αποδέχεται το αίτημα.

Μια παραχώρηση που έγινε προς την Τουρκία είναι ότι τα ευρωπαϊκά κράτη-μέλη προτού ζητήσουν από την Τουρκία να δεχθεί στο έδαφος της έναν παράνομο μετανάστη θα πρέπει να καταβάλουν «κάθε προσπάθεια» να επιτύχουν την απευθείας μεταφορά στη χώρα καταγωγής του.


Πηγή:  http://www.in.gr/