Κυριακή 20 Φεβρουαρίου 2011

Όλη η ομιλία Παπανδρέου στη Σαμοθράκη

ΠΑΡΤΕ ΒΑΘΙΑ ΑΝΑΣΑ
ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟ ΤΟ
ΑΠΟΜΑΓΝΗΤΟΦΩΝΗΜΕΝΟ
ΚΕΙΜΕΝΟ (2.541 ΛΕΞΕΩΝ)
ΜΕ ΟΛΑ ΟΣΑ ΕΙΠΕ Ο
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΣΤΟ
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
ΣΤΟ ΝΗΣΙ ΤΗΣ ΝΙΚΗΣ

Κύριε Δήμαρχε, αγαπητά μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, θέλω να ευχαριστήσω και εσάς, αλλά και τους συμπολίτες - πια - της Σαμοθράκης, για τη θερμή υποδοχή. Ήθελα εδώ και καιρό να επισκεφτώ το όμορφο νησί της Σαμοθράκης, από όπου έχω αναμνήσεις, όπως είπα, όταν ήμουν φαντάρος και βρέθηκα εδώ.

Τώρα όμως, από θέση ευθύνης, διαφορετικής ευθύνης, γιατί ήταν και τότε θέση ευθύνης το να είσαι φαντάρος στον Έβρο, αλλά πλέον με την ευθύνη του Πρωθυπουργού της χώρας και μαζί με το κλιμάκιο των Υπουργών, είμαστε εδώ για να συζητήσουμε τα δικά σας θέματα. Ξέρω ότι πολλές φορές νιώθετε αποκλεισμένοι και δυσκολεύεστε στις μετακινήσεις σας, ξέρω ότι τα προβλήματα είναι πολλά και θα κάνουμε μαζί ό,τι μπορούμε για να τα λύσουμε, γι’ αυτό είμαστε εδώ.

Από την άλλη, είναι αλήθεια ότι ζείτε σε έναν τόπο πανέμορφο, ήρεμο, με εκπληκτική φυσική ομορφιά, μακριά από το θόρυβο, το άγχος, την ταχύτητα της μεγαλούπολης, όπου ζούμε πια οι περισσότεροι Έλληνες. Πιστεύω στη Σαμοθράκη, διότι αν πράγματι καταφέρουμε το επόμενο χρονικό διάστημα να λύσουμε πρακτικά προβλήματα, είμαι βέβαιος ότι η Σαμοθράκη θα αποτελεί ιδανικό μέρος, όχι μόνο για τον επισκέπτη, όχι μόνο για σας τους ίδιους, για να μείνουν εδώ τα παιδιά σας, αλλά και για να προσελκύσετε κόσμο να εγκατασταθεί εδώ, στη Σαμοθράκη.

Και νομίζω Δήμαρχε, και από τα λόγια σου, αλλά και από αυτά που λέω και εγώ, τα οποία δεν είναι τυχαία, ότι βρισκόμαστε σε ένα προνομιακό, απ’ όλες τις απόψεις, σημείο της χώρας μας. Γνωρίζετε βέβαια ότι, αυτούς τους μήνες, τους 15 μήνες που είμαστε στην Κυβέρνηση, δίνουμε μια πολύ σκληρή μάχη για την πατρίδα.

Μας χρειάστηκε η πατρίδα και κληθήκαμε όλοι να την στηρίξουμε, γιατί αυτό είναι το σπίτι μας. Βρεθήκαμε στο χείλος της καταστροφής, μιας πιθανής οικονομικής κατάρρευσης, μέχρι και χρεοκοπίας του κράτους. Και αν αφήναμε να συμβούν τα γεγονότα, τα οποία αποφύγαμε, θα είχαν ανυπολόγιστες συνέπειες στις ζωές όλων μας και όλων σας, παντού στην Ελλάδα.

Αυτό το ενδεχόμενο, που ήταν σχεδόν βέβαιο, βάλαμε πλάτη όλοι οι Έλληνες και το αποτρέψαμε. Κρατήσαμε την Ελλάδα όρθια, όπως έπρεπε. Και νομίζω ότι όλοι σας, όπως και όλοι οι πολίτες της χώρας, ακούτε συνεχώς αυτά τα μαύρα σενάρια, εμείς όμως φέρνουμε ένα άλλο μήνυμα, ένα μήνυμα ελπίδας, για να σπάσουμε αυτό τον κύκλο της μιζέριας, της κατήφειας και της απαισιοδοξίας.

Έχουμε αποδείξει τους τελευταίους μήνες ότι, ο Ελληνισμός, όταν θέλει μπορεί. Μπορούμε, παρά τη δύσκολη κατάσταση, να βάζουμε κάθε μέρα νέες βάσεις για μια καλύτερη Ελλάδα ώστε, σύντομα, δουλεύοντας όλοι μαζί, να βγει από την κρίση και να σταθεί στα πόδια της αυτόνομη και δυνατή.

Και τι δεν ακούσαμε τις προηγούμενες εβδομάδες, ότι το πρόγραμμα δεν βγαίνει, ότι οι στόχοι έχουν ξεφύγει, ότι το έλλειμμα είναι πάνω από 10%, ότι θα χρειαστούν πρόσθετα μέτρα και, μάλιστα, εντός του 2010, ότι πώς θα γίνουν όλα αυτά μέσα σε 40 μέρες, ότι αυτά δεν γίνονται και δεν έχουν γίνει ποτέ.

Και όμως, εμείς καταφέραμε και είμαστε σε ένα καλό δρόμο Προχωράμε με στόχευση και με σχεδιασμό, με σίγουρα βήματα, ενάντια σε παθογένειες πολλών ετών, ενάντια στην οπισθοδρομική αντίληψη και σε εκείνες τις δυνάμεις, που καλλιεργούν το φόβο και την ανασφάλεια, επειδή δεν θέλουν να αλλάξει τίποτα, επειδή αποτελούν κατεστημένο.

Και είδαμε τα αποτελέσματα αυτής της νοοτροπίας, τα ζήσαμε στο πετσί μας όλοι οι Έλληνες και οι Ελληνίδες. Γι’ αυτό, είμαστε αποφασισμένοι να αλλάξουμε την Ελλάδα, για το καλό όλων των Ελλήνων, για να αισθάνεται ο πολίτης ισχυρός και με δικαιώματα, για να χτίσουμε μια βιώσιμη οικονομία, που θα παράγει πλούτο και θα μοιράζεται δίκαια σε όλους, σε κάθε περιοχή της χώρας.

Να αφήσουμε πίσω μας και να απελευθερωθούμε από αντιλήψεις και δομές, που θέλουν τελικά εξαρτημένο τον Έλληνα πολίτη από μια πελατειακή λογική, που θέλουν τον Έλληνα χωρίς εμπιστοσύνη στις δυνάμεις του, στις ικανότητές του, στο ότι μπορούμε να πετύχουμε.

Δίνουμε τώρα τη μάχη, λοιπόν, όχι μόνο για τη σωτηρία της χώρας, αλλά και για να διορθώσουμε τα κακώς κείμενα, αυτά που μας οδήγησαν εδώ όπου βρεθήκαμε.

Να γίνουμε ξανά αυτοδύναμοι, να μειώσουμε τα ελλείμματα και τα χρέη, να αποκτήσουμε όσο το δυνατόν πιο σύντομα μια ισχυρή οικονομία, μια κοινωνία δικαίου και ασφάλειας για όλους, είτε μιλάμε για τους πολίτες στην Αθήνα, είτε στη Σαμοθράκη.

Να ανακτήσουμε την αυτονομία μας, να μην ξαναζήσουμε ποτέ, ούτε επιτηρήσεις, ούτε μνημόνια, ούτε «Τρόικες» και να μην έχουμε ανάγκη από δάνειες δυνάμεις. Και αυτή τη μάχη, την δίνουμε πολυμέτωπα, και εντός, και εκτός της χώρας. Εντός της χώρας, καλλιεργώντας ό,τι πολυτιμότερο έχουμε, δηλαδή το ανθρώπινο δυναμικό και τον πολιτισμό μας, δουλεύοντας με γνώμονα τις αξίες μας.

Αλλά και εκτός της Ελλάδας, όπως για παράδειγμα αυτό το διάστημα, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όταν χρειάστηκε να συσταθεί από την αρχή ένας μηχανισμός στήριξης για όλες τις χώρες, που είχαν πρόβλημα μπροστά στις παγκόσμιες αγορές, αλλά και για να πάμε σε ένα μοντέλο πιο δυναμικής, κεντρικής οικονομικής διακυβέρνησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που θα είναι και δικό μας, αλλά και θα θωρακίσει όλες τις χώρες από μελλοντικές παρόμοιες κρίσεις. Και θα δώσει προοπτική για ανάπτυξη, για δουλειές και για ευημερία σε όλη την Ευρώπη.

Σε ό,τι αφορά τη χώρα μας, θα πετύχουμε και θα αλλάξουμε. Έχουμε επικεντρωθεί το τελευταίο διάστημα σε μεγάλες θεσμικές αλλαγές και θα συνεχίσουμε αυτές τις αλλαγές στο κράτος, στην παιδεία και στην υγεία, ώστε η Ελλάδα να γίνει μια χώρα που σέβεται τους πολίτες της, παρέχει υπηρεσίες ποιότητας και δίνει τη δυνατότητα να αναζητήσουν όλοι ισότιμα την ευημερία, την ανάπτυξη και την ασφάλεια.

Μια μεγάλη αλλαγή, που ήδη έχει ξεκινήσει να συντελείται, όμως, θέλει πολλή δουλειά και η επιτυχία της θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από όλους μας, από τους ίδιους τους πολίτες, αλλά πάνω απ’ όλα από τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, είναι το αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας μας. Και εδώ, θα παίξει σημαντικό ρόλο η αποκεντρωμένη Αυτοδιοίκηση, γιατί η κρίση είναι μεγάλη και είναι υποχρέωσή μας, αλλά και ευκαιρία να αλλάξουμε.

Επιστρέφοντας, λοιπόν, στα του τόπου σας, η Σαμοθράκη αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα μιας περιοχής, που μπορεί να αναδείξει με τον καλύτερο τρόπο τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που έχει η πατρίδα μας. Έχουμε συγκριτικά πλεονεκτήματα. Και σε όποιον τόπο και να πάει κανείς, όπως είπατε και εσείς Δήμαρχε, με αυτό το ωραίο κείμενο από το λεύκωμα της Σαμοθράκης, βλέπει ότι ξέρουμε και αναδεικνύουμε τι έχουμε ως χώρα και ως περιοχή, κάθε περιοχή. Το θέμα είναι, αυτά τα πλεονεκτήματα, να τα αξιοποιήσουμε σωστά.

Πολλές φορές, δεν μπορούσαμε να τα αξιοποιήσουμε σωστά, ακριβώς λόγω ενός συγκεντρωτικού, γραφειοκρατικού και πελατειακού κράτους, το οποίο δεν άφηνε τις υγιείς δυνάμεις να απελευθερωθούν.

Εσείς έχετε τη δυνατότητα να αποτελέσετε υπόδειγμα, όπως το είπατε, πράσινης και βιώσιμης ανάπτυξης, δηλαδή να πρωτοπορήσετε, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για πάρα πολλές περιοχές στην υφήλιο.

Και αυτό, θα το συνδυάσετε με τον τουρισμό και τον πολιτισμό. Τι πιο όμορφο, από το να συνδυαστεί με την ιστορία και το μύθο αυτή η ανάπτυξη, όπως βεβαίως και με την αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή, που ξέρω ότι υπάρχει μεγάλη παράδοση στη Σαμοθράκη, και μπορεί να τονωθεί και να συνδυαστεί με την τουριστική και πολιτιστική ανάπτυξη.

Ζείτε, λοιπόν, σ’ αυτό τον τόπο, που έχει πλούσια παράδοση, ιστορία, προϊόντα εξαιρετικής ποιότητας και φυσικό περιβάλλον και έχετε σπάσει το καλούπι, ας το πούμε έτσι, διότι για πολλά χρόνια, περιοχές σαν τη δική σας, έμειναν αναξιοποίητες και είτε ερήμωσαν είτε, από την άλλη μεριά, ακολούθησαν ένα κακό μοντέλο ανάπτυξης. Ένα μοντέλο εφήμερο, πρόσκαιρο, χωρίς κανένα σεβασμό σ’ αυτά που έχουν σήμερα σημασία και αξία, δηλαδή στο να αναδείξουμε την ταυτότητά μας, που είναι το περιβάλλον μας, η φυσική μας κληρονομιά, η πόλη μας.

Σε ό,τι μας αφορά, προσπαθούμε με κάθε τρόπο να αλλάξουμε αυτό το αρνητικό μοντέλο και να αξιοποιήσουμε νέα επενδυτικά εργαλεία, όπως παραδείγματος χάριν ο νέος επενδυτικός νόμος, ο οποίος έχει στόχευση, θα στηρίξει δηλαδή και θα αναδείξει ό,τι καλύτερο έχουμε, τα αγαθά, τις υπηρεσίες, την παράδοση, την πλούσια ιστορία μας. Και ψηφίστηκε πρόσφατα αυτός ο επενδυτικός νόμος στο Ελληνικό Κοινοβούλιο.

Το ίδιο κάνουμε και για την παιδεία μας. Βασικός μας στόχος είναι, σε κάθε περιοχή, να μπορούν οι πολίτες να μαθαίνουν πράγματα που τους είναι χρήσιμα και έχουν άμεση σχέση με τις τοπικές συνθήκες και ανάγκες, με την τοπική οικονομική και παραγωγική δραστηριότητα, αναδεικνύοντας τον πολιτισμό, αλλά και αξιοποιώντας πια την παιδεία πιο άμεσα. Όχι απλά για να ακολουθήσει κάποιος ένα επάγγελμα, αλλά για να είναι η γνώση και η μάθηση εργαλεία ζωής, παραγωγής και δημιουργίας για την ανάπτυξη κάθε περιοχής.

Θέλουμε, λοιπόν, τα προϊόντα μας να έχουν αξία, ακριβώς μέσα από τη γνώση, την τεχνογνωσία, την τεχνολογική εξέλιξη και σε συνδυασμό με τον πολιτισμό. Να γίνουν πάλι ονομαστά στο εξωτερικό και να προβάλουμε την Ελλάδα ως κατ’ εξοχήν τουριστικό προορισμό, υψηλού επιπέδου, με τα δικά μας, ελληνικά προϊόντα, που αναδεικνύουν τις αξίες μας και είναι ταυτισμένα με τη διαχρονική ιστορία μας, που έχει τόσες ομορφιές και που αναδεικνύει την αισθητική, τον πλούτο και τις αρχές μας.

Δεν υπάρχει, λοιπόν, καλύτερο παράδειγμα από αυτό εδώ το νησί, τη Σαμοθράκη. Τώρα προσφέρονται όλες οι ευκαιρίες και αυτή είναι και η κεντρική μας στόχευση, να αναδειχθεί αυτή η πράσινη ταυτότητα, η στροφή δηλαδή στη βιολογική παραγωγή των αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων, η αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως είπατε και εσείς, η γεωθερμία που έχει το νησί σας και όχι μόνο, αλλά και ο ήλιος, και ο άνεμος.

Δημιουργούνται προϋποθέσεις για την ανάπτυξη του τουρισμού, ώστε να ενισχυθεί η τοπική επιχειρηματικότητα, που σημαίνει να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας για τους νέους κυρίως, που μέχρι τώρα ήταν αναγκασμένοι να εγκαταλείψουν τα νησιά τους και να αναζητήσουν αλλού την τύχη τους.

Δεν μιλώ μόνο για τον παραδοσιακό τουρισμό, λοιπόν, αλλά και για όλες τις άλλες μορφές εναλλακτικού τουρισμού, τον πράσινο τουρισμό, τον πολιτιστικό τουρισμό, που μπορούν να προσελκύσουν επισκέπτες από όλο τον κόσμο.

Θα κάνω μια παύση εδώ, ως προς τα δικά μας, για να μιλήσω γι' αυτά που είναι πια δικά σας, διότι εμείς ψηφίσαμε τον «Καλλικράτη», που πρόσφατα άρχισε να εφαρμόζεται, και ο «Καλλικράτης» είναι πλέον η δύναμη που έχετε εσείς, ο Δήμος και η Περιφέρεια. Και αυτή η δύναμη είναι τεράστια, καθώς όλο και περισσότερο θα μεταφέρονται αρμοδιότητες, πόροι, αλλά και ανθρώπινο δυναμικό στην Περιφέρεια.

Θα σας πω ένα παράδειγμα: διάβασα με ενδιαφέρον την επιστολή που μου στείλατε Δήμαρχε, όπου όντως καταγράφονται όλες, οι πολλές δυνατότητες που έχει το νησί, αλλά και τα σημαντικά προβλήματα. Εκείνα που πρέπει πράγματι να κάνουμε, με δικές μας παρεμβάσεις, και θα τα κάνουμε, είναι στην υγεία, σε υποδομές όπου η Κυβέρνηση είναι συναρμόδια.

Δεν χρειάζεται πια, όμως, να πάρετε για όλα τα θέματα έγκριση ή εντολή από την κεντρική Κυβέρνηση. Μπορείτε, αφού έχετε και επίσημα πια αρμοδιότητες, να τα διαχειριστείτε εσείς, μόνοι σας. Θα κάνετε αυτό που εσείς οι ίδιοι πιστεύετε ότι είναι σωστό, για το καλό της περιοχής σας.

Παραδείγματος χάριν, γράφετε για την αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας. Εμείς να συμφωνήσουμε, ναι, όμως, έχω την εντύπωση ότι ελάχιστα μας χρειάζεστε γι' αυτό. Είστε ελεύθεροι από τον «Καλλικράτη» να αποφασίσετε να υλοποιήσετε πράγματα. Είτε είναι ένα πάρκο ειδικού ενδιαφέροντος, είτε είναι κάποιες ιδιαίτερες κτηνοτροφικές μονάδες, είναι πράγματα, τα οποία εσείς μπορείτε πια να προωθήσετε. Βεβαίως, με ένα συνολικό, δικό σας σχεδιασμό, που αναδεικνύει την ταυτότητά σας, καθώς και με περιφερειακές Υπηρεσίες και δυνατότητες, που θα έπρεπε να λειτουργούν χωρίς κεντρική παρότρυνση, αλλά με συνέργιες πια. Έχουμε ΤΕΙ, έχουμε ΑΕΙ, έχουμε ΟΑΕΔ, έχουμε Σχολές, έχουμε επιστήμονες, που θα μπορούσαν να συμβάλουν στην ανάδειξη, στις μελέτες, στην τοπική ιστορία, αλλά ακόμη και στη βελτίωση των δομών παραγωγής.

Αν τίθεται ζήτημα αδειοδοτήσεων ή τεχνογνωσίας, λοιπόν, εμείς μπορούμε να βοηθήσουμε. Αλλά η Περιφέρεια και η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχουν πια πάρα πολλές δυνατότητες και η απόφαση είναι δική σας.

Αυτή είναι η μεγάλη τομή του «Καλλικράτη». Δεν είναι απλά ένα πρόγραμμα συνένωσης Δήμων ή Νομαρχιών, είναι ένα πρόγραμμα μεταφοράς αρμοδιοτήτων και εξουσίας στους ίδιους τους πολίτες, ώστε να μην χρειάζεται να τρέχετε από το ένα Υπουργείο στο άλλο, που ήταν αν θέλετε και μέρος του πολιτικού συστήματος. Σας ήθελαν οι πολιτικοί να τρέχετε στην Αθήνα, να τρέχετε στα γραφεία, για να είστε εξαρτημένοι και «υποχρεωμένοι», όπως το λέμε, σε κάποιον πολιτικό, ή σε κάποιον παράγοντα.

Εμείς θέλουμε να είστε «υποχρεωμένοι» στον Ελληνικό λαό, στους δημότες σας, στην περιοχή σας, για να αισθάνονται και να αισθανόμαστε κι εμείς, ότι όλοι υπηρετούμε το γενικό καλό και ότι δεν χρειάζονται οι διαμεσολαβητές, για να μπορεί να προχωρήσει αυτό το γενικό καλό, το δημόσιο συμφέρον, με άδικες και χρονοβόρες διαδικασίες. Να μπορείτε εσείς να ορίζετε το μέλλον του νησιού σας.

Γνωρίζω βέβαια ότι ο «Καλλικράτης» δεν θα λύσει όλα τα προβλήματα. Όσον αφορά τα υπόλοιπα ζητήματα που σας απασχολούν, όπως για παράδειγμα το Κέντρο Υγείας της Σαμοθράκης, οι θαλάσσιες ακτοπλοϊκές συνδέσεις, το αλιευτικό καταφύγιο και οι βιολογικοί καθαρισμοί των οικισμών, να είστε βέβαιοι ότι θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας.

Γι' αυτό βρίσκονται άλλωστε εδώ οι Υπουργοί και οι Υφυπουργοί, με στόχο να δούμε από πρώτο χέρι την πρόοδο των έργων μας, να ενημερωθούμε από τους αρμόδιους φορείς και να δούμε τυχόν ζητήματα που έχουν ανακύψει.

Ήδη, εντός του 2011, έχει δρομολογηθεί η κατασκευή αλιευτικού καταφυγίου, καθώς και η αναβάθμιση των λιμενικών εγκαταστάσεων στο λιμάνι της Καμαριώτισσας. Επίσης, είναι εδώ ο Υφυπουργός Υγείας, για να σας ενημερώσει για τα θέματα του Κέντρου Υγείας, γιατί αντιλαμβανόμαστε τη σημασία που έχουν οι υπηρεσίες αυτές σε μια νησιωτική περιοχή.

Γιατί το να μπορούν οι κάτοικοι της Σαμοθράκης να απολαμβάνουν τις ίδιες παροχές με όλους τους άλλους πολίτες, είναι για μας στόχος. Είναι θέμα δικαιοσύνης, είναι θέμα ισότητας μεταξύ των πολιτών, αλλά είναι και θέμα ανάπτυξης. Διότι όταν οι κάτοικοι της περιοχής αισθάνονται ασφάλεια και σιγουριά, όπως βεβαίως και οι επισκέπτες, αυτό δίνει και αναπτυξιακή ώθηση.

Προτείνουμε επίσης, κατά τα πρότυπα κάποιων άλλων πιλοτικών νησιών, να εγκατασταθεί μέχρι το καλοκαίρι η μονάδα τηλεϊατρικής, δηλαδή να υπάρχει σύνδεσή σας με κάποιο ικανό νοσοκομείο της περιοχής, με ψηφιακό τρόπο, ώστε να παρέχονται και πιο σύνθετες διαγνώσεις και θεραπείες.
Ταυτόχρονα, μια σειρά από σημαντικά έργα βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη, όπως είναι η διαμόρφωση του Κάστρου της Χώρας, καθώς και η συντήρηση με την ανάδειξη του ανατολικού τμήματος του Ιερού των Μεγάλων Θεών.

Στόχος μας είναι να προβάλουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα αρχαιολογικά μνημεία και να ενισχύσουμε την πολιτιστική ταυτότητα του νησιού, που είναι βεβαίως ξακουστή ανά τον κόσμο, τα οποία αποτελούν βάση και προϋπόθεση για την ουσιαστική και περαιτέρω τουριστική ανάπτυξη.

Το λέω και πάλι και το πιστεύω: με τη συναίσθηση της ευθύνης και του κόπου που απαιτείται από όλους μας, προχωρούμε μπροστά, για να δημιουργήσουμε ένα διαφορετικό μοντέλο. Ένα μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης και ποιότητας, που πρώτα απ' όλα θα αφορά στους ίδιους τους κατοίκους της Σαμοθράκης.

Και αυτό, έχει σχέση και με την τουριστική ανάπτυξη. Δεν είναι τυχαίο ότι οι μεγαλύτερες τουριστικές περιοχές στον κόσμο, είναι οι περιοχές που έχουν ποιότητα ζωής. Άρα, και εμείς, διαμορφώνοντας τα ποιοτικά χαρακτηριστικά ενός νησιού, όπως της Σαμοθράκης, θα είναι το πρώτο εχέγγυο, για να μπορούμε να έχουμε και ποιοτικό τουρισμό.

Η Σαμοθράκη μπορεί να αποτελέσει ένα πρότυπο για τη χώρα μας και έναν κορυφαίο τουριστικό προορισμό για επισκέπτες από όλο τον κόσμο. Να έχει κάθε κάτοικος και κάθε επισκέπτης, υπηρεσίες που τους αξίζουν. Και να μπορεί ο κάτοικος της Σαμοθράκης, να απολαμβάνει τα ίδια δικαιώματα με κάθε Έλληνα και Ελληνίδα. Γι' αυτό εργαζόμαστε, σκληρά και αδιάκοπα.

Θα ήθελα και πάλι να σας ευχαριστήσω, πρώτα απ' όλα, για την τιμή που μου κάνατε. Είμαι στη διάθεσή σας, όπως και όλοι μας, για να μιλήσουμε αναλυτικά για ό,τι θέλετε. Να είστε καλά.

.